Amoksiklav je antibiotik koji sadrži kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline. Amoksicilin je polusintetski penicilinski antibiotik širokog spektra dejstva sa baktericidnim dejstvom na Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme. Klavulanska kiselina s druge strane ima takvo dejstvo da sprječava razgradnju amoksicilina

Amoksiklav se kao lijek daje kao sirup, zatim postoje Akoksiklav tablete ili kapsule.

Upotreba

Amoksiklav se koristi kod infekcija izazvanih osjetljivim mikroorganizmima kao što su infekcije gornjih respiratornih puteva (akutni i hronični bronhitis, bronhopneumonija), gnojna angina, zatim infekcije urogenitalnog trakta (cistitis, uretritis, akutni i hronični pijelonefritis, bakteriurija u graviditetu, puer- peralna sepsa, septički abortus, gonoreja) u hirurgiji i ORL, za grlo, u stomatologiji (kod pripreme hirurških intervencija), za peritonitis, kod intraabdominalne sepse, septikemije, bakterijskog endokarditisa, tifoidne i paratifoidne groznice, kože i mekih tkiva.

Amoksiklav, trudnoća i dojenje

Panklav se kao aktivna supstanca iz Amoksiklava može primjenjivati u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Doziranje

Doze lijeka će odrediti Vaš lekar.

Uobičajene doze kod oralne primjene:

Za odrasle i za djecu iznad 12 godina: 250 – 500 mg na 8 sata, maksimalno 6 g dnevno,

Za bebe odnosno za djecu do 1 godine: 20 mg po kilogramu tjelesne mase dnevno podijeljeno u 3 doze.

1 – 6 godina: 125 – 250 mg na 8 sati, za decu od 6 do 12 godina: 250 – 500 mg na 8 sati.

Sirup i kapi treba pripremiti neposredno pre upotrebe dodavanjem destilovane vode do naznačene linije i onda dobro promućkati.

Doze lijeka se prilagodjavaju kada se lijek unosi injekcijom ili infuzijom, kao i kod profilakse u hirurgiji tokom uvoda u anesteziju. Kod renalne insuficijencije doze se koriguju prema vrijednosti klirensa kreatinina.

Infuzija se priprema rastvaranjem lnjekcija u 50 -100 ml infuzionog rastvora. Posle rastvaranja može da se javi prolazna roze boja, što je beznačajno za kvalitet i efikasnost lijeka.

Za rastvaranje injekcija ne smije se koristiti rastvor dekstroze, rastvori koji sadrže bjelančevine, masti ili aminoglikozide, kao ni preparati krvi.

Kontraindikacije

Kontraindikacije se odnose na lučaje alergija na penicilin ili klavulansku kiselinu.

Panklav treba oprezno primjenjivati kod alergije u anamnezi, posebno alergije na cefalosporine, kod insuficijencije jetre, bubrega i infektivne mononukleoze.

Upotreba antibiotika u dužem vremenskom periodu može da dovede do superinfekcije rezistentnim bakterijama i gljivicama.

Menstruacija, odnosno mjesečno krvarenje kod žena ne predstavlja problem za terapiju ovim lijekom. Amoksiklav i alkohol nisu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje konzumiranje većih količina alkoholnih pića.

Nuspojave

Amoksiklav se dobro podnosi, a neželjena dejstva su rijetka i manifestuju se uglavnom u vidu alergijskih reakcija, svraba, urtikarije, zatim se mogu javiti mučnina, povraćanje, dijareja. Rijetko može da se jave anemija, trombocitopenija, trombocitopenična purpura, eozinofilija, leukopenija i agranulocitoza. Ove reakcije imaju prolazni karakter.

Amoksiklav i drugi lijekovi

Alopurinol može da poveća mogućnost kožnih osipa, hloramfenikol može da dovede do smanjenja efikasnosti ampicilina, sulfonamidi, tetraciklini i antacidi mogu da uzrokuju smanjenu resorpciju amoksicilina, zatim paralelna primjena oralnih kontraceptiva može da uzrokuje njihovu manju efikasnost, dok Probenecid dovodi do smanjene eliminacije amoksicilina.

Upotreba Amoksiklava može dati lažno povišen nivo glukoze u urinu ako se određuje bakar sulfatom, kao i lažno pozitivan COOMBS-ov test.

Lijek treba uzimati samo prema preporuci ljekara, držati se propisane doze i intervala uzimanja. Nemojte da prekidate uzimanje lijeka na svoju ruku. Razmak između dvije doze lijeka ne treba da je kraći od 2-4 sata.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar