Aricept (sa aktivnom supstancom – donepezil ) je lijek koji se koristi u svim fazama Alchajmerove bolesti. Dio je grupe lijekova koji su poznati pod imenom inhibitori kolinesteraze .

Aricept tablete pomažu u poboljšanju koncentracije, pamćenja, govora, pozitivno utiču na misaone procese i kognitivne sposobnosti. Lijek djeluje tako što utiče na povećanje nivoa acetilkolina. Acetilkolin je odgovoran zaprenos podataka putem moždanih ćelija. Pošto Alchajmerova bolest uništava ili oštećuje moždane ćelije koje stvaraju acetilkolin , tada je moždana sposobnost da prenosi informacije drastično smanjena. Aricept upravo usporava process oštećenja tih moždanih ćelija.

Doziranje

Ako je dijagnoza takva da je Alchajmerova bolest blaga do umjerena, ljekar će vjerovatno propisati dozu Aricepta od 5 mg ili 10 mg. Za pacijente sa teškim oblicima Alchajmerove bolesti, preporučljiva je doza od 10 mg. Doktori obično počinju liječenje sa nižim dozama, a nakon 4 do 6 nedjelja, doza se povećava na 10 mg, sve u cilju sprječavanja nuspojava.

Lijek je u obliku tableta, pije se sa vodom ili se može najprije rastopiti na jeziku, a onda treba popiti vodu.

Aricept se može uzimati sa ili bez hrane a preporuka je da se pije u večernjim satima, neposredno prije odlaska u krevet .

Smatra se da Aricept može usporiti napredovanje bolesti, poboljšava kognitivne sposobnosti i poboljša funkciju moždanih aktivnosti. Pun efekat liječenja ne osjeća se odmah već je potrebno da prodje nekoliko sedmica.

Zabilježeno je kod nekih bolesnika, da su se simptomi poboljšali, a zatim početi da opadaju nakon nekoliko mjeseci.

Nuspojave i neželjena dejstva

Postoji mogućnost pojave odredjenih neželjenih efekata, i to kod većine pacijenata koji piju Aricept. Uobičajene nuspojave su nesvjestica, mučnina, proliv, povraćanje, nastanak modrica, nesanica, mišićni grčevi, gubitak apetita i letargija /umor. Ipak, većina ovih nuspojava su blage i privremene .

S druge strane, neke od ozbiljnijih nuspojava su bradikardija, jači rizik od gastrointestinalnog krvarenja, problemi s mokraćnom bešikom, konvulzije, oštećenje pluća.

Aricept će takođe, vrlo vjerovatno da poveća dejstvo anestezije na određene mišiće.

Kontraindikacije

Obavijestite Vašeg ljekara ako uzimate još neke lijekove pored Aricepta. To važi i za čajeve, biljne ili vitaminske preparate.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, razgovarajte sa svojim doktorom jer će lijek najvjerovatnije biti propisan tokom trudnoće jedino ako je procijenjena korist za majku veća od rizika za oštećenja ploda.

Nisu sprovedena istraživanja o tome da li se lijek prenosi u majčino mlijeko, pa tako dojilje ne smiju koristiti Aricept.

Ako ste ranije bolovali od astme, bolesti pluća, čira na želucu, mokraćne blokade, probleme sa srcem ili disfunkciju jetre, morate se obratiti ljekaru jer uzimanje Aricepta u tim slučajevima može biti nebezbjedno.

Ljekari najčešće propisuju Aricept za liječenje Alchajmerove bolesti, u cilju poboljšanja sposobnosti razmišljanja. Medjutim, aricept ne može da spriječi ili potpuno izliječi Alchajmerovu bolest, već se koristi za poboljšanje kognitivnih sposobnosti, a ne za vraćanje memorije ili potpuno vraćanje mentalne sposobnosti. Aricept funkcionište tako što zaustavlja proces koji razgrađuje acetilkolin, pa tako poboljšava mentalne radnje.

Alchajmerova bolest sa svojim napredovanjem, uzrokuje dublje, ozbiljnije simptome medju kojima su gubljenje memorije, umanjena sposobnost razmišljanja i teškoće pri zaključivanju.

Ova bolest koja napada moždanu funkciju, može se prepoznati na osnovu 10 osnovnih signala koje šalje: Problemi s pamćenjem koji ugrožavaju normalne, svakodnevne aktivnosti i rutinu, poteškoće u rješavanju odredjenih problema ili u koncentraciji, teškoće pri obavljanju “normalnih” svakodnevnih zadataka, zbunjenost u orjentaciji po pitanju prostora ili vremena, otežano vizuelno razumijevanje, teškoće u razgovoru sa drugim osobama, teško kontrolisanje snalaženja u prostoru tokom kretanja, promjene u sposobnostima odlučivanja, socijalno povlačenje i promjene raspoloženja .

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar