Aerogal je lijek za alergiju koji ne izaziva pospanost. Tablete Aerogal kontrolišu alergijske reakcije i simptome koje alergija izaziva – alergijski rinitis koji prate zapaljenje sluznice nosa prouzrokovano alergijom na polen ili grinje. Smanjuje kijavicu, curenje iz nosa, svrab nosa i nepca, crvenilo, svrab i suzenje očiju. Aerogal se propisuje i protiv simptoma koji su u vezi sa urtikarijom (koprivnjača).

Pod dejstvom Aerogal-a, navedeni simptomi su u okviru 24 sata pod kontrolom što omogućava normalno dnevno funkcionisanje i normalan san, koji umije da bude poremećen tokom alergijskih reakcija.

Kontraindikacije

Ne smijete koristiti Aerogal ako ste alergični na desloratadin, loratadin ili neki od sastojaka lijeka. Lijek je namijenjen za osobe uzrasta od 12 godina ili više. Za djecu mladju od 12 godina lijek se preporučuje u vidu sirupa. Posebno budite pažljivi u primjeni lijeka ako imate slabu funkciju bubrega. Tada je preporuka da se konsultujete sa Vašim ljekarom o primjeni lijeka.

Nema poznatih interakcija leka Aerogal između sa drugim lijekovima.

Primjena lijeka se ne preporučuje tokom trudnoće ili dojenja.

Kod nekih osoba se tokom primjene lijeka može javiti pospanost, što može uticati na sposobnost upravljanja motornim vozilima i rukovanja mašinama.

Doziranje leka – način upotrebe

Uvjek uzmite lijek Aerogal onako kako Vam je to ljekar odredio. Uobičajena doza je jedna tableta dnevno. Tableta se guta cijela sa vodom, sa ili bez hrane.

Vaš ljekar će odrediti dužinu lijčenja. Dužina liječenja zavisiti od razvoja bolesti.

Ukoliko ste uzeli više lijeka nego što je trebalo ne očekuju se ozbiljniji problem, ali se svakako konsultujte sa lijekarom.

Ako ste zaboravili da popijete lijek, uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme i nikad ne uzimajte duplu dozu da nadoknadite onu propuštenu.

Aerogal sirup – antialergijski lijek namijenjen djeci

Aerogal sirup se primjenjuje kod djece starosti 1 do 11 godina a mogu ga koristiti i stariji.

Doziranje sirupa: U pakovanju je priložena plastična kašičica obeležena na 2,5 ml i 5 ml. Djeca uzrasta od 1 do 5 godina piju 2,5 ml sirupa jednom dnevno. Djeca uzrasta od 6 do 11 godina piju 5 ml sirupa jednom dnevno.

Odrasli i adolescenti – 12 godina ili više, piju 10 ml sirupa jednom dnevno. Sirup progutajte, a potom popijte čašu vode. Lijek možete uzeti sa ili bez hrane.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Kod većine djece i odraslih neželjene reakcije su skoro iste bilo da je u pitanju sirup ili tablete. Česte neželjene reakcije kod djece mljađe od dvije godine su proliv, groznica i nesanica, a kod odraslih često javljaju umor, suva usta i glavobolja.

Veoma rijetko se javljaju teške alergijske reakcije (otežano disanje; zviždanje u grudima, svrab, koprivnjača, i otok, osip), lupanje srca, ubrzan rad srca, bol u stomaku, muka, povraćanje, nelagodnost u trbuhu, proliv, nesanica, vrto glavica, pospanost, bol u mišićima, halucinacije, konvulzivni napadi, uznemirenog upala jetre i poremećaj funkcionalnih testova jetre.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar