AERIUS SIRUP

Aerius sirup je lijek protiv alergije. Pomaže u kontroli alergijskih reakcija i njenih simptoma. Lijek  ublažava simptome alergijskog rinitisa – upala nosnih puteva uzrokovana alergijom, a to su kijanje, curenje ili svrab nosa, suvi kašalj, svrab nepca, crvenilo i suzenje očiju…

Sirup se koristi i za ublažavanje simptoma urtikarije – koprivnjača i svrab kože.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Aerius sirup ako ste preosjetljivi na desloratadin, na bilo koji od ostalih sastojaka lijeka ili na loratadin. Aerius sirup se ne preporučuje za djecu, odnosno bebe mladje od godinu dana.

Aerius sirup  uzimajte uz oprez ako imate oslabljenu funkciju bubrega. Ne smijete uzimati Aerius sirup ako ste alergični na boju E110. Lijek sadrži saharozu i sorbitol, pa ako ne podnosite neke vrste šećera, obratite se ljekaru prije uzimanja ovog sirupa.

Sirup u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, ne preporučuje se uzimanje Aerius sirupa.

Nuspojave – neželjena dejstva

Vrlo reijtko neke osobe osjete pospanost. Česte nuspojave kod djece mlađe od 2 godine bile su proliv, vrućica i nesanica. Kod odraslih to su umor, suva usta, glavobolja.

Prjavljene su i sljedeće nuspojave: otežano disanje, svrab, koprivnjača, otok i osip.

Zabilježeni su i palpitacija, ubrzano kucanje srca, bol u stomaku, mučnine, povraćanje, nadražen želudac, proliv, pospanost, nesanica, bol u mišićima, halucinacije, napadi, nemir s pojačanim pokretima tijela, upala jetre.

Doziranje

Djeca od 1 do 5 godina starosti: 2.5 ml (1/2 kašičice od 5 ml) sirupa jedanput dnevno.

Djeca od 6 do 11 godina starosti: 5 ml sirupa jednom dnevno.

Odrasli i adolescenti (od 12 godina i više): 10 ml sirupa jedanput dnevno.

Progutajte sirup, potom popijte malo vode. Možete uzeti sirup uz obrok ili na prazan želudac.

Dužina liječenja urtikarije razlikuje se od bolesnika do bolesnika.

Predoziranje sirupom- Ne bi trebalo da imate ozbiljne probleme kod slučajnog predoziranja, ali ako ste uzeli više lijeka nego vam je propisano, od onog što je maksimalna doza – obratite se ljekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete Aerius sirup uzmite Aerius što prije moguće, a potom nastavite sa uzimanjem lijeka prema uobičajenom rasporedu. Nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

AERIUS TABLETE
Aerius tablete takodje se koriste kod alergijskih reakcija, i što je veoma bitno, ne izazivaju pospanost.

Pije se po jedna tableta dnevno, uz obrok ili na prazan stomak.

Tablete su kontraindikovane za vrijeme trudnoće i dojenja. Neželjena dejstva su rijetka a medju njima su suvoća usta, mučnina, glavobolja, umor, nesanica.

Ljekari uglavnom preporučuju da se nakon popijene cijele kutije tableta (pakovanje sadrži blister sa 10 tableta) napravi pauza od 3 mjeseca ali o detaljnijoj primjeni se morate konsultovati sa doktorom.

Lijek djeluje 24h, olakšava obavljanje dnevnih aktivnosti, mirniji san. Iako Aerius tablete i alkohol nisu u uputstvu posebno kontraindikovani, ne preporučuje se paralelna primjena ovog lijeka i alkoholnih pića tokom liječenja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar