Škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u Londonu objavila je studiju koja pokazuje da mala doza aspirina smanjuje pojavu nekoliko uobičajenih vrsta raka.

Rad je započeo i sproveo profesor Peter Rothvell u Oksfordu, i zasniva se na analizi nekoliko randomiziranih studija o aspirinu. Studije su se prvenstveno odnosile na uticaj aspirina na smanjenje srčanih napada, ali su sada analizirani podaci mortaliteta od najčešćih vrsta raka.

Studija koja je najviše doprinijela sadašnjoj analizi je studija o prevenciji tromboze, koju je objavila Britanska fondacija za srčana oboljenja ( the British Heart Foundation).Kao što je ranije potvrđeno da male doze aspirina smanjuju rak debelog crijeva u studiji koju je takođe sproveo profesor Rothwell sa proseforom Meade-om, sada je potvrđeno da male doze aspirina utiču na smanjenje smrtnog ishoda kod nekoliko zajedničkih vrsta raka jednjaka, pluća, želuca, pankreasa i eventualno mozga.

Smanjenje smrtnosti je oko 20-30%.

Benefit nije povezan sa dozom aspirina većom od 75mg, polom i pušenjem, ali se povećava sa godinama. Aspirin najvjerovatnije treba uzimati najmanje pet godina da bi on postigao svoj benefit, možda i duže za pojedine vrste raka, ali benefit je u svakom slučaju veći što se aspirin duže koristi. Do sada, Aspirin su uzimali samo pacijenti sa povećanim rizikom od srčanog napada i šloga ili oni koji su već doživjeli ovekve zdravstvene probleme. Međutim treba biti oprezan prilikom prvog uključivanja aspirina u terapiji kod pacijenata koji ga nisu uzimali zbog mogućeg iznenadnog krvarenja.

Profesor Meade kaže kako su ovo veoma uzbudljivi i potencijalno važni rezultati.

Oni će verovatno izmijeniti savjete ljekara što se tiče uzimanja niskih doza aspirina jer odnos između njegovog benefita i mogućeg krvarenja je u pravcu ovog pvog“,

Profesor Mead ističe da ovo ne znači da svako sada treba da uzima aspirin po automatizmu, već će ljekari određivati terapiju na sonovu kliničke slike.

Ostavi komentar