Arimidex sadrži, kao aktivnu supstancu, anastrozol a pripada lijekovima iz grupe inhibitora aromataze. Arimidex se kao lijek upotrebljava u liječenju raka dojke kod žena u postmenopauzi. Arimidex tablete djeluju tako što snižavaju nivo hormona estrogena, blokirajući enzim koji se naziva aromataza.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Arimidex u trudnoći, ako dojite, ukoliko ste alergični na anastrozol ili bilo koji drugi sastojak lijeka. Pomoćni sastojci lijeka su: laktoza hidrat, povidon, natrijum skroboglikolat, magnezijum stearat, hipromeloza, makrogol 300 i titanijum dioksid.

Mjere opreza

Obratite se svom ljekaru pijre nego što uzmete ovaj lijek u sljedećim situacijama:

  • ako još imate menstruaciju, odnosno, niste ušli u menopauzu.
  • ako pijete lijekove koji sadrže aktivnu supstancu – tamoksifen ili lijekove koji sadrže estrogen.
  • ako ste ranije patili od osteoporoze,
  • u slučaju da Vam je jetra oštećena, ili imate problem sa bubrezima,

Takodje, ako morate biti hospitalizovani, obavijestite osoblje bolnice da uzimate Arimidex.

Arimidex može da utiče na djelovanje drugih lijekova, kao što neki drugi lijekovi takodje mogu imati uticaj na djelovanje Arimidexa. Zato nemojte da uzimate Arimidex ako koristite neki od narednih lijekova:

  • lijekove koji se upotrebljavaju u liječenju raka dojke jer neki od njih mogu da spiječe pravilno djelovanje Arimidexa.
  • lijekove koji sadrže estrogen, kao što su na primjer hormonske terapije.

Takodje, obavestite ljekara ako koristite lijekove iz grupe “LHRH analoga”, kao što su gonadorelin, buserelin, goserelin, leuprorelin i triptorelin. Navedeni lijekovi se koriste u liječenju kancera dojke, nekih ginekoloških problema i neplodnosti.

Pošto se lijek ne može koristiti tokom trudnoće ni dojenja, ako tokom terapije ostanete trudni, prestanite da uzimate Arimidex i razgovarajte sa Vašim ljekarom.

Iako nije vjerovatno da će liječenje Arimidexom uticati na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mašainama, neki pacijenti strojevi mogu povremeno da osjećati slabost ili pospanost, pa, ako Vam se to dogodi, posavjetujte se sa ljekarom.

Pošto Arimidex sadrži laktozu, kao vrstu šećera, ako ne podnosite neke vrste šećera, morate o tome obavestiti ljekara prije početka eventualne terapije ovim lijekom.

Arimidex se ne smije koristiti kod djece ili adolescenata.

Kako se pije Arimidex

Doziranje lijeka odredjuje ljekar. Preporučena doza lijeka je jedna tableta jednom dnevno a treba je uzeti u isto vrijeme svakog dana. Tablete se gutaju sa malo vode, nevažno da li se uzimaju prije ili posle jela.

Liječenje Arimidexom je dugotrajno i možda ćete morati da nastavite da ga pijete više godina.

Ako uzmete više Arimidexa nego što je trebalo, odmah se javite ljekaru. A ako ste zaboravili da uzmete Arimidex, svoju sljedeću dozu uzmite u uobičajeno vrijeme ali je ni slučajno nemojte duplirati kako biste nadoknadili propušteno.

O prekidu terapije, odnosno o prestanku uzimanjao vog lijeka odličuje lekar.

Nuspojave i neželjeni efekti

Vrlo česte nuspojave koje se javljaju kod više od jednog na 10 bolesnika su glavobolja, napadi vrućine, osipi, mučnina, upala zglobova, bol ili ukočenost u zglobovima, osteoporoza, osjećaj slabosti. Malo rjedje nuspojave su gubitak apetita, povišen nivo holesterola u krvi, pospanost, bol, hladnoća ili slabost u djelovima šake, trnjenje kože, dijareja, gubitak osjećaja ukusa, povraćanje, promjene krvnih nalaza u vezi sa radom jetre, gubitak kose, alergije, kostobolja, suvoća ili krvarenje iz vagine, bolovi u mišićima.

Manje česte i rijetke nuspojave su hepatitis, koprivnjača, povećani nivo kalcijuma u krvi, osip uz preosjetljivost kože, upala krvnih sudova, bolovi u zglobovima, želucu i bubrezima dok su medju vrlo rijetkim nuspojavama: vrlo teška kožna reakcija s čirevima ili mehurićima na koži i reakcije preojsetljivosti sa oticanjem grla.

Uticaj lijeka na kosti

Arimidex snižava nivo estrogena u organizmu, što može uzrokovati smanjenje mineralne gustine kostiju. Kosti mogu postati manje čvrste i podložnije lomovima. Posavjetujte se sa ljekarom kako da spriječite ove rizike.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim efektima, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar