Amlodipin tablete kao aktivnu komponentu sadrže amlodipin besilat. Pomoćne komponente lijeka su: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat. Amlodipin pripada grupi lijekova koji su antagonisti kalcijuma.

Lijek se koristi se za tretman visokog krvnog pritiska (hipertenzija) ili boli u grudima (angina), kao i za rijedak oblik Prinzmetalove angine pektoris.

Kod pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, Amlodipin djeluje tako što opušta krvne sudove, pa krv lakše prolazi kroz njih. Kod osoba sa anginom, djeluje tako što poboljšava prokrvljenost, a time i dotok kiseonika u srčani mišić, čime sprječava bol u grudima. Lijek ne obezbjeđuje trenutno oslobadjanje od boli u grudima koja nastaje usljed angine.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Amlodipin ako ste imali alergijsku reakciju na ovaj lijek ili na neke druge antagoniste kalcijuma ili druge pomoćne komponente lijeka.

Primjenjujte ovaj lijek sa oprezom ako imate oboljelu jetru, srčane bolesti, ako ste stariji od 65 godina ili mladji od 18 godina.

Amlodipin tablete se mogu uzimati sa ili bez hrane. Važno je i da ne konzumirajte veće količine soka od grejpfruta dok uzimate ovaj lijek. Amlodipin i alkohol takodje su zabranjeni.

Amlodipin u trudnoći i pri dojenju

Ako ste trudni, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću obavijestite svog ljekara prije nego što uzmete ovaj lijek. Inače se ne preporučuje uzimanje Amlodipina tokom dojenja i drugog stanja.

Upravljanje mašinama i vozilima

Moguće je da ćete osjetiti vrtoglavicu ili ošamućenost tokom korišćenja ovog lijeka pa zato nemojte voziti ili upravljati mašinama ili raditi bilo šta što zahtijeva psihičku koncentraciju dok ne vidite kako lijek djeluje na Vas. U cilju smanjenja rizika od vrtoglavice ili nesvjestice, nemojte ustajati naglo, naročito ako ste stariji pacijent.

Amlodipin i interakcije sa drugim lijekovima

Obavijestite svog ljekara ako koristite, ako ste nedavno uzimali bilo koji lijek, uključujući i one koje ste uzeli bez recepta. To je posebno važno, naročito ako istovremeno uzimate nesteroidne antireumatike, ciklosporin ili sildenafil koji u kombinaciji sa amlodipinom uzrokuju povećan hipotenzivni efekat.

Takodje, prije bilo kakvog operativnog zahvata, obavijestite ljekara ili stomatologa da koristite Amlodipin.

Doziranje

Amlodipin tablete treba uzimati isključivo prema uputstvu i u dozama koje Vam je propisao ljekar. Nemojte sami, bez savjeta ljekara, menjati dozu ili prestati sa upotrebom lijeka.

Uobičajena početna doza je 5 mg amlodipina jednom dnevno a maksimum je 10 mg amlodipina.

Preporuka je da ove tablete uzimate svakog dana u isto vrijeme sa čašom vode. Važno je da lijek uzimate u kontinuitetu sve dok Vaš ljekar ne odobri drugačije.

Ako ste slučajno uzeli više tableta nego što Vam je propisano ili ako je dijete slučajno progutalo neku tabletu, odmah obavijestite svog ljekara. Simptomi predoziranja mogu biti teška vrtoglavica, nesvjestica i ubrzan rad srca.

Ako ste zaboravili da uzmete lijek, dozu uzmite čim se sjetite, osim ako je uskoro vrijeme za sljedeću. Uzmite narednu dozu u uobičajeno vrijeme. Nikada ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Nuspojave i moguća neželjena dejstva

Kao i drugi lijekovi, i Amlodipin može da izazvove neka neželjena dejstva.

Odmah obavestite ljekara, ako primijetite neki od sljedećih simptoma: otok ruku ili stopala, aritmija, srčana palpitacija (vrlo ubrzan ritam srca), pojačan bol u grudima , žute beonjače, taman urin, žutilo kože.

Ljekaru se morate obratiti i ako osjetite iznenadno sviranje u grudima, teškoće u disanju, otok očnih kapaka, lica ili usana, osip ili svrab.

Ako primijetite mučninu, zamor, slabost, bol u stomaku, uspavanost, grčeve u mišićima, glavobolju, navalu krvi u lice, vrtoglavicu, takodje se obratite Vašem ljekaru za pomoć.

Čak iako se jave neka neželjena dejstva koja nisu navedena, obratite se ljekaru za pomoć ili savjet.

Lijek se izdaje u apotekama na ljekarski recept. Treba ga čuvati van domašaja djece na temperaturi do 25 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar