Cvjetanjem drveća i trava s proljeća dolazi do pojave polena u vazduhu koje raznosi vjetar. Polen na taj način dospijeva u oči i nos. Organizam može taj polen da  prepozna kao nešto što može da mu škodi i razvija imunološku reakciju na polen, kako bi se odbranio. Ova imunološka reakcija orgnaizma se ispoljava u vidu proljećne alergije. Alergija ima slične simptome kao kijavica.

Mogu li bebe razviti alergijsku rekaciju na polen?

Prva alergijska rakcija obično se javi tek nakon prve godine. Potrebno je da organizam bude izložen alergenu duže vrijeme kako bi se alergijska reakcija mogla razviti. Prvi znaci alergije se najčešće primijete izmedju 2 – 3 godine.

Bijebe rijetko razvijaju alergiju na polen jer nisu bilo dovoljno dugo izložene polenu da bi se za to stvorili uslovi.

Ukoliko ste izveli bebu u šetnju i primijetili ste neki od simptoma koji se povezuju sa alergijama kao što su curenje nosa (vodenast sekret), suzne oči, svrab očiju, otežano disanje nemojte zanemariti simptome. Moguće je da je organizam vaše bebe preosjetljiv na polen, i da beba posjeduje predispoziciju da razvije alergiju kasnije tokom života. Za razliku od infekcija gornjih disajnih puteva simptomi alergije duže traju, i do nekoliko  mjeseci. Dokle god je u vazduhu prisutan polen. Ukoliko ste posumnjali da je vaša beba možda razvila alergijsku reakciju najbolje je da odete kod vašeg ljekara.

Zatvaranje u kuću nije dobra strategija sprečavanja alergije na polen

Ako imate malu bebu i plašite se da ima predispoziciju da razvije alergiju na polen ne trebate da se zatvorite u kuću. Preporučuju se kratke šetnje ali u odgovarajuće doba dana sa bebom. U vrijeme kada su koncentracije polena najmanje, na taj način ćete dati prostora bebinom imunom sistemu da se postepeno navikne na polen i izbjeći ćete burnu reakciju imunog sistema, koja može da nastane naglim izlaganjem prevelikoj koncentraciji nekog alergena.

Koje mjere preduzeti ako je beba/dijete alergično? 

Najčešći simptomi po kojima možete prepoznati alergiju su suzne, crvene oči koje svrbe dijete, grebanje u grlu, ždrijelu, otežano disanje, začepljen nos, nazalni govor, hrkanje kod djeteta, mogu da se poremete osjećaj mirisa i ukusa. Ukoliko ste primijetili neke od ovih simptoma  najbolje je savjetovati se sa pedijatrom i uraditi potrebne testove kako bi se utvrdilo o kojoj alergiji tj. na polen kojih biljaka. U slučajevima kada simptomi preopterećuju organizam ljekar prepisuje antihistaminike i kortikosteroide koje smanjuju alergijsku reakciju ali sam uzrok se ne liječi. Alergije je teško liječiti. Polen postoji u vazduhu i najbolja preventiva je izbjegavati ga kolikogod je moguće.

Kako da ublažite simptome prolećne alergije?

Idealna mjera prevencije je izbjegavanje kontakta sa alergenom što je u slučaju polena otežano, jer se nalazi u vazduhu svuda oko nas.

Evo ih nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da pomognete djetetu i ublažite simptome:

1. Tokom prijepodneva konentracija polena je najviša u vazduhu. Ne izlazite u šetnju prije podne. Zatvorite vrata i prozore. Kada duva vjetar, nivo polena je takođe povišen. Provjetravajte prostorije što kraće.

2.Ukoliko pažljivije vodite higijenu kuće možete ukloniti polenske čestice usisavanje i brisanjem prašine. Činite to bar dva puta nedjeljno.

3.Vodite računa o odjeći koju nosi vaše dijete. Posle šetnje je odlažite na pranje kako ne bi unosili čestice polena u kuću. Istuširajte dijete i operite mu kosu. Ne preporučuje se sušenje garderobe napolju ukoliko  je dijete alergično.

4.Ispiranje sluzokože nosa i grla fiziološkim rastvorom takođe može da ukloni čestice polena koji dospijevaju u organizam.

Biljke na čiji polen se obično razvijaju alergije

Često je organizam alergičan na polen različitih biljaka koje cvjetaju u različito vreijme pa se alergijaska reakcija javlja više puta tokom sezone cvjetanja. Alergije se javljaju na polen topole, lipe, ambrozije, jove, jasena, jasike, javora, bukve, vrbe…

Ostavi komentar