ACIKLOVIR TABLETE

Lijek Aciklovir spada u grupu lijekova koji imaju dejstvo protiv virusa. Ulazi u ćeliju virusa i blokira procese važne za život virusa, što dovodi do stopiranja stvaranja novih virusa.

Aciklovir tablete se primjenjuju za liječenje infekcije kože (osip) koju izaziva virus Varicella zoster (ovčije boginje i herpes zoster), za liječenje ili sprečavanje ponovljene infekcije kože i sluzokože koju izaziva herpes virus ( Herpes simplex ), koji se može manifestovati kao žvale na ustima, kao i genitalnog herpesa. Tablete se koriste i kod osoba sa oslabljenim imunitetom, jer imaju manju sposobnost u borbi sa infekcijama. Ako je virusna infekcija takvog tipa da izaziva akne i bubuljice, možda će Vam ljekar savjetovati primjenu Aciklovira.

Kontraindikacije

Aciklovir tablete ne treba da koristite ako ste imali alergijsku reakciju na aciklovir ili valaciklovir, kao i na neki od drugih sastojaka tableta.

Budite pažljivi u primjeni lijeka ako imate problema sa bubrezima, ako ste stariji od 65 godina, a ako imate problema sa bubrezima, uzimajte dosta vode dok ste na terapiji aciklovirom.

Oprez je potreban i ako već koristite Probenecid, Cimetidin i mikofenolat mofetil.

Aciklovir tablete možete uzeti sa hranom ili bez nje. Obratite se ljekaru prije upotrebe lijeka, jer se u njegovom sastavu nalazi laktoza. Aciklovir i alkohol u uputstvu nisu posebno kontraindikovani.

Aciklovir u trudnoći i dojenje

Recite ljekaru ako ste u drugom stanju ili mislite da biste mogli biti trudni. Neophodna je posebna opreznost ako je neophodno da se aciklovir koristi kod trudnica i dojilja.

Doziranje – primjena lijeka

Doza koju ćete uzimati zavisiće od vrste problemakoji imate. Tablete se gutaju cijele, sa malo vode. Možete staviti tabletu u čašu, sipati vode tako da prekrije cijelu tabletu, promiješati i onda popiti ili dati djetetu.

Za leijčenje herpes simplex infekcija: 200 mg aciklovira uzima se 5 puta dnevno u intervalima od po 4 sata, uz izostavljanje noćne doze. Liječenje traje 5 dana, a u slučaju teških inicijalnih infekcija i duže.

Kod teško imunokompromitovanih pacijenata i kod pacijenata sa oštećenom resorpcijom iz crijeva ljekar Vam može udvostručiti dozu na 400 mg aciklovira.

Kod supresije herpes simplex infekcija kod imunokompetentnih pacijenata: 200 mg aciklovira uzima se 4 puta dnevno u intervalima od oko 6 sati.

Kod nekih pacijenata na dnevnoj dozu od 800 mg aciklovira, može doći do pogoršanja infekcije. Terapiju treba povremeno prekinuti u intervalu od 6 do 12 mjeseci.

Za profilaksu herpes simplex infekcija kod imunokompromitovanih pacijenata: 200 mg aciklovira treba uzimati 4 puta dnevno u intervalima od oko 6 sati.

U lečenju varicella i herpes zoster infekcija: 800 mg aciklovira treba uzimati 5 puta dnevno u intervalima od oko 4 sata, uz izostavljanje noćne doze. Liječenje treba da traje nedjelju dana.

Doziranje kod djece: Liječenje herpes simplex infekcija i profilaksa herpes simplex infekcija kod imunokompromitovanih: djeca starosti do dvije godine i starija treba da dobiju doze za odrasle, a djeca mlađa od dvije godine koriste pola doze za odrasle. Za liječenje varicella infekcije: djeca od 6 godina i starija koriste 800 mg aciklovira četiri puta dnevno. Djeca uzrasta od 2 do 5 godina: 400 mg aciklovira 4 puta na dan. Djeca mlađa od 2 godine: 200 mg aciklovira 4 puta dnevno. Liječenje treba traje 5 dana.

Doziranje kod starijih pacijenata: Važno je smanjiti dozu kod starijih pacijenata sa oštećenom bubrežnom funkcijom. Kod pacijenata sa teškim oštećenjem bubrega preporučuje se smanjenje doze na 200 mg aciklovira 2 puta dnevno u intervalima od oko 12 sati.

Za liječenje herpes zoster infekcija, doza je 800 mg aciklovira dvaput dnevno, u intervalima od 12 sati.

Ako ste uzeli veću dozu aciklovira nego što bi trebalo, ili je greškom neko drugi uzeo Vaš lijek, odmah razgovarajte sa Vašim liekarom!

Ako ste zaboravili da uzmete jednu dozu, uzmite dozu čim se budete sjetili, a zatim narednu dozu u pravo vrijeme. Nemojte prekidati terapiju na svoju ruku, jer dužinu terapije odredjuje ljekar.

Nuspojave

Moguća su sljedeća neželjena dejstva: Rijetko se javlja alergijska reakcija na lijek kada se treba obratiti lijekaru za savjet. Simptomi alergijske reakcije su sip, svrab, plikovi po koži, otok lica, usana, jezika ili drugih dijelova tijela, otežano disanje, zviždanje ili šištanje pri disanju, povišena temperatura, nesvjestica…

Ostala neželjena dejstva su: glavobolja, nesvjestica, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, osip, kožne reakcije nakon izlaganja suncu, umor, svrab, groznica, gubljenje kose, koprivnjača, otežano disanje, uticaj na neke analize krvi i urina…

ACIKLOVIR MAST

Aciklovir mast ili krema se koristi u liječenju početne faze genitalnog herpesa i kod ograničenih kožno-sluzokožnih infekcija izazvanih Herpes simplex virusom.

Mjere opreza: Aciklovir mast nije namijenjena za upotrebu na sluznici, u ustima, za oči, ili u vagini, pošto može da izazove iritaciju tako da se ne koristi na primjer, protiv kondiloma. Vodite računa da mast ne dođe u kontakt sa očima. Potreban je oprez ukoliko se aciklovir primjenjuje kod trudnica i dojilja. Majke koje doje i imaju herpesne lezije u blizini dojke ili na dojci, ili je bradavica zahvaćena infekcijom, ne bi trebalo da doje dok su na terapiji Aciklovirom.

Primena

Aciklovir mast se ne smije miješati ni sa čim, čak ni sa vodom.Operite ruke prije i posle primjene masti. Potrebno je nanijeti tanak sloj masti na zahvaćena područja šest puta na dan. Mast se koristi 7 dana a razmak između dva mazanja treba da je 3 sata. Ako nakon nedjelju dana ne osjetite poboljšanje, obratite se svom ljekaru. Ne prekidajte terapiju dok to ne odredi Vaš ljekar.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar