Opis

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) ili kortikotropin peptidni je hormon koji se stvara u hipofizi. Stimuliše stvaranje i izlučivanje glukokortikoida (naročito kortizola) iz adrenalnog korteksa. Stvaranje glukokortikoida regulisano je različitim faktorima. Visoke koncentracije glukokortikoida u krvi inhibiraju izlučivanje ACTH mehanizmom negativne povratne sprege. Koncentracije ACTH pokazuju dnevne razlike, s tim da su ujutro visoke a naveče niske. Stoga je, kao i kod kortizola, vrlo važno znati vrijeme uzorkovanja za interpretaciju rezultata. Određivanje ACTH u plazmi vrlo je korisno u diferencijalnoj dijagnozi Cushingove bolesti (hipersekrecija ACTH), tumora koji autonomno proizvode ACTH, hipopituitarizma s manjkom ACTH, te ektopičkog ACTH sindroma. Takođe, određivanje ACTH može biti važno kod diferencijalne dijagnoze adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest). ACTH koji ne nastaje u hipofizi naziva se ektopički ACTH. Često je povezan sa mikrocelularnim karcinomom pluća. U rijetkim slučajevima ektopički ACTH može nastati kod tumora timusa, adenokarcinoma pankreasa ili bronhialnih karcinoida.

Referentne vrijednosti

Muškarci i žene: 1,6 – 13,9 pmol/L

Povišeno

Povišeni nivoi ACTH mogu se naći u ektopičkom ACTH sindromu, gdje uzrok može biti bilo koji maligni tumor, no u više od polovine slučajeva, uzrok je mikrocelularni karcinom pluća. Sljedeći uzrok po učestalosti je maligni tumor ishemičnog pankreasa i timom. Takođe se mogu naći i u primarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji.

Sniženo

Niski nivoi ACTH mogu se naći u Cushing-ovu sindrom uslijed autonomnog adrenokortikalnog tumora, zatim u sekundarnoj i tercijarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji, zajedno sa niskim nivoima kortizola.

Ostavi komentar