Lijek Amoksicilin je antibiotik sa istoimenom aktivnom materijom. Amoksicilin spada u grupu penicilinskih antibiotika.

Koristi se za liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama osjetljivih na amoksicilin:
  • Za infekcije disajnih organa kao što su upale bronhija, gnojna angina, upale ždrijela, za grlo, kod upale sinusa, upale pluća uzrokovane pneumokokom, streptokokom i stafilokokom,
  • Kod akutne upale srednjeg uha uzrokovane pneumokokom, streptokokom, stafilokokom,
  • Za ešerijihu, odnosno za infekcije polnih organa koje uzrokuje ešerihija coli, Proteus mirabilis, Streptococcus faecalis (gonoreja), za upalu jajnika,
  • Za infekcije kože i mekih tkiva, uključujući infekcije opekotina, koje uzrokuje streptokok, stafilokok, E. coli, Proteus mirabilis; bol u grlu,
  • Za lajmsku bolest, koja se prenosi ugrizom krpelja, uzrokuje temperaturu, glavobolju, malaksalost, bolove u tijelu i osip,
  • Kod trbušnog tifusa,
  • Za gastritis i peptički ulkus.

Amoksicilin se takođe koristi za stopiranje infekcija kod vađenja zuba ili drugih hirurških zahvata, kao i u sprečavanju bakterijskog endokarditisa.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Amoksicilin u slučaju da ste preosjetljivi na amoksicilin, kod alergija na penicilin ili bilo koji sastojak ovog lijeka, ako ste ranije imali alergijsku reakciju na bilo koji antibiotik.

Ne treba da koristite ovaj lijek ako uzimate lijekove za sprečavanje zgrušavanja krvi, alopurinol za giht, ako bolujete od limfatičke leukemije.

Obavijestite ljekara ako dojite i ako uzimate kontraceptive.

Budite oprezni s amoksicilinom ako bolujete od infektivne mononukleoze, ako ste se liječili od bubrežne bolesti ili ne možete redovno mokriti. Amoksicilin može da uzrokuje i reakciju preosjetljivosti – anafilaktički šok.

Tokom liječenja ,naročito ako je ponovljeno i dugo traje, postoji mogućnost dodatne infekcije gljivicama i drugim bakterijama. U tom slučaju primjena Amoksicilina se mora odmah prekinuti.

Kod duže primjene lijeka potrebno je provjeravati funkciju bubrega, jetre i krvnu sliku.

Amoksicilin i alkohol ne treba konzumirati zajedno, i poželjno je izbjegavati alkoholna pića tokom terapije. Lijek se može upotrebljavati i dok traje menstruacija odnosno mjesečno krvarenje kod žena.

Amoksicilin i drugi lijekovi

Amoksicilin može da smanji dejstvo oralnih kontraceptiva pa se preporučuje primena drugih metoda kontracepcije.

Kod istovremene primjene amoksicilina i alopurinola povećava se učestalost kožnih osipa, a pri istovremenoj upotrebi sa kortikosteroidima, povećana je mogućnost hematoloških i bubrežnih nuspojava.

Ako se paralelno koriste amoksicilin i aminoglikozid, preporučuje se da vremenski razmak između uzimanja ova dva lijeka bude najmanje sat vremena.

Amoksicilin se ne preporučuje istovremeno s upotrebom tetraciklina, kloramfenikola i sulfonamida.

Ne treba uzimati Amoksicilin paralelno sa bilo kojim lijekom koji sprječava zgrušavanje krvi, ni sa lijekovima koji se koriste u terapiji gihta.

Upotreba Amoksicilina pre ili posle jela?

Kapsule odnosno tablete Amoksicilina se mogu uzimati uz obrok ali i bez obroka.

Amoksicilin u trudnoći i dojenje

Ne uzimajte ovaj lijek ako ste trudni osim ako ste prethodno o tome razgovarali sa ljekarom. Njegova upotreba je dozvoljena samo kada, prema procjeni ljekara, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po plod.

Pošto se ovaj lijek izlučuje u majčino mlijeko, postoji mogućnost senzibilizacije, proliva, kandidijaze i kožnog osipa kod odojčadi. Primjena Amoksicilina dok dojite moguća je samo ako je moguća korist za dojilju veća od mogućeg rizika po bebu.

Nema podataka o uticaju lijeka na upravljanje vozilima i radu na mašinama. Amoksicilin nije preporučljiv lijek za korišćenje u terapiji kod pacijenata koji imaju učestale dijareje.

Doziranje

Uzimajte lijek onako kako je to odredio vaš ljekar. Doziranje amoksicilina će zavisiti od uzroka bolesti, težine bolesti, vaših godina i od bubrežne funkcije.

Inače, uobičajeno je da se ovaj lijek uzima svakih 8 sati, na prazan ili pun želudac.

Za djecu do 10 godina i do 20 kg težine, amoksicilin se primjenjuje u obliku suspenzije čije će rastvaranje obaviti farmaceut u apoteci, a to možete prema uputstvu uraditi i sami. Uobičajene doze su, 20- 40 mg/kg na dan podijeljeno u 3 doze na svakih 8 sati.

Predoziranje

U slučaju predoziranja javite se svom ljekaru ili hitnoj pomoći. Moguće je da ćete u tom slučaju osjećati mučninu, imati proliv, kristale u mokraći ili teškoće pri mokrenju.

Ako ste zaboravili uzeti dozu, uzmite je što prije, ali nemojte uzeti sljedeću dozu prerano. Sačekajte bar 4 sata do uzimanja naredne doze.

Dužina terapije zavisi od uzroka i težine bolesti i odredjuje je vaš ljekar. Inače uobičajeno je da liječenje treba nastaviti 48-72 sata nakon prestanka simptoma bolesti. Terapija Amoksicilinom ne treba biti duža od dvije nedjelje.

Nuspojave i neželjena dejstva

Vrlo rijetke nuspojave su alergijske reakcije u vidu osipa, svrba, žuljeva, crvenila i oteklina po licu, usanama, jeziku, poteškoće s disanjem… Odložena alergijska reakcija može nastati 7 do 12 dana nakon primjene lijeka.

Moguća je još upala debelog crijeva sa prolivom, grlobolja,visoka temperatura.

Hitno se javite ljekaru ako Vam se desi jak proliv s krvarenjem, cvenilo i modrice po koži, ako imate tamniju mokraću, svjetliju stolicu i žutilo na beonjačama.

Vrlo rijetke nuspojave su gljivična upala rodnice, usta ili pregiba kože, bubrežne poteškoće, epileptički napad, hiperaktivnost, zamućena mokraća, poteškoće s mokrenjem, naslage na zubima, promjena boje jezika, anemija. U prevenciji gljivičnih infekcija kao nuspojave, možete po savjetu ljekara koristiti probiotike ili Vam mogu pomoći i mlječni proizvodi poput jogurta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar