Koji sapun bolje dezinfikuje ruke, tečni ili čvrsti? Ovo pitanje posebno je u centru pažnje nakon što je često pranje ruku postalo univerzalna zaposvijesti u borbi protiv korona virusa.

Čvrsti sapun pored lavaboa često prolazi kroz mnogu ruku. Ipak, panici nema mjesta jer se uprkos tome bakterije i virusi ne šire dalje, tvrdi direktor njemačkog Sajvetodavnog centra za higijenu dr Ernst Tabori u časopisu Good Health.

U teoriji, svako ko koristi sapun ostavlja svoje biološke ‘tragove’ na njemu, ali on nije plodno tlo za njihovo razmnožavanje. I ako neko vrijeme ostanu na sapunu, bakterije ne požive dugo. Čvrsti sapun zato nije nehigijenski kao što se smatralo, istakao je ovaj njemački ljekar.

Kada je riječ o tečnom sapunu, klice se ne skupljaju u samom sapunu, već na njegovoj pumpici. Nečistoće na tvrdom i tečnom sapunu su zanemarive ako temeljno operete ruke odmah nakon dodira sa sapunom.

Sapun je efikasan, jer njegov hemijski sastav otvara spoljni omotač virusa, nakon čega on počinje da se raspada. Dakle i čvrsti sapuni i tečni mogu se koristiti bez ikakvog straha, važno je samo koristiti ih što češće.

Ostavi komentar