Amracin kapsule koriste se za terapiju infekcija koje izaziva hlamidija, kod infekcija urogenitalnog i respiratornog sistema, za liječenje inkluzionog konjunktivitisa, za mikoplazme, respiratorne i urogenitalne infekcije, zatim za tretman pacijenata koji imaju pegavi tifus i Q groznicu. Amracin je antibiotik koji djeluje i na Lajmsku bolest, povratnu groznicu, leptospirozu i sifilis. Lijek Amracin primjenjuje se kod infekcija respiratornog, urogenitalnog i gastrointestinalnog trakta čiji su izazivači gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.

Osim u vidu kapsula, amracin je lijek dostupan i kao mast koji Vam ljekar može prepisati za tretman problematične kože koja je inficirana – za akne i bubuljice.

Doziranje i način primjene

Uobičajena dnevna doza Amracin kapsula za odrasle je 1 do 2 g, podijeljena u 2 do 4 iste doze. Lijek se uzima jedan sat prije, ili dva sata nakon jela, sa dovoljno tečnosti.

Kod nekomplikovanih uretralnih, endocervikalnih i rektalnih infekcija izazvanih hlamidijom pije se 500 mg 4 puta dnevno, minimum 7 dana. Za atipičnu pneumoniju koja je nastala zbog mikoplazme pneumonije, uobičajena dnevna doza se pije tokom jedne nedjelje do mjesec dana.

Kod odraslih osoba ili adolescenata sa primarnim ili sekundarnim sifilisom i kod ranog latentnog sifilisa doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom dvije nedjelje. Kod kasnog latentnog sifilisa, ili tercijarnog sifilisa, preporučena doza je 500 mg 4 puta dnevno u tokom 28 dana. Za liječenje kolere, uobičajena dnevna doza se uzima tokom 48-72 sata.

Za akne: 500 mg 2 puta dnevno. Poboljšanje se obično osjeća postiže posle 4 do 6 mjeseci ali nekada treba nastaviti liječenje dvije godine i duže. Kod Lajmske bolesti u ranoj fazi doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom 10-30 dana. Poslije izlaganja sporama antraksa, odrasli koriste dozu od 500 mg 4 puta dnevno, tokom mjesec dana. Za Q groznicu, doza je 500 mg 4 puta dnevno tokom 5 do 7 dana.

Za brucelozu, preporučena dnevna doza pije se tokom minimum 3 do 6 sedmica.

Za liječenje tularemije, uobičajena dnevna doza se pije nedjelju do dvije.

Kontraindikacije

Amracin ne smiju da koriste pacijenti koji su preosjetljivi na tetracikline, trudnice i dojilje.

Lijek se ne smije davati djeci mladjoj od 12 godina. Pacijenti koji pate od rijetkog nasljednog oboljenja netolerancije na galaktozu, Lapp laktoznog deficita ili loše glukozno-galaktozne apsorpcije ne smiju koristiti Amracin.

Primjena lijeka u trudnoći i dojenje

Ovaj antibiotik ne treba primjenjivati u trudnoći jer postoji rizik od razvoja hepatotoksičnosti kod majke kao i dejstva na razvoj ploda. Kapsule se ne koriste ni za vrijeme dojenja. Primjena lijeka u trudnoći, dojenju ili u djetinjstvu može da izazove zastoj u rastu kostiju i do prebojenosti zuba kod djece.

Neželjena dejstva – nuspojave

Najčešća neželjena dejstva tetraciklina su mučnina, povraćanje, dijareja,disfagija, iritacije jednjaka…U rijetka neželjena dejstva spadaju hepatotoksičnost, pankreatitis, poremećaji krvi, fotosenzitivnost, preosjetljivosti (raš, eksfolijativni dermatitis, Stevens-Johnson sindrom, urtikarija, angioedem, anafilaksa, perikarditis). Moguće su i naredne nuspojave: ulceracije ezofagusa, suva usta, glositis, diskoloracija jezika, stomatitis, diskoloracija noktiju, pigmentacija kože i očiju, Jarisch-Herxheimer-ova reakcija, toksična epidermalna nekroliza, eozinofilija, neutropenija, hipoprotrombinemija, smanjenje koncentracije vitamina B u serumu.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar