Amikacin je antibiotik koji ima dejstvo širokog spektra. Djeluje izmedju ostalog protiv aerobnih gram-negativnih mikroorganizama, kao što su ešerihija koli, stafilokoka, salmonela, streptokoka… Nema učinak na anaerobne mikroorganizme.

Upotreba

Amikacin se koristi kod Infektivnih i upalnih bolesti, uzrokovane gram-negativnim mikroorganizmima, kod infekcija disajnih organa (bronhitis, upala pluća, plućni apsces…), koristi se još kod sepse, bakterijskog endokarditisa, CNS infekcija (uključujući meningitis); za Infekcije trbušne duplje ( upala trbušne maramice); za infekcije mokraćnog sistema (pijelonefritis, cistit, uretritis); protiv gnojnih infekcija kože i mekih tkiva (inficiranih opekotina, zaraženih čireva i rana od dekubitisa različitog porijekla).

Upotrebljava se još kod infekcije bilijarnog sistema, infekcija kostiju i zglobova, infekcija rana i post-operativnih infekcija.

Doziranje lijeka

Lijek se može naći u različitim oblicima: kapsule, tablete, kapi i ampule.

Dozu i oblik lijeka će odrediti Vaš ljekar u odnosu na vaše opšte stanje i napredovanje bolesti. Uobičajena doza za odrasle i djecu stariju od 6 godina je po 5 mg po kg na svakih 8 sati ili po 7.5 mg po kilogramu na 12 sati.

Kod jednostavnih bakterijskih infekcija urinarnog trakta doza je po 250 mg na svakih 12 sati. Maksimalna doza za odrasle je 15 mg po kg na dan. Trajanje lijčenja takodje će odrediti Vaš lejkar. Obično traje od 3 do 10 dana.

Nemojte samoinicijativno prekidati terapiju čak i ako se osjećate bolje.

Kod pacijenata sa smanjenom bubrežnom funkcijom potrebno je smanjiti dozu ili povećanje intervala između doza.

Nuspojave i neželjena dejstva pri upotrebi lijeka

Nuspojave se mogu javiti kod sistema za probavu u vidu mučnine, povraćanja, abnormalne funkcije jetre…

Mogu se još javiti anemija, leukopenija, granulocitopenija, trombocitopenija.

Kada je u pitanju periferni nervni sistem, od nuspojava su moguće: glavobolja, mamurluk, osjećaj trnaca…

Mogući su još i gubitak sluha, gluvoća, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, umanjenje bubrežne funkcije.

Od alergijskih reakcija mogu se javiti osip, svrab i groznica, a od lokalnih reakcija bol na mjestu uboda, dermatitis, upala vena i periflebit.

Kontraindikacije

Kohlearni neuritis, teško hronično zatajenje bubrega s azotemijom i uremijom, trudnoća, preosjetljivost na lijek, preosjetljivost na druge aminoglikozide.

Sa oprezom lijek treba koristiti kod bolesnika sa miastenijom gravis, kod botulizma, dehidriranosti, kod bubrežnih pacijenata, u neonatalnom razdoblju, kod nedonoščadi, kod starijih pacijenata i tokom dojenja.

Lijek je kontraindikovan u trudnoći.

Lijek se izlučuje u majčino mlijeko u malim količinama ali su tokom primjene pri dojenju neke komplikacije registrovane kod novorođenčadi.

Poželjno je da se tokom liječenja prati funkcija bubrega kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega, i pri visokim dozama, ili kod dugog liječenja.

Bolesnicima sa zaraznim i upalnim bolestima mokraćnog sistema preporučuje sa povećan unos tečnosti tokom terapije. Kod pacijenata sklonim alergijama može doći do anafilaktičke reakcije, što zahtijeva neodožnu ljekarsku intervenciju.

U slučaju predoziranja mogu se javiti gubitak sluha, ataksija, vrtoglavica, žeđ, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, ili zvonjenje u ušima i respiratorne smetnje.

Lijek se izdaje u apotekama na ljekarski recept. Treba ga čuvati na temperaturi od 5 do 25 stepeni, van domašaja djece.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar