Afloderm krema spada u grupu medikamenata koje zovemo topikalnim (koriste se samo na kožu) kortikosteroidima.

Primjena: Ova krema ima antizapaljensko dejstvo i koristi se za sprečavanje prekomjerne reakcije kože na različite faktore koji dovode do zapaljenskih reakcija, koji uzrokuju ekcem ili dermatitis.

Kontraindikacije

Afloder kremu nemojte primjenjivati ako ste preosjetljivi na alklometazon ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, ako imate neko drugo oboljenje kože: rozaceu, akne, tuberkulozu kože, herpes, vakciniju, ovčije boginje, perioralni dermatitis, zatim ako imate oštećenu kožu, gljivičnu ili bakterijsku infekciju kože.

Krema nije namenjena za bebe i djecu koja su mladja od godinu dana.

Ako se pri primjeni kreme jave alergijske reakcije praćene svrabom, peckanjem i crvenilom, prestanite sa primjenom lijeka i javite se ljekaru. Nije preporučljiva dugotrajna primjena kreme na velikim površinama kože, naročito pod zavojima.

Ne primjenjujte Afloder kremu u oko ili u okolini oka jer postoji rizik od razvoja katarakte ili glaukoma. Krema se ne koristi protiv gljivica.

Odredjeni dijelovi tijela (prepone, pazuh i perianalna regija), podložni su javljanju strija pri lokalnom liječenju ovom kremom pa primjena masti na tim regijama treba da je što kraća.

Ne preporučuje se paralelna primjena drugog krema ili masti koji sadrže kortikosteroide jer se povećava rizik od nastanka neželjenih dejstava.

Primena masti kod djece

Zbog veće površine kože u odnosu na tjelesnu masu i nedovoljno razvijene funcije kože, moguća je resorpcija proporcionalno veće količine kreme što uzrokuje neželjena dejstva. Takodje, korišćenje masti pod pelenama može dovesti do pojačane resorpcije pa primjenu masti kod djece treba svesti na najmanju moguću mjeru i uz oprez.

Afloderm u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni lokalna primjena preparata Afloderm kreme je dozvoljena isključivo ako to procijeni i dozvoli Vaš ljekar, odnosno ako moguća korist po majku prevazilazi potencijalne rizike za plod. Ipak, i u tim slučajevima primjena mora biti kratkotrajna i ograničena na malu površinu tijela. Ako dojite, kremu takodje možete koristiti prema procjeni ljekara, ali preparat ne smijete nanositi na kožu dojki prije dojenja.

Nuspojave – neželjena dejstva leka

Sastojak kreme – propilenglikol, cetostearil alkohol i hlorkrezol mogu uzrokovati nadraženost i pojavu alergijskih reakcija na koži.

Neželjena dejstva na mjestu primjene su svrab, žarenje, crvenilo, suvoća kože, nadražaj, kao i ospa. Veoma rijetko, može se desiti smanjenje sadržaja kolagena u potkožnom tkivu, zatim pojava akni, hipopigmentacija, milijarija, površinske vazodilatacije i sekundarne infekcije kože.

Doziranje i primjena

Afloderm krem je namijenjen isključivo za lokalnu primjenu kod akutnih, vlažnih promjena na koži. Stavlja se samo na čistu i suvu kožu.

Količinu masti koju Vam je odredio lekar, nanesite dva do tri puta na dan u tankom sloju, laganim utrljavanjem. Prije i posle primjene kreme dobro operite ruke.

Kože posle nanošenja kreme nemojte prekrivati zavojem ili pelenama osim ako to nije odredio doktor.

Kod djece, mast treba utrljavati 2 – 3 puta na dan.

Ukoliko za 2 sedmice ne dodje do poboljšanja, obratite se ljekaru.

Oprez – U slučaju da kremu nanosite na velike površine oštećene kože u dužem periodu, može doći do pojačane resorpcije u krvotok i ispoljavanja sistemskog dejstva – supresije hipotalamo-hipofizno-nadbubrežne osovine sa zastojem rasta i pojave intrakranijalne hipertenzije, Cushing-ovog sindroma, hiperglikemije, glukozurije…

Ako ste zaboravili da nanesete kremu, primijenite je čim se sjetite i nastavite uobičajenim ritmom. Nikada ne duplirajte doze.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar