Lijek Aminofilin (tablete i ampule za injekcije) je smješa dvije aktivne supstance – teofilina i etilendiamina. Terapijsko dejstvo aminofilina je takvo da opušta glatke mišiće krvnih sudova, bronhija, bilijarnog i gastrointestinalnog trakta, snižava krvni pritisak, naročito u plućnim arterijama, a djeluje i blago diuretički. Daje se u vidu tableta ili injekcija.

Teofilin takodje djeluje nadražajno na centar za disanje, stimuliše srce, povećava frekvenciju i udarni volumen, širi koronarne arterije.

Upotreba i učinak lijeka

Aminofilin se koristi kod akutnih napada bronhijalne astme, kod hronične bronhijalne astme, za liječenje reverzibilnog opstruktivnog bronhitisa, kod bronhokonstrikcije izazvane naporom i kaododatna terapija kod Cheyne-Stokes-ovog disanja.

Učinak lijeka se ogleda u relaksaciji bronhijalnih glatkih mišića, povećanju kontraktilnosti i efikasnosti srčanog mišića, povećanju protoka krvi i krvnog pritiska, i nekim antiinflamatornim dejstvima.

Doziranje lijeka

Terapija Aminofilinom obično se počinje manjim dozama a potom se doze postepeno povećavaju u razmacima od po 3 dana.

Početna doza je 3 do 4 puta 100 do 200 mg, a maksimalna dnevna doza za odrasle je 5 mg po jednom kilogramu tjelesne mase.

Doziranje Aminofilina mora biti individualno a o terapiji i doziranju odlučuje Vaš ljekar.

Kontraindikacije za upotrebu Aminofilina

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Aminofilin su preosjetljivost na aminofilin, epilepsija, a lijek se takodje ne može koristiti u trudnoći.

Ako dojite, potražite savjet ljekara koliko i u kojoj mjeri lek Aminofilin može da utiče na dojenje i na bebu. Aminofilin prelazi u majčino mlijeko. Možda će Vam biti odredjena alternativna terapija.

Kada su u pitanju drugi lijekovi, Aminofilin je kontraindikovan sa kortikosteroidima, makrolidima i njima sličnim antibioticima, neselektivnim beta-blokatorima, tireoidnim hormonima i sa vakcinama protiv virusa influence.

Dejstvo teofilina snižavanju barbiturati, fenitoin, hidantoin, ketokonazol, primidon, simpatikomimetici, kao i pušenje duvana.

Ovaj lijek može uticati na dejstvo benzodiazepina i smanjiti njihovo sedativno dejstvo. S druge strane, tetraciklini mogu da utiču na učestalost neželjenih dejstava teofilina.

Bolesnicima se savjetuje izbjegavanje čaja, kafe, kakaoa, čokolade, koka-kole, zbog mogućeg potenciranja neželjenih dejstava lijeka. Aminofilin i alkohol, odnosno njihova istovremena upotreba u uputstvu za upotrebu lijeka nisu posebno kontraindikovani, ali se preporučuje izbjegavanje veće količine alkoholnih pića tokom terapije.

Ako ste zaboravili da uzmete lijek Aminofilin

Lijek treba uzimati uvjek u isto vrijeme. Ako propustite dozu, lijek treba uzeti što je moguće prije, osim ako je blizu vrijeme za sljedeću dozu. Ne duplirajte nikada dozu da biste nadoknadili propušteno.

Obaijvestite lejkara obavezno ako primetite simptome influence, groznice ili dijareje jer će možda biti potrebno prilagoditi dozu u tim slučajevima.

Nuspojave i neželjeni efekti

Najčešći neželjeni efekti su povraćanje, dijareja i osjećaj mučnine. Uslučaju pojave neželjenih efekata obavijestite ljekara.

Predoziranje Aminofilinom

Posljedice predoziranja mogu biti hipokalemija, hiperkalcemija, hipofosfatemija, acidoza, zatim tahikardija, aritmije, papitacije, anoreksija, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, nesanica, uznemirenost, glavobolja, konvulzije… U slučaju predoziranja neophodno je da se javite odmah ljekaru!

Lijek se čuva se na temperaturi do 25 C, van domašaja djece. Izdaje samo uz recept ljekara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar