Aspirin protect – namjena

Lijek Aspirin protect se primjenjuje: za smanjenje rizika smrtnosti kod pacijenata kod kojih se sumnja na akutni srčani infarkt, za smanjenje rizika od smrtnosti i oboljenja kod osoba koje su ranije patile od srčaog infarkta, u sprječavanju moždanog udara.

Aspirin protect tablete se još koriste za smanjenje rizika od pojave tranzitornih ishemijskih napada i moždanog udara kod pacijenata koji pate od TIA, u cilju smanjenja rizika od oboljenja i smrti kod pacijenata koji imaju stabilnu i nestabilnu anginu pectoris.

Ovaj lijek se još primjenjuje u prevenciji tromboembolije nakon operativnog zahvata na krvnom sudu ili hirurške intervencije, kod karotidne endarterektomije, arteriovenskih šantova kod pacijenata na dijalizi, za sprječavanje i prevenciju duboke venske tromboze i embolije pluća nakon dugotrajne imobilizacije, za sprječavanje rizika od prvog infarkta miokarda kodpacijenata koji imaju faktore rizika za obolijevanje od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova kao što su gojaznost, pušenje, starost…

Aspirin protect ljekar može prepisati i za glavobolju, prehladu i za cirkulaciju.

Kontraindikacije

Lijek ASPIRIN protect nemojte koristiti ako imate alergiju na acetilsalicilnu kiselinu, salicilate ili bilo koji drugi sastojak lijeka. Aspirin ne treba da koristite ni ako imate čir na želucu ili na dvanaestopalačnom crijevu, patite od povećane sklonosti ka krvarenju,oboljenja bubrega, jetre, ozbiljnih bolesti srca, ni ako istovremeno uzimate metotreksat u dozama od 15 mg sedmično ili većim.

Napomena: lijek ibuprofen može ometati korisno dejstvo Aspirina protect.

Aspirin i trudnoća

Aspirin se ne smije koristiti u trudnoći, posebno u posljednjem tromjesečju, kao ni kod djece koja imaju manje od 16 godina, osim ako ljekar to nije izuzetno odredio.

Tokom prvog i drugog trimestra trudnoće, ove tablete smijete primjenjivati jedino ukoliko Vam je to ljekar propisao.

Lijek prelazi u majčino mlijeko u malim količinama. Pošto za sada nema primijećenih neželjenih dejstava po odojče nakon povremene upotrebe, obično nije neophodno prekinuti dojenje.

Medjutim, ako je posrijedi produžena primjena lijeka, savjetuje se da se prekine sa dojenjem.

Aspirin protect – hrana, piće i alkohol

Tablete Aspirin protect nemojte uzimati zajedno sa alkoholnim pićima.

Doziranje lijeka

Za smanjenje rizika smrtnosti kada se sumnja na iznenadni srčani infarkt: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svakog drugog dana.

Prvu tabletu trebalo bi sažvakati zbog lakše resorpcije.

Za smanjenje rizika od morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata koji su ranije imali srčani infarkt: 100 do 300 mg dnevno.

Za sekundarno sprječavanje moždanog udara i za smanjenje rizika od pojave prolaznih ishemijskihnapada i moždanog udara kod pacijenata koji pate od TIA: 100 do 300 mg dnevno.

Za smanjenje rizika od oboljenja i smrti kod pacijenata sa stabilnom i nestabilnom anginom pektoris i za prevenciju tromboembolije posle operacije krvnih sudova ili hirurške intervencije -100 do 300 mg dnevno.

Za profilaksu duboke venske tromboze i embolije pluća posle dugotrajne imobilizacije, npr. posle većeg hiruškog zahvata: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan

Za smanjenje rizika od pojave prvog srčanog infarkta kod ljudi sa faktorima rizika za obolijevanje od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova: 100 do 200 mg dnevno ili 300 mg svaki drugi dan

Neželjena dejstva – nuspojave

Usljed sprječavanja zgrušavanja krvi ovaj lijek se može povezati sa povećanim rizikom od krvarenja. Kao neželjena dejstva mogu se javiti poremećaji želuca i crijeva. U rijetkim slučajevima se mogu javiti oticanje kože sluzokože, svrab, koprivnjača, grč disajne muskulature, pogoršanje astme, pad krvnog pritiska, angioedem …

Retko su prijavljeni proliv, poremećaj varenja, mučnina i čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, smanjenje broja krvnih pločica, i crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Takodje su rijetko zabilježeni problemi sa vidom, zujanje u ušima, vrtoglavica i poremećaji sluha.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar