Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su u 2016. godini podnijeli 92 prekršajne prijave protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, prema kalendaru vakcinacije, što je tri puta više nego godinu ranije.

Iz Uprave ističu da su podatke o nevakcinisanoj djeci dobili od sedam domova zdravlja. Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da 25 odsto djece nije vakcinisano MMR vakcinom protiv zaušaka, malih boginja i rubeole.

Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnesen je protiv 92 roditelja. Uprava za inspekcijske poslove je od sudova za prekršaj u 2016. godini dobila 22 rješenja o završenim zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka u kojima su roditelji kažnjeni zbog odbijanja imunoprofilakse za djecu, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i 19 rješenja kojim se odbacuje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer je nastupila zastarjelost.

Ostali predmeti su i dalje u proceduri i očekuje se njihov završetak ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije navode da je u odnosu na 2015. godinu znatno povećan broj roditelja koji su odbijali vakcinaciju djece.

Na osnovu dostavljenih obavještenja zdravstvenih ustanova, u kojima se navodi da roditelji nijesu doveli djecu na vakcinaciju, zdravstveno-sanitarni inspektori su tokom 2015. godine podnijeli 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka osnovnim sudovima za prekršaje.

Od toga je 13 zahtjeva riješeno u 12 slučajeva roditelji su kažnjeni, dok u jednom slučaju nijesu, zato što su posjedovali dokaznu dokumentaciju da je dijete bilo bolesno i da se iz tog razloga nijesu odazvali pozivu za vakcinaciju kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je za prošle sedmice da izbjegavanje vakcinacije dovodi u opasnost zdravlje djece i slabi kolektivnu zaštitu. Begić tvrdi da ne postoji povezanost MMR vakcine sa autističnim poremećajem kod djece i da su odluke roditelja da odbiju imunuzaciju neopravdane.

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za roditelje koji ne vakcinišu djecu predviđena je kazna od 100 do 2.000 eura.

Izvor: DAN

Ostavi komentar