Lijek Andol je namijenjen za primjenu kod odraslih osoba i kod djece koja su starija od 16 godina. Andol kao osnovni sastojak ima acetilsalicilnu kiselinu koja ima dejstvo pri liječenju blagih i umjerenih bolova, kao i kada je potrebno da se snizi povišena tjelesna temperatura. Andol sadrži i sljedeće pomoćne supstance: magnezijum-oksid, teški; skrob, kukuruzni; želatin; talk; skrob, kukuruzni, preželatinirani; celuloza, mikrokristalna; silicijum dioksid, koloidni, bezvodni.

Andol tablete se koriste kod:
  • Blagih i umjerenih bolova (za glavobolju, zubobolju, reumu, bolesti, bolova u mišićima odnosno za upalu mišića, za bol u zglobovima, kod nervnih bolova i kod bolnih menstruacija).
  • Povišene tjelesne temperature za vrijeme bolesti kao što su prehlada i grip.

Može da ublaži mamurluk. Iako je ubrzava, Andol nije isključivi lek za cirkulaciju, mada je činjenica da se ovaj lijek koristi za potenciju ili pritisak, za vene, i da može da izazove ubrzavanje menstruacije… Takodje, nije rijetkost da se Andol preporučuje u spoljnoj upotrebi za akne i bubuljice, iako sve ove indikacije nisu navedene u uputstvu proizvodjača.

Prije prve upotrebe andola, potrebno je da obavezno konsultujte ljekara.

Kontraindikacije

Kada lijek Andol ne smije da se koristi?

Acetilsalicilna kiselina je kontraindikovana kod osoba koje su ranije imale reakcije preosetljivosti kao što su grč disajne muskulature, zapaljenje sluznice nosa, koprivnjača, u slučaju preosjetljivosti na salicilate ili na druge nesteroidne antiinflamatorne lijekove. Andol se ne koristi kod pacijenata sa bronhijalnom astmom, u slučaju bolesti gornjeg dijela digestivnog trakta, poput gastritisa i čira želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, kao i kod oboljelih od gihta.

Lijek je kontraindikovan kod mladjih osoba od 16 godina, u trudnoći, odnosno posljednjem trimestru trudnoće i kod pacijenata koji primaju dozu metotreksata od 15 mg/sedmično ili više.

Upotreba acetilsalicilne kiseline je kontraindikovana i u slučaju teškog oštećenja srca, bubrega i jetre.

Mjere opreza

Konsultujte ljekara ako bol traje duže od 10 dana, groznica duže od 3 dana, a gušobolja više od 2 dana.

Budite oprezni ako ste alergični na druge lijekove protiv bolova, zapaljenja ili neke druge alergene, ako ste imali čir na želucu ili crijevu ili želudačnocrijevna krvarenja, zatim u slučaju da primate terapiju antikoagulantnim lijekovima, ako imate oštećenje bubrežne ili jetrene funkcije.

Pošto ibuprofen može da ometa korisno dejstvo Andola, konsultujte se sa ljekarom, ako uz andol koristite Ibuprofen.

Nuspojave i neželjena dejstva

Andol može da uzrokuje grč disajne muskulature, da bude uzrok napada astme ili neke druge reakcije preosjetljivosti.

Nekoliko dana po uzimanju, acetilsalicilna kiselina može uzrokovati tendenciju ka povećanom krvavljenju tokom i posle operacija, dok u manjim dozama Andol smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline, što može da dovede do napada gihta kod pacijenata koji za to imaju predispozicije.

Posebna pažnja je potrebna kod pacijenata sa otokom mukozne membrane nosa .

Kod nekih virusnih bolesti, posebno kod gripa tipa A, gripa tipa B i varičele, postoji rizik od Rejevog sindroma kod mladjih osoba i kod djece, koje je vrlo rijetko oboljenje i koje može biti opasno po život pa zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Moguće je i krvarenje iz nosa, desni ili krvarenje kože.

Poremećaji nervnog sistema: Mogu se javiti vrtoglavica i zujanje u ušima. Rijetko se može javiti poremećaj vida i sluha.

Od želudačnocrijevnih poremećaja, mogući su dispepsija, mučnina i povraćanje. Prijavljeni su i slučajevi prebojenosti stolice, razvoja želudačnocrevnog čira, povraćanje sa tragovima krvi kada je potrebno odmah se javiti ljekaru.

Može doći i do poremećaja funkcije bubrega, jetre i do poremećaja imunog sistema.

Andol i drugi lekovi

Postoje moguće interakcije Andola sa sljedećim lijekovima:

  • Lijekovi protiv zgrušavanja, trombolitici i ostali lijekovi koji sprječavaju nagomilavanje krvnih pločica gdje andol može da poveća rizik od krvavljenja.
  • Sistemski glukokortikosteroidi, osim hidrokortizona kao i alkohol, mogu da povećaju rizik od želudačnocrijevnih čireva i krvarenja.
  • Nivo glukoze u krvi može se smanjiti ako se sa andolom koroste antidijabetici, npr. Insulin.
  • Interakcije su zabilježene i sa Digoksinom, Metotreksatom i Valproinskom kiselinom.
  • Slabljenje efekta lijekova može se desiti u istovremenoj upotrebi diuretika, nekih lijekova za sniženje povišenog krvnog pritiska i lijekova koji se koriste kod gihta.

Andol tablete nemojte uzimati sa alkoholom.

Andol u trudnoći i tokom dojenja

Upotreba andola nije preporučljiva tokom trudnoće (naročito u trećem trimestru) i tokom dojenja.

Acetilsalicilna kiselina ne utiče na sposobnost pri upravljanju motornim vozilima i pri rukovanju mašinama.

Doziranje

Uobičajena doza kod odraslih i djece starije od 16 godina je jedna do dvije tablete a ona se može ponavljati na 4 – 6 sati, do najveće doze koja iznosi 13 tableta tokom 24 časa.

Ako ste uzeli više lijeka nego što je trebalo odmah razgovarajte sa ljekarom ili farmaceutom!

Simptomi predoziranja su povraćanje, dehidracija, zujanje u ušima, vrtoglavica, gluvoća, znojenje, topli ekstremiteti, pulsiranje u ekstremitetima i hiperventilacija.

U većini slučajeva prisutan je poremećaj ravnoteže. Tu su još konfuzija, dezorijentacija, koma i konvulzije koje su češće kod djece nego kod odraslih.

U slučaju akutnog trovanja, potrebno je isprati želudac i izazvati povraćanje, i primijeniti sve druge neophodne mjere.

Ako ste zaboravili da uzmete Andol, nemojte uzimati dvostruku dozu da biste nadoknadili to što ste preskočili dozu.

O prekidu terapije, konsultujte se sa ljekarom. Lijek se može nabaviti i bez ljekarskog recepta.

Rok upotrebe lijeka je dvije godine a treba ga čuvati na temperaturi do 25 °C.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar