Ukoliko imate dijete koje sa godinu dana još nije progovorilo prvu reč, veoma je važno da to ne tumačite kao lijenjost djeteta ili posljedicu genetike, već da u pravom trenutku potražite mišljenje stručnjaka.

Iz godine i godinu sve je vise djece koja ne progovaraju na vrijeme ili premalo govore za svoj uzrast. Roditelji ali nerijetko i predijatri kasno progovaranje pravdaju polom djeteta ili genetikom. Ipak, svako odstupanje od skale pravilnog razvoja deteta može biti poziv na uzbunu.

Sve veći broj dece ima neki oblik razvojnih poremećaja“, kaže za B92 Katarina Bojović, logoped Ordinacije “Selaković”.

Slika je mnogo složenija u odnosu na prethodnih deset godina, a time je i rehabilitacioni pristup postao sveobuhvatniji, složeniji i zahteva timsko angažovanje roditelja i stručnjaka. Neophodna je svijest da je riječ o kontinuiranom procesu koji traje i zahtijeva trud i ulaganje kako od strane roditelja tako i od terapeuta“.

Uzroci sve veće učestalosti poremećaja razvojnih formi među kojima je i sve češći autizam kod djece još uvjek nisu poznati. Razni faktori okruženja koji djeluju na osjetljivu genetsku predispoziciju ali i promjena načina i ritma života savremene porodice takođe čine važne faktore. S druge strane, postoje signali, na koje je neophodno reagovati pravovremeno.

Ako se dijete već negdje oko prvog rođendana ne odaziva na poziv imenom, ne stvaruje kontakt pogledom, ako roditelji ne mogu da ostvare interakciju i zajedničku igru sa djetetom, ako ih dijete u tom vremenskom periodu ne imitira ne maše ‘pa-pa’, ne pokazuje gdje je pametna glava, ne šalje poljubac, ne osmjehuje se i ne raduje roditeljima kada ga vide, ne koristi kažiprst za pokazivanje predmeta koje želi, to može biti znak da nešto nije u redu“, kaže Bojović.

Ukoliko primijetite bilo koji od navedenih simptoma, važno je da se na vrijeme obratie stručnjaku.

Rana stimulacija je od izuzetnog značaja kako bi dijete počelo da se razvija i stiglo svoje vršnjake u svim oblastima razvoja“, smatra Nataša Dosevska, psiholog ordinacije “Selaković”.

Ostavi komentar