Teško je povjerovati da izlaganje hladnoći, toploti, pritisku ili naporu može izazvati takve alergijske promjene da oboljeli mora potpuno mijenjati svakodnevicu

Uz urtikarije (hronični osip) čije je pojavljivanje izazvano hranom, alergenima koje udišemo ili lijekovima, postoji još jedna grupa alergijskih reakcija koje se ogledaju pojavom urtike. To su alergijske reakcije na fizikalne faktore. Mehanizam njihovog nastanka u nekim oblicima nije potpuno jasan. Uz histamin, vrlo važna tvar u njihovu nastanku je acetilholin, koji se oslobađa na okrajinama malih kožnih živaca (neurogeni nadražaj). Neki autori smatraju da je riječ o imunološkim zbivanjima nastalima zbog promjene bjelančevina u epidermisu pod fizikalnim uticajem, tako da nastaju tijelu strane bjelančevine koje djeluju kao antigeni. S obzirom na prilično nejasan mehanizam nastanka, i liječenje je puno teže, a uspjeh liječenja manji. U nastavku ćemo navesti samo najčešće fizikalne urtikarije, kojima je zajednička samo pojava urtika.

Urtikarija na hladnoću

Spada u najčešće fizikalne urtikarije. Izazvana je djelovanjem hladnih predmeta, vode ili vjetra. Tipična je pojava urtika na mjestima najviše izloženima hladnoći – licu, rukama i nogama. Sklonost ovom tipu urtikarije najčešće se opazi pri ulaženju u hladnu vodu, kada se mogu javiti i proširene promjene u smislu generalizovane urtikarije, a kod naglog ulaženja ili skoka u hladnu vodu može se razviti i najteži oblik alergijske reakcije – anafilaktički šok, koji može završiti i smrtonosno ako se pomoć ne pruži odmah. Tako se objašnjavaju smrtni slučajevi koji se događaju pri naglom skoku u (hladnu) vodu.

Urtike nastaju vrlo brzo, već nakon nekoliko minuta izlaganja hladnoći. Brzo se i povuku, čim se oboljeli utopli. Najviše su izražene u zimskom razdoblju, što oboljelima katkad onemogućuje normalan život. Potrebno je što je više moguće izbjegavati kontakt s hladnim predmetima, hladnom vodom i ledom. Takođe se ne smiju konzumirati hrana, piće ili sladoled direktno iz frižidera , jer uzimanje hladne hrane ili pića može izazvati oteknuće usana, jezika, grla ili jednjaka, što takođe može ugroziti bolesnika.

Uz strogo izbjegavanje svega hladnog, u ovom obliku fizikalne urtikarije prilično dobro djeluju antihistaminici, jer se ipak najviše oslobađa histamin. Često treba uzimati kombinaciju novijih nesedirajućih i starih sedirajućih oblika (djeluju na acetilholin). Dobro djeluju i lijekovi s antiholinergijskim učinkom (npr. Atarax ili Periactinol). Riječ je o lijekovima koji su i jaki sedativi. Katkad se bolesniku preporučuje da terapiju, posebno zimi, reguliše prema aktivnostima, odnosno da lijek uzme otprilike pola sata prije izlaska na hladnoću, uz obvezno utopljavanje (šal, kapa, rukavice). U generalizovanim oblicima dolazi u obzir i kraće davanje kortikosteroida u injekcijama, a kod anafilaktičnog šoka klasična anti-šok terapija.

Kod nekih bolesnika u krvi se pojavljuju krioglobulini, bjelančevine koje se pri niskim temperaturama mogu taložiti u pojedinim organima i izazvati sistemski oblik bolesti – krioglobulinemiju, koja zahtijeva i internističko liječenje.

Dermografizam

Grebanje ili trljanje kože (čak i peškirom) izaziva urtike koje su linearne ili se mogu spajati. Mogu se izazvati već blagim trljanjem kože olovkom – pa se kaže da se po koži ove grupe oboljelih može “pisati”. Bolest je tipična za mlađe osobe (pubertet) i povezuje se s neurogenim poremećajima koji često nastaju nakon stresa, kao i hormonalnim promjenama. Nakon određenog razdoblja može se spontano izgubiti. Liječenje se sastoji u izbjegavanju jače iritacije kože i primjeni antihistaminika, katkad i sa sedirajućim učinkom.

Urtikarija na pritisak

Nastaje nakon dužeg lokalizovanog pritiska – nošenja tereta, dužeg sjedenja na tvrdom. Za razliku od dermografizma, strogo je lokalizovana na mjesto djelovanja fizikalnog faktora, a obično se ne pojavljuje odmah nego nekoliko sati nakon izloženosti pritisku. Povlači se sporije tokom sljedeća 24 sata. Često se javlja na rukama i stopalima nakon dužeg pješačenja u neodgovarajućoj i teškoj obući, a promjene mogu biti i bolne. Prate ih katkad i opšti simptomi – bolovi u zglobovima, temperatura, slabost. U liječenju se primjenjuju antihistaminici, uz izbjegavanje nošenja tereta ili duljega jakog pritiska.

Holinergijska urtikarija

Više je poznata kao urtikarija na znoj. Izaziva je jako znojenje, a mogu je uzrokovati i intenzivno vježbanje, vruće kupke ili emocionalni stres. To je čista acetilholinska urtikarija jer su žlijezde znojnice podražene holinergijskim okrajinama simpatičkih živaca, pa se oslobađa acetilholin. U ovom obliku djeluju samo antiholinergici. Urtike su male, poput čvorića, uz okolno crvenilo.

Urtikarija na toplinu

Vrlo je rijetka, a može biti izazvana izloženošću visokim temperaturama. Promjene se često javljaju kod kuvarica, radnika u metalnoj industriji, odnosno u uslovima gdje postoje izvori visokih temperatura. Liječenje se sastoji od izbjegavanja topline i primjene antihistaminika i antiholinergika.

Solarna urtikarija

Oblik je urtikarije koji se javlja zbog izloženosti ultraljubičastim (UV) zracima. Može biti izazvan cijelim spektrom UV zraka, od vidljivog do UVA i UVB spektra. Rijedak je i treba ga razlikovati od daleko češće, tzv. polimorfne erupcije na UV svjetlo, koja se javlja tek nakon nekoliko sati izloženosti suncu i traje danima. Urtike kod prave solarne urtikarije nastaju odmah i povuku se nakon što se bolesnik skloni sa sunca. U liječenju je važno izbjegavanje sunca, uz nanošenje zaštitnih krema sa SPF faktorom 50+ i primjenu antihistaminika.

Akvagena urtikarija

Kontakt s vodom bilo koje temperature može izazvati ovaj vrlo rijedak oblik fizikalne urtikarije. Obično se javljaju urtike s čvorićem na trupu, naročito nakon plivanja. U liječenju se primjenjuju antihistaminici, ali i antiholinergici.

 

 

 

 

 

 

 

Testiranje i dokazivanje fizikalnih urtikarija je jednostavno: dovoljno je bolesnika izložiti hladnoći (test ledom), toplini (stavljanje toplog predmeta na kožu), pritisku, naporu ili ga fototestirati na UV zrake. Liječenje, međutim, nije uvijek djelotvorno, pa treba puno vremena da se pronađe prava kombinacija lijekova. U svakom slučaju, izuzetno je važno izbjegavati uzročnog faktora, što je katkad vrlo teško jer od bolesnika zahtijeva da mijenja život, radne navike i hobije.

Ostavi komentar