Ponekad čak i sami pedijatri imaju problem da uhvate korak sa novim dostignućima i istraživanjima, pa svojim savjetima mogu da iskomplikuju život roditeljima

Kada se beba rodi, nema roditelja koji ne upadne u zamku bar neku od ovih zabluda.

1. Prva zabluda bila bi da ovlaživači vazduha pomažu djetetu da lakše diše kada ima prehladu. Iako je svjež, vlažan vazduh prija disajnim organima u cjelini, nema dokaza da dodatno pomaže prehlađenim bebama.

2. Gledanje obrazovnih videa, tvrdi stara škola, može pomoći vašem djetetu da bolje uči. Istraživanja su pokazala da vrijeme koje dijete provede ispred ekrana slušajući dječje obrazovne programe ne pomaže da brže progovore, već može biti štetno, posebno ako se time zamjenjuje interakcija sa roditeljima.

3. Nije tačno ni da inhalacijski steroidi, ako se koriste duži period za leijčenje astme, mogu da dovedu do usporavanja rasta djece. Hronična primjena inhalacijskih steroida može privremeno da uspori brzinu rasta djeteta, ali čim prestane da ih koristi, tijelo „ubrza“ da dostigne genetski predviđenu visinu. Inhalacijski steroidi za djecu s određenim vrstama astme su neophodni za smanjenje upale disajnih puteva i izbjegavanje neadekvatnog snabdijevanja ćelija kiseonikom.

4. Ko vam je rekao da bebe moraju da kake svakog dana? Ovo je zajednička mana svih roditelja – misle da je kaka znak da je beba zdrava. A onda se desi da je njihova beba od onih koje rjeđe imaju stolicu nego što se misli da je uobičajeno… Nema potrebe za brigom sve dok beba ne počne da plače zbog bolova u trbuščiću, ima krv u stolici ili tvrdu stolicu koju teško izbacuje. Ako dijete ne kaki nekoliko dana, ne jede ili povraća, hitno se obratite pedijatru.

Mijenjanje bebi formule neće spriječiti kolike (stomačne grčeve). Kolici su neprijatno stanje kod dojenčadi koje se odlikuje dugim napadima plakanja i bacakanja, koje obavezno izaziva panično stanje kod roditelja. Moguće je da je grčeve prouzrokovala nezrelost probavnog trakta koji nestaje kada dijete napuni tri mjeseca. Ako ste primijetili krv i/ili sluz u stolici, dijete možda ima alergiju na protein iz kravljeg mlijeka (koje i onako ne bi trebalo da mu dajete), a ako dojite, to je znak da bi majka trebalo da eliminiše mlijeko i soju iz svoje prehrane. Treći razlog je da im, zaista, smeta bebi formula koju koristite. Međutim, niko još nije dokazao da ćete promjenom formule spriječiti pojavu grčeva.

5. Zeleni nosni iscjedak ne znači da dijete ima opasnu bakterijsku sinusnu infekciju koja zahtijeva liječenje antibioticima. Prije mnogo decenija, roditeljima koji su bili frustrirani zbog „prehlada koje ne prestaju“, stručnjaci su obavještavali da nosni iscjedak u boji znači da je prehlada od virusne prešla u bakterijsku infekciju. Medicina je dokazala da „obojene“ sline nisu siguran pokazatelj da dijete ima sinuzitis, posebno ako nema druge pokazatelje, kao što su groznica, glavobolja, zubobolja. I pored svega toga, moraju da se obave testovi da bi se uspostavila prava dijagnoza.

6. Roditelji koji se plaše da izađu iz kuće sa novorođenčetom, greše. Naravno, ne bi trebalo da izlazite iz kuće po ekstremnim vremenskim prilikama, ali kada dijete dostigne temperaturnu stabilnost (u prvoj nedjelji života), nema razloga da se svi ne nadišete svežeg vazduha. Najveći rizik za dijete ispod osam nedjelja jeste infekcija, pa izbjegavajte gužve i smanjite bliski kontakt drugih osoba sa djetetom. Znači nema čačkanja obraščića i hvatanja ručica – budite u tome jasni, čak i sa najbližima!

7. Nerijetko čujemo kako se roditelji žale da je obdanište veoma loša ideja, jer će beba biti neprestano bolesna. Posle osam nedjelja starosti, dnevni boravak (ukoliko se obdanište drži visokih standarda brige za najmlađe) je savršeno dobar način da ne mislite ako morate da se vratite na posao. Da, vaše dijete će zapatiti gomilu virusnih infekcija, ali izloženost virusima pomaže da se izgradi i ojača imunitet, tako da će vaše dijete vjerovatno biti mnogo zdravije kada malo odraste, u odnosu na potpuno zaštićene mališane koji nisu promolili nos iz kuće.

8. Da li ste čuli za tvrdnju da „kupanje uzrokuje upalu srednjeg uha i zato djeci ne bi trebalo da dopuštamo da idu na bazene“. Plivanje može izazvati infekciju koja se zove plivačko uho, ali najčešća upala uha koje se roditelji zapravo plaše prouzrokovana je kombinacijom prehlade i anatomije eustahijeve trube, koja čini djecu sklonijom ovakvim infekcijama. Da vaše dijete ne bi dobilo plivačko uho, koristite čepiće i kapu koja će prekriti uši. Ne postoji dobar način da se spriječi infekcija srednjeg uha izazvana običnom prehladom.

Mondo

Ostavi komentar