Ampril HL i Ampril HD tablete se kao lijek koriste za pritisak, odnosno za liječenje visokog krvnog pritiska.

Ampril HL i Ampril HD su kombinacija dva lijeka – ramiprila i hidroklorotiazida. Ramipril djeluje tako što smanjuje stvaranje materija koje povećavaju krvni pritisak. Opušta i širi krvne sudove i olakšava pumpanje krvi. Hidroklorotiazid s druge strane povećava količinu vode odnosno urina koja se izlučuje iz organizma, što takodje snižava krvni pritisak.

Kontraindikacije

Ampril ne treba koristiti ako ste alergični na ramipril, hidroklorotiazid ili neki drugi sastojak lijeka, ili imate alergiju na lijekove slične ovom. Alergijske reakcije se manifestuju u vidu osipa, problema sa gutanjem ili disanjem, oticanja usana, lica, grla ili jezika.

Nemojte koristiti ovaj lijek ako ste ranije imali angioedem, čiji su znaci svrab, crvene mrlje na rukama, vratu i stopalima, otežano gutanje i disanje, oticanje grla i jezika, oticanje oko očiju i usana.

Ampril možda nije pogodan za vašu terapiju ako ste na dijalizi ili nekom drugom obliku filtracije krvi, zatim u slučaju da imate teško oštećenje jetre ili abnormalne količine soli u krvi .

Nemojte koristiti ove tablete u trudnoći, ni ako dojite.

Liječenje Amprilom možda će biti prekinuto ako treba da primite anestetik zbog operacije ili stomatološkog zahvata na zubima.

Ampril HL i Ampril HD nisu preporučljivi za djecu i adolescente mlađe od 18 godina.

Ampril i drugi lijekovi

Informišite vašeg ljekara u slučaju da uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i biljne preparate jer mogu medjusobno uticati na dejstvo.

Lijekovi koji mogu imati ovakvo dejstvo su: lijekovi za ublažavanje bolova i upala poput brufena i aspirina, lijekovi za liječenje niskog krvnog pritiska, astme ili alergija, kao što su efedrin, noradrenalin ili adrenalin.

Tu su i lijekovi koji mogu smanjiti ili povećati količinu kalijuma u krvi, lijekovi za liječenje gljivičnih infekcija, za liječenje raka, protiv zatvora, lijekovi za liječenje srčanih tegoba, diuretici, lijekovi za sprječavanje odbacivanja organa posle transplantacije, steroidni lijekovi, Alopurinol, Prokainamid, Kolestiramin, Karbamazepin. Na spisku su još lijekovi za liječenje šećerne bolesti, litijum, kinin, penicillin, lijekovi koji sadrže jod, lekovi za razrjeđivanje krvi…

Upotreba alkohola s Amprilom HL i Amprilom HD može da uzrokuje omaglicu ili ošamućenost. Lijek Ampril HL i Ampril HD se mogu piti uz jelo ili između obroka sa tečnošću. Tablete se ne smiju žvakati.

Savjetuje se da ne vozite automobil niti da upravljate mašinama dok ne utvrdite kako ovaj lijek djeluje na Vas. Ako se dogodi da osjećate omaglicu, nemojte upravljati vozilom i nemojte koristiti alate ili mašine.

Pošto Ampril HL i HD sadrže laktozu, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavjetujte se sa ljekarom prije nego što počnete terapiju ovim lijekom.

Doziranje

Lijek uvjek treba uzimati na način koji je odredio ljekar. Uobičajena doza je jedna tableta Amprila HL (2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida) ujutru. Doza se može uvećavati na jednu tabletu Amprila HD (5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida) ujutru. Doza će za starije pacijente vjerovatno biti malo niža.

Najveća doza je 5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida.

Ako uzmete više lijeka nego što je propisano morate se odmah obratiti ljekaru ali obavezno uz nečiju pomoć.

Ako ste zaboravili da uzmete Ampril ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Nuspojave

Teške alergijske reakcije kao što su oticanje lica, usana ili grla koje otežava gutanje ili disanje kao eventualne nuspojave zahtijevaju pomoć ljekara, kao i ubrzani puls, nepravilni ili snažni otkucaji srca, bol u grudima, moždani udar.

Od ostalih nuspojava mogu se javiti kašalj, smanjen apetit, nastanak modrica, umor, nesvjestica, bolovi u želucu, mučnina, glavobolja, bronhitis, povećana koncentracija šećera u krvi, bol u zglobovima…

Manje česte nuspojave su osip na koži, nesvjestica, crvenilo, hipotenzija, vrtoglavica, nesanica, gubitak ukusa, nemir, depresija, upala sinusa, zapušen nos, upala desni, otečena usta, zujanje u ušima, nadražene oči, gubitak kose, zatvor, veće lučenje mokraće, jače znojenje, ubrzani ili nepravilni otkucaji srca, impotencija kod muškaraca, smanjenje broja crvenih ili bijelih krvnih zrnaca.

Lijek se izdaje samo na recept, a treba ga čuvati na temperaturi do 30 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar