Alopurinol je lijek za giht, odnosno njegovu prevenciju. Giht je bolest kod koje dolazi do prekomjernog nakupljanja mokraćne kiseline i stvaranja kristalića u zglobovima i tetivama. Ovi kristalići uzrokuju upalnu reakciju zbog čega zglobovi postaju otečeni, osjetljivi i bolni i na najmanji dodir. Jaka bol se javlja i prilikom pokreta u bolešću zahvaćenim zglobovima.

Alopurinol tablete se upotrebljavaju i u prevenciji drugih stanja praćenih povećanim stvaranjem kiseline, kao što su bubrežni kamenci i drugi poremećaji bubrežne funkcije kao i tokom liječenja nekih zloćudnih bolesti kao što je karcinom.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lijek ako ste preosetljivi na alopurinol ili na neki od pomoćnih sastojaka u lijeku.

Pomoćni sastojci u lijeku su : laktoza hidrat; celuloza, mikrokristalična; povidon; kukuruzni skrob; karmelozanatrijum, umrežen; talk; magnezijum stearat

Sastav: Aktivna materija je alopurinol i jedna tableta sadrži 100 mg alopurinola.

Mjere opreza

Ako se javi kožni osip ili bilo koji simptom alergijske reakcije odmah prekinite primjenu Alopurinola i obratite se ljekaru.

Moguće je da ćete dobiti manje doze lijeka ako imate poremećaj funkcije jetre ili bubrega, a potrebno je i pažljivo praćenje Vašeg stanja.

Oprez je potreban i ako bolujete od bolesti srca ili povišenog krvnog pritiska.

U slučaju trenutnog akutnog napada gihta, leijčenje Alopurinolom ne treba počinjati dok se ne smire simptomi napada.

Alopurinol i drugi lekovi

Ako se desi da iz nekih razloga budete hospitalizovani, obavijestite nadležnog ljekara da uzimate Alipurinol tablete, kao i o bilo kojim drugim lijekovima koje uzimate.

Važno je da ljekaru kažete i ako uzimete neki od sljedećih lijekova:

 • aspirin ili slične lijekove (salicilate)
 • teofilin (lijek za ublažavanje problema s disanjem)
 • lijekove za liječenje epilepsije
 • antibiotike
 • lijek za liječenje HIV infekcije (didanozin)
 • lijekove za liječenje određenih vrsta karcinoma
 • imunosupresive (lijekove za smanjivanje imunološkog odgovora)
 • lijekove za liječenje šećerne bolesti
 • lijekove za srčane probleme ili povišeni krvni pritisak
 • antikoagulanse , kao što je varfarin
 • druge lijekove za liječenje gihta.

Preporuka je da se lijek uzima posle jela, da bi se smanjile probavne smetnje.

Alopurinol u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se upotreba Alopurinola kod trudnica, a primjenu ovog lijeka kod dojilja takodje treba izbjegavati.

Primjena alopurinola kod djece je rijetka , osim u izuzetnim slučajevima (zloćudne bolesti i urođene anomalije metabolizma purina).

Kod pacijenata sa poremećenom bubrežnom funkcijom Alopurinol se treba upotrebljavati sa oprezom i u manjim dozama.

Kod bolesnika s poremećenom funkcijom jetre, lijek se primjenjuje takodje s oprezom i u manjim dozama, uz povremenu kontrolu jetrene funkcije.

Alopurinol rijetko može da izazove nuspojave koje mogu uticati na psihofizičke sposobnosti, pa je potreban oprez pri obavljanju radnji koje zahtevaju potpunu mentalnu pažnju.

Doziranje

Doziranje uvjek odredjuje ljekar. Liječenje Alopurinolom obično se počinje manjim dozama (npr. 100 mg dnevno) da bi se smanjio rizik za nastanak nuspojava.

Preporučuje se sljedeći način doziranja:

 • 100 do 200 mg dnevno kod blagih oblika gihta,
 • 300 do 600 mg dnevno u umjereno teškim oblicima gihta,
 • 700 do 900 mg dnevno u teškim oblicima bolesti.

Najmanja preporučena doza je od 100 do 200 mg lijeka dnevno, a najveća dozvoljena doza je 900 mg na dan. Pojedinačna doza ne bi smjela da bude veća od 300 mg.

Početak liječenja ovim lijekom nekada može da dovede do akutnog napada gihta, pa je zato preporuka da se liječenje počne dozom od 100 mg na dan. Nakon toga, početna dnevna doza se postepeno povećava za 100 mg tokom jedne sedmice, a sve dok se ne postigne željeni nivo mokraćne kiseline u serumu, a pritom se ne smije prekoračiti najveća preporučena dnevna doza lijeka od 900 mg.

Liječenje se obično nastavlja dozom održavanja koja iznosi od 100 do 200 mg, 2 do 3 puta dnevno ili 300 mg u jednokratnoj dnevnoj dozi.

Doziranje zavisi od tipa liječenja ili profilakse, od stanja bolesnika, individualna je pa je najbolje pratiti uputstva ljekara po tom pitanju.

Kod djece mladje od 15 godina doziranje je 10 do 20 mg/kg. Najveća preporučena doza kod dece ovog uzrasta je 400 mg na dan.

Kod starijih pacijenata, potrebno je primeniti najnižu dozu koja dovodi do zadovoljavajućeg smanjenja kiseline.

Ako ste uzeli više lijeka nego što Vam je propisano, odmah se javite najbližoj hitnoj pomoći ili o tome obavijestite svog ljekara.

Ako ste zaboravili da uzmete jednu dozu, uzmite je čim se sjetite, osim ako nije blizu uobičajeno vrijeme za dozu. U tom slučaju preskočite dozu koju ste zaboravili i nastavite sa sljedećom dozom u uobičajeno vrijeme. Nikada nemojte duplirati dozu da biste nadoknadili propušteno.

Takodje je važno da sami ne mijenjate dozu ili prekinete uzimanje lijeka, jer to može izazvati pogoršanje bolesti i komplikacije. Alopurinol i alkohol u velikim koliinama nisu preporučljivi.

Nuspojave i neželjena dejstva

Javite se ljekaru ako primijetite sljedeće nuspojave:

 • bolovi u zglobovima ili bolne otekline u preponama, pazuhu ili vratu
 • žuta boja kože ili benjača
 • problemi s jetrom ili bubrezima
 • mučnina, povraćanje, povremeno s tragovima krvi.

Rijetko se mogu javiti učestalo stvaranje modrica po koži i na najmanji pritisak, upala grla ili drugi znakovi infekcije. Ovaj lijek može izazvati poremećaje krvi i limfe, posebno kod osoba koje imaju poremećaj funkcije jetre ili bubrega.

Od ostalih nuspojava zabilježeni su još povišena temperatura, krv u mokraći, povišene vrijednosti masnoća u krvi, slabost, obamrlost, nesigurnost na nogama, nemogućnost pokretanja mišića, gubitak svijesti, glavobolja, vrtoglavica, omaglica, poremećaji vida, bol u grudima, povišeni krvni pritisak ili usporeni puls, muška neplodnost ili poremećaji erekcije, povećanje grudi, promjene funkcije probavnog sistema, promjene u osjećaju ukusa, katarakta, ispadanje ili promjena boje kose, konvulzije, depresija, nakupljanje tečnosti sa stvaranjem otoka, posebno oko gležnjeva, osjećaj žeđi, umora i mršavljenje koji mogu biti znakovi pojave šećerne bolesti.

Lijek Alipurinol se čuva na temperaturi do 25°C, van dohvata djece. Dobija se samo na recept u apotekama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar