Analgin je lijek koji sadrži metamizol, snažnu protovupalnu materiju s analgetičkim i antipiretičkim dejstvom pa tako ima depresivno djelovanje na centar za bol i dejstvo na centar za termoregulaciju. Pomoćne materije su kukuruzni skrob i laktoza.

Upotreba

Analgin tablete se koriste za liječenje jake, akutne boli koja ne reaguje na liječenje drugim lijekovima. Liječi bol posttraumatske prirode i bol koja prati neuralgiju, neuritis, herpes zoster, žučne ili bubrežne kolike, spondilitis i tumore. Ovaj lijek se takodje koristi da snizi povišenu tjelesnu, ako nema reakcije na terapiju drugim lijekovima.

Analgin se često koristi za zubobolju, glavobolju, za menstrualne bolove.

Doziranje analgina

Preporučena doza Analgina je 500 mg do 1 gram – 3 do 4 puta na dan. Maksimalna dnevna doza može biti 5 g. Dozu treba smanjiti za bolesnike koji imaju akutnu bubrežnu insuficijenciju, i kod pacijenata sa smanjenom kardiovaskularnom funkcijom nastalom usljed šoka.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, mogu se javiti mučnina, povraćanje, vrtoglavica, slabost, abdominalni simptomi, kolaps, nekroz, oštećenje jetre, simptome centralnog nervnog sistema kao što su konvulzije, koma i prestanak disanja. Ako primijetite neku od ovih simptoma – javite se ljekaru.

Kontraindikacije

Analgin je kontraindikovan kod pacijanatakoji su preosjetljivi na pirazolonske derivate, kod bolesnika s porfirijom, s nasleđenim nedostatkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, kao i kod pacijenata s krvnim diskrazijama ili suprimiranom koštanom srži.

Mjere opreza pri upotrebi Analgina

Prilikom upotrebe ovog lijeka moguće je crveno obojenje mokraće.

Analgin s oprezom treba davati bolesnicima koji su preosjetljivi na ostale nesteroidne protivupalne lijekove, zatim bolesnicima s astmom, sa anemijom, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, peptičkim ulkusom, hipertenzijom ili srčanim bolestima, a naročito oprezno ga treba davati bolesnicima sa sistolnim pritiskom koji je niži od 100 mm Hg .

Analgin tablete nisu preporučljive za upotrebu kod djece.

Analgin ne treba koristiti u slučaju alergija na neki od sastojaka lijeka.

Analgin za vrijeme dojenja i u trudnoći

Upotreba Analgina tokom trudnoće, naročito u toku prvog i posljednjeg trimestra nije preporučljiva. Dojilje takodje ne treba da koriste analgin tablete.

Nuspojave pri upotrebi analgina

Metamizol, kao aktivna materija analgina, može uzrokovati probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, suvoće usta, nadražaja probavnog sistema, zatim, mogu se javiti slabost, pospanost, umor, glavobolja i sniženje krvnog pritiska.

Analgin može uzrokovati reakcije preosjetljivosti, najčešće kožne reakcije – osip, urtikarija ili toksična epidermalna nekroliza kao i opasan anafilaktički šok, agranulocitozu, hemolitičku anemiju, aplastičnu anemiju, i bronhospazam.

O svakoj nuspojavi treba obavestiti ljekara.

Interakcije analgina sa drugim lijekovima

Učinak Analgina može se pojačati i produžiti ako uz ovaj lijek koristite i alkohol.

Ako se primjenjuje paralelno sa oralnim hipoglikemicima, antikoagulansima, kortikosteroidima, indometacinima, penicilinom i sulfonamidom, učinci metamizola mogu biti pojačani i produženi.

U slučaju da se koristi istovremeno sa niskomolekularnim heparinom, može se pojačati njegov učinak, pa uzrokovati krvarenje. Analgin još može da poveća serumske koncentracije i toksičnost metotreksata i litijuma.

Istovremena upotreba metamizola i klorpromazina može uzrokovati hipotermiju. Depresori centralnog nervnog sistrema mogu da umanje učinak metamizola, a njihova paralelna primjena može uzrokovati hipotermiju.

Čuvanje lijeka Analgin

Analgin se čuva na temperature do 25 stepeni, van dohvata djece.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar