Alvesco je prozirni i bezbojni sprej u obliku aerosola, lijek za astmu koji se kroz usta udiše u pluća. Spada u grupu protivupalnih lijekova – kortikosteroida. Aktivna susptanca lijeka je ciklezonid.

Alvesco inhalator se koristi za kontrolu trajne astme kod odraslih i adolescenata (starih 12 godina i više). Djeluje tako što pomaže lakše disanje, smanjuje simptome astme i smanjuje učestalost napada astme. Puno djelovanje ovog lijeka ostvaruje se redovnom primjenom i treba ga koristiti svaki dan, čak i kada se osjećate dobro.

Alvesco nije lijek za liječenje iznenadnih napada otežanog disanja. Za brzo ublažavanje takvog napada koriste se samo lijekovi za brzo širenje disajnih puteva npr. salbutamol.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Alvesco sprej ako ste alergični na ciklezonid ili bilo koji drugi sastojak lijeka. Obavijestite odmah svog ljekara ako tokom liječenja Vaše disanje postane otežano i pogoršaju se simptomi poput kašlja, gubitka daha, piskanja pri disanju, stezanja u grudima, povećanja čujnosti disanja ili drugih znakova suženja bronhija.

Lijek Vam možda ne odgovara ako se noću se budite zbog simptoma ili ako ne postižete očekivano poboljšanje nakon primjene Ventolina.

Bolesnici s teškom astmom imaju povećan rizik iznenadnih napada astme. Takvi bolesnici se moraju redovno kontrolisati, i proveravati funkciju pluća.

Ako koristite tablete, broj tableta koje uzimate treba oprezno smanjivati tokom vremena a u tom vremenskom razdoblju možda se nećete osjećati dobro pa ako se jave ozbiljni simptomi poput mučnine, povraćanja, proliva ili povišene temperature, javite se lejkaru.

Znajte da ćete posle prestanka uzimanja tableta, neko vrijeme biti pod rizikom smanjenje funkcije nadbubrežne žlijezde, a simptomi ovog stanja su nesvjestica, mučnina, gubitak apetit, opadanje kose, slabost, glavobolja, problemi s pamćenjem, alergije i poremećaji nivoa šećera u krvi.

Alvesco sprej i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se svakako posavjetujte sa ljekarom.

Upotreba kod dece

Zbog nedovoljnih podataka, ovaj lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 godina.

Alvesco i drugi lekovi

Prije početka terapije Alvescom obavijestite ljekara ako uzimate lijekove protiv gljivičnih ili virusnih infekcija a koji sadrže: ketokonazol , itrakonazol, ritonavir ili nelfinavir jer oni mogu pojačati djelovanje Alvesca.

Alvesco ne ulazi u interakcije s hranom i pićem a ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, obavezno to recite ljekaru. Pošto nema dovoljno informacija o učincima Alvesca u trudnoći, ljekar će Vam objasniti moguće rizike ili dobrobiti korišćenja Alvesca.

Ciklezonid se tokom trudnoće može uzimati samo ako očekivana dobrobit za majku opravdava mogući rizik za plod. Pošto nije poznato prelazi li udahnuti ciklezonid u majčino mlijeko, Alvesco se u periodu dok traje dojenje, propisuje samo ako je očekivana dobrobit za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Alvesco nema ili ima zanemariv uticaj na sposobnost upravljanja motornim vozilima i rada na mašinama.

Primena lijeka Alvesco i doziranje

Alvesco obavezno koristite prema uputstvu ljekara. Dozu lijeka koju treba da uzimate, takodje određuje ljekar u zavisnosti od Vaših potreba. Inače, preporučena doza Alvesca je 160 µg dnevno, što dovodi do kontrole astme kod većine pacijenata. Snižavanje doze na 80 µg dnevno može kod nekih pacijenata biti adekvatna doza održavanja.

Povećanje doze možda će biti potrebno tokom kratkog vremenskog perioda kod pacijenata kod kojih je došlo do teškog pogoršanja simptoma astme. Doza se može povećati do 640 µg na dan, primjenjena dva puta dnevno po 320 µg.

Poboljšanje simptoma se osjeća već u naredna 24 časa.

Alvesco se uglavnom koristi ujutru ili uveče, kao jedan ili dva udaha jednom na dan. Ako paralelno koristite lijekove za brzo smirivanje iznenadnih napada astme, recite to ljekaru kako bi Vam doziranje bilo prilagodjeno.

Važno je da inhalator upotrebljavate ispravno. Prije uzimanja leka provjerite njegovu ispravnost. Skinite poklopac nastavka za usta pa 3 puta pritisnite gornji dio inhalatora prema dolje i oslobodite 3 doze lijeka u vazduh.

Pumpica prije upotrebe ne treba da se trese, jer je lijek otopljen u pomoćnoj supstanci i tačna doza se uvjek oslobadja sa svakim pritiskom.

Lijek se može primijeniti sjedeći ili stojeći, a Vi redovno čistite nastavak za usta, iznutra i spolja, suvom maramicom kojom treba da prebrišete i otvor kroz koji izlazi lijek (bez vode).

Ako Vam je teško da koristite inhalator, alternativa je posebna komora koja se zove AeroChamber plus. Ljekar će Vam dati detaljno uputstvo o upotrebi komore.

Ako uzmete više Alvesca nego što je trebalo ,nije potrebno posebno liječenje, ali o događaju bi trebalo da obavestite ljekara. Ako se visoke doze koriste duže vrijeme, moguć je izvjesni nivo supresije nadbubrežne žlijezde. Ako ste zaboravili da uzmete leijk nemojte nikada duplirati dozu. O prekidu terapije odlučuje lekar.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kao i svi lijekovi, Alvesco može izazvati neželjene efekte, ali ne kod svih pacijenata. Ako primijetite neke od sljedećih nuspojava, prestanite sa uzimanjem lijeka i javite se doktoru:

  • teške alergijske reakcije poput oticanja usana, jezika i ždrijela,
  • alergijske reakcije: osip na koži, crvenilo ili svrb kao kod koprivnjače,
  • kašalj ili piskanje koji se pogoršavaju nakon inhalacije.

Manje česte nuspojave su promuklost, pečenje, upala, iritacija usta ili grla, gljivične infekcije usne duplje, glavobolja, neugodan ukus, suvoća usta ili grla, mučnina ili povraćanje. Rijetke nuspojave su osjećaj lupanja srca, bol u abdomenu,visoki krvni pritisak.

Još se mogu javiti i nesanica, depresija, nemir, nervoza, razdražljivost ili uzbuđenost. Ove nuspojave se posebno mogu javiti kod djece.

Kod bolesnika koji kroz duži vremenski period uzimaju visoke doze moguće su nuspojave kao što su zastoj u rastu kod adolescenata, smanjenje gustine kostiju, katarakta, glaukom, mršavljenje udova a dobitak na težini u gornjem dijelu tijela.

Rezervoar sa lijekom je pod pritiskom pa ga nemojte bušiti, paliti, ni razbijati čak i kada je prazan. Nemojte držati lek na temperaturama višim od 50 stepeni.

Avesco sprej se može naći u pakovanu sa 60 ili 120 doza.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar