Još traje agonija roditelja iz Crne Gore koji su sa prestavništvom Krio sejv (Cryo-Save) banke potpisali ugovore o čuvanju matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Krio sejv je u međuvremenu izgubio licencu za rad, pa 2.000 roditelja iz naše države nikako nije moglo doći do matičnih ćelija svoje djece.

Krio sejv je u Crnoj Gori do 2017. godine imao svoje predstavništvo. Nakon toga su odlučili da ga zatvore iz, navodno, ekonomskih razloga. Tada su roditeljima iz naše države saopštili da su matične ćelije na sigurnom u Švajcarskom, kao i da se zatvaranjem njihove produžnice u Crnoj Gori ništa nije promijenilo. Takođe, obavijestili su roditelje da ne moraju da potpisuju nikakve nove ugovore.

Međutim, nepuna tri mjeseca švajcarska Agencija za ljekove i medicinska sredstva “Swissmedic” zabranila je Krio sejv banci da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije. Kao glavni razlog je navedeno da je su pokrenute krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora nakon pretresa Krio sejv banke na više lokacija.

Da nešto nije u redu sa sa Krio sejvom, otrkio je beogradski advokat Rastko Petaković koji nije mogao da iskoristi matične ćelije svog djeteta.

Angažovao je istražitelje koji su danima istraživali šta se dešava sa pomenutom bankom i otkrili niz propusta.

Nakon što je isplivala afera, roditelji su se udružili i tužili Krio sejv, koji je u međuvremenu gotovo 300.000 uzoraka matičnih ćelija, bez saglasnosti roditelja, transportovao u Poljsku.

Ćelije transportovane u Famicord

Kako je kazao Standardu advokat Rastko Petaković, oko 98 odsto svih uzoraka je transportovano u laboratorije poljske banke Famicord (PBKM).

Preostalih dva odsto bi trebalo da budu transportovani kada za to budu dobijene sve neophodne dozvole za transport, odnosno kada podizvođači Cryo-Save pristanu da transportuju te uzorke“, rekao je Petaković.

Petaković

Prema njegovim riječima, poljska banka je napokon počela da obavještava roditelje da su uzorci sada kod njih.

Nekoliko roditelja se javilo da kaže da ih je poljska banka kontaktirala sa informacijom da su uzorci njihove djece pronađeni“, saopštio je on.

Prema propisima roditelji ne mogu tek tako da dobiju ćelije.

To nema veze sa kompanijama Cryo-Save, Famicord ili bilo kojom drugom. Jedino licencirane banke, licencirane laboratorije i medicinske ustanove imaju pravo da čuva ćelije. Roditelji nisu mogli i neće moći sami da dođu do ćelija. Roditelji će, kada se lociraju matične ćelije, moći će da odluče da li da ih transportuju u drugu banku, ali o svom trošku. Moći će takođe o svom trošku da ih koriste u medicinske svrhe, pod uslovom da zdravstvena ustanova zahtjeva otpust“, objasnio je Petaković.

Advokat ističe i da nema najava da će roditelji imati dodatne troškove zbog transporta matičnih ćelija iz Švajcarske u Poljsku.

Ukoliko nastave da ih čuvaju kod poljske banke Famicord, prema informacijama te banke, roditelji neće imati dodatne troškove. Jedino ukoliko odluče da nastave da ih čuvaju nakon perioda koji su već ugovorili ili ukoliko odluče da ih transportuju drugde, imaće troškove“, dodaje on.

Ukoliko se otrkije da su matične ćelije nestale ili oštećene, uslijediće tužbe, piše portal Standard.

U tom slučaju će roditelji imati pravo da podnesu tužbu protiv odgovorne kompanije“, zaključio je Petaković.

Mirisoph Capital preuzeo licencu

Iz Krio sejva su roditelje obavijestili da su sklopili sporazum sa kompanijom Mirisoph Capital o čuvanju matičnih ćelija. Mirisoph Capital postao je ekskluzivni globalni vlasnik licence marke Krio sejv.

U obavještenju su istakli da su sve matične ćelije prebačene u Mirisoph Capital, ali ne navodeći razloge za to, kao i ne tražeći dozvolu od roditelja za to.

Ostavi komentar