Kravlje mlijeko sadrži veći broj proteina, a najvažniji su laktoglobulini, laktalbumin, kazein i kravlji albumin. Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i kod djece do druge godine života pa je to najčešća alergijska reakcija kod djece te dobi.

Alergijska reakcija na proteine kravljeg mlijeka protiče po tri tipa reakcije. U prvom postoje specifična IgE antitela na proteine iz mlijeka, pa reakcija ima anafilaktičke karakteristike. U drugoj, reakcija protiče po III i IV tipu preosjetljivosti, pa je klinička slika veoma slična celijakiji. Treći tip reakcije je mješovit, a ovakva djeca često imaju i atopijski dermatitis i/ili astmu uz reakciju na mlijeko.

Klinička slika
Prvi simptomi obično počinju prije trećeg mjeseca života, a zavise od tipa reakcije. Tako su kod prvog tipa u vidu urtikarije, vizinga, angioedema ili kolika. Javljaju se unutar nekoliko minuta od unošenja mlijeka. U drugom tipu, nema neposredne reakcije na mlijeko, simptomi nastaju postepeno, a bolest podsjeća na celijakiju.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (dokazivanje specifičnih IgE na proteine mlijeka), a u drugom tipu biopsijom mukoze tankog crijeva.

Liječenje
Terapija se sastoji u uklanjanju kravljeg mlijeka iz ishrane. Zamjena je sojino mlijeko ili hidrolizat kazeina. U oko 50% bolesnika, koji su zbog alergije na kravlje mlijeko uzimali sojino mlijeko, razvije se osjetljivost i na soju. Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna pojava. Oko 85% djece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko prestaje biti alergično do treće godine života pa može konzumirati kravlje mlijeko bez posljedica.