Anbol tablete sadrže acetilsalicilnu kiselinu koja spada u grupu nesteroidnih antiinflamatornih protivupalnih lijekova. Upotrebljava se za liječenje bolova, (glavobolja, migrena, reumatskih bolova, neuralgija, menstrualnih bolova, zubobolja) zatim za liječenje upala i povišene tjelesne temperature tokom prehlade i gripa. U preporučenim dozama ima efikasno dejstvo na blage do umjerene bolove.

Kontraindikacije

Anbol se ne smije koristiti ako je pacijent ranije imao čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, hemofiliju ili druga oboljenja zgrušavanja krvi, astmu, giht, koprivnjaču, naglo oticanje lica, jezika, usana i guše, oticanje drugih dijelova tijela, naročito šaka, zatim rinitis, ako je pacijent osjetljiv na anbol ili na druge nesteroidne antiinflamatorne lijekove.

Anbol se ne smije koristiti i dok traje dojenje

Takodje, upotreba Anbola je kontraindikovana kod djece mladje od 16 godina, zbog opasnosti od Rejevog sindroma, osim u odre]enim slučajevima kao što je na primjer prevencija tromboze.

Prije primjene Anbola morate se konsultovati sa ljekarom ako imate oštećenu funkciju jetre ili bubrega, bronhijalnu astmu, ili ako ste dehidrirali, ako ste anemični ili imate nedostatak glukozo-fosfatdehidrogenaze. Anbol se mora izbjegavati nekoliko dana prije operacije.

Ako pacijent ima oštećenja bubrega, Anbol može izazvati oštećenje bubrežne funkcije.

Kod starijih osoba, treba izbjegavati lijek Anbol zbog većeg rizika od krvarenja iz organa za varenje.

Anbol i drugi lijekovi

Obavijestite ljekara ako koristite sljedeće ljekove: Antikoagulansi, lijekovi za izbacivanje tečnosti, lijekovi za terapiju gihta, metotreksat, antidijabetici, kortikosteroidi, metoklopramid, domperidon, dipiridamol, antiepileptici, drugi nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, barbituratii drugi sedativi,digoksin, sulfonamidi.

Nije preporučljiva upotreba Anbola sa alkoholom zbog povećanog rizika od oštećenja sluznice želuca i krvarenja iz gastrointestinalnog trakta.

Anbol u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni ili planirate da ostanete u drugom stanju, posavetujte sa ljekarom. U svakom slučaju primjena Anbola je kontraindikovana u posljednjem trimestru trudnoće. Anbol nije preporučljiv tokom dojenja.

Doziranje

Uzimajte Anbol u dozama i razmacima kako Vam je ljekar propisao. Lijek se pije sa čašom vode, tokom ili posle jela.

Odrasli i djeca starija od 16 godina uzimaju jednu do dvije tablete na 4 do 6 sati, za vrijeme ili posle jela. Maksimalna doza po danu je 4 g. Ne davati djeci mladoj od 16 godina.

Predoziranje

Ako ste uzeli višu dozu od preporučene, odmah se posavjetujte sa ljekarom. Ako ste zaboravili da uzmete lijek, ne uzimajte dvostruku dozu da biste nadomjestili propušteno. Terapiju anbolom ne prekidajte sami bez konsultacija sa ljekarom.

Nuspojave

Medju nuspojavama su alergijske reakcije poput curenja iz nosa, svraba, otoka, pogoršanja astme, osipa, bronhospazma, pada pritiska, edema, koprivnjače, crvenila…

Efekti na organe za varenje mogu biti u vidu čireva na želucu ili krvarenja u stolici, bolova u stomaku i povraćanje krvi, iritacije stomaka, zapaljenja jetre.

Mogući su još i anemija, promjene u krvnim ćelijama, ošamućenost, zujanje u ušima, vrtoglavica, gluvoća, znojenje, osjećaj mučnine, glavobolja, zbunjenost.

Ako primijetite neko neželjeno dejstvo obavijestite o tome ljekara ili farmaceuta.

Rok upotrebe lijeka je dvije godine, a čuva se na temperaturi nižoj od 25 stepeni. Anbol se može kupiti u apoteci i bez ljekarskog recepta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar