Zašto moja beba ovako izgleda, zašto su joj ruke tako hladne, zbog čega je stalno gladna…

Glava moje bebe čudno izgleda

Očekivali ste savršenu bebu kao sa slike – sa okruglim, ružičastim i tako slatkim obraščićima. Ako glava vašeg novorođenčeta na prvi pogled izgleda malo čudno ili je šiljastog oblika, to je zato što je beba vjerovatno provela sate stisnuta u vašoj karlici. Budite strpljivi, i ona će uskoro postati anđeo kakvog ste zamišljali.

Ruke i noge moje bebe su hladne

Prije nego što pojačajte grijanje ili zavijete svoje dijete u još jedno ćebe, opipajte njegovo tijelo. Ako je toplo i roza boje, vašoj bebi nije hladno. Pošto se krvotok odojčeta još uvjek razvija, krv češće putuje do vitalnih organa i sistema. Može da potraje i do tri mjeseca da se djetetov krvotok u potpunosti prilagodi životu van materice.

Moja beba ima plik na usnama

Mnoga novorođenčad razvije plik usljed snažnog dojenja ili cuclanja flašice. Taj mjehurić ne izaziva neprijatnost kod vaše bebe. U stvari, kada ga preraste koža, usna se učvršćuje i hvatanje bradavice može biti lakše.

Disanje moje bebe je čudno

Kao i mnogi novi roditelji, vjerovatno i vi provodite dobar dio svake noći u brizi i provjeravate da li vaše dijete još diše. Normalno je da bebe prave male pauze u disanju, a onda prolaze kroz periode ubrzanog disanja. Pauza do 20 sekundi se smatra normalnom. U starosti od oko 6 nedjelja vaša beba bi trebala da razvije pravilan ritam disanja.

Moja beba kija

Novorođenčad često kijaju ali ne zato što im je hladno ili su bolesna. Bebe jednostavno tako čiste svoj nos i disajne puteve koji su zapušeni česticama iz vazduha.

Stolica moje bebe izgleda kao da ima proliv

Dojene bebe imaju stolicu žute boje poput senfa, koja je tečna i jednolična, a bebe koje se hrane adaptiranom formulom obično imaju nešto čvršću stolicu braonkaste boje. Neke bebe imaju stolicu i desetak puta na dan, a druge samo nekoliko puta nedjeljno. Dok god vaše dijete dobija na težini i nema bolove u stomaku ili nadutost,  pražnjenje crijeva je u redu.

Moja beba je uvjek gladna

U prvim nedjeljama možda vam se čini da čitav dan samo hranite svoju bebu. Dojene bebe jedu češće jer se majčino mlijeko brže vari nego mlečna formula. Razlog česte ishrane je to što vaša beba mora da poraste. Ona će udvostručiti svoju težinu tokom prvih šest mjeseci. Ako imate probleme sa dojenjem, ne brinite jer postoji dobra zamjena za majčino mleko i dostupna je u apotekama. Farmaceut je prava osoba u apoteci koja može da vam pomogne da izaberete formulu koja bi najviše odgovarala vašoj bebi.

Ostavi komentar