Aktivna supstanca je atorvastatin, zadužen za smanjenje lipida u serumu.

Lijek se izdaje na recept u vidu film tableta od 10 mg, 20 mg i 40 mg.

Upotreba i dejstvo

Atacor tablete se koriste za smanjenje količine masnoća u krvi, za smanjenje povećanog rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

Lijek se primjenjuje u situaciji kada, pored izbalansirane ishrane i dijete siromašne mjastima, laboratorijski rezultati pokažu da je još uvjek prisutan problem previše određenih masnoća u krvi kao što su trigliceridi. Lijek se koristi da bi se spriječile posljedice povećanja količine tih masnoća u krvi kao što su različiti oblici bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim toga, ukoliko imate povećani rizik od bolesti srca, Atoris se može koristiti za smanjenja tog rizika, bez obzira što su vrijednosti holesterola normalne.

Bez obzira što koristite Atacor, i dalje se morate dijetalno hraniti, u skladu s uputstvima ljekara.

Doziranje

Hiperlipidemija: Za odrasle – početna doza je 10mg dnevno; a doza se povećava u intervalima od 4 nedelje do 40mg/dan; Maksimalna doza je 80mg/dan .

Djeca od 10 do 17 godina starosti imaju početnu dozu od 10mg dnevno; Maksimalna doza je 20mg na dan.

Lijekovi koji mogu biti u interakciji s Atacorom

U ovu grupu lijekova spadaju odredjeni antibiotici ili lijekovi protiv gljivica poput eritromicina, klaritromicina, ketokonazola, itrakonazola…

Neki drugi lijekovi za regulisanje lipida, Ciklosporin,

Odredjeni blokatori koji se primjenjuju kod liječenja srčane angine ili povišenog krvnog pritiska, lijekovi koji regulišu srčani ritam…

Odredjeni benzodiazepini za liječenje anksioznosti i sličnih poremećaja,

Lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje HIV-a

U interakcije s Atacorom mogu lijekovi za sprječavanje zgrušavanja krvi, oralni kontraceptivi, lijekovi za liječenje epilepsije i lijekovi za liječenje poremećaja u probavi. Konsultujte ljekara i ako koristite preparate od gospine trave.

Atacor, hrana I piće

Djelovanje lijeka može da promijeni sok od grejpfruta. Zato se ne preporučuje da pijete više od jedne ili dvije male čaše soka od grejpfruta dnevno.

Kontraindikacije

Lek nemojte koristiti u trudnoći,

Takodje, doktor će Vas savjetovati da prestanete da pijete ovaj lijek mjesec dana prije planirane trudnoće.

Lijek ne treba da uzimate ako dojite,ako ste nekada patili od bolesti jetre, ako imate probleme s mišićima. Takodje, Atacor ne treba uzimati ako konzumirate alkohol u velikim količinama.

Potrebna je obazrivost ako ste nekada imali reakciju preosjetljivosti na ovaj lijek u vidu osipa, teškoća s disanjem ili naglog sniženja krvnog pritiska .

Mjere opreza

Ako imate teškoće s bubrezima, smanjenu funkciju štitne žlijezde, nerazjašnjene bolove u mišićima, ako ste stariji od 70 godina, morate biti posebno oprezni.

Takodje, ako ne podnosite neke vrste šećera, posavjetujte sa ljekarom prije nego što počnete da uzimate Atacor.

U slučaju da imate neki od navedenih problema, neophodno je da uradite laboratorijske analize prije, a po potrebi i tokom liječenja ovim lijekom.

Takodje, ako ste ranije preživjeli moždani udar, obavijestite ljekara, kako bi Vam odredio adekvatnu dozu lijeka.

Ako primijetite da Atacor utiče na vaše psihomotorne sposobnosti, ne upravljajte vozilima, i nemojte rukovati mašinama.

Neželjena dejstva i nuspojave

Nuspojave koje zahtijevaju ljekarsku pomoć i prestanak liječenja Atacorom su:

  • Otok lica, jezika i dušnika koji može uzrokovati jake probleme s disanjem.
  • Iznenadna alergijska reakcija koju prate nedostatak vazduha, osip, pad krvnog pritiska, ubrzani puls…
  • Toksična epidermalna nekroliza (teški osip kože sa mjehurićima i crvenilom, i ljuštenjem kože), Stevens-Johnsonov sindrom, smetnje u vidu neočekivanog ili neobičnog krvarenja ili nastanka modrica.
  • Takodje, ako osjećate slabost u mišićima, osjetljivi ste na dodir, povišena vam je temperatura i osjećate se loše, javite se ljekaru.

Ostale nuspojave

Opstipacija, proliv, mučnina, bol u trbuhu, problem sa gasovima, problem sa probavom, nesanica, glavobolja, bolovi u zglobovima, mišićima, prsima, leđima, otoci u gležnjevima, svrab, alergija, osip…

Tu su još mišićni grčevi, gubitak apetita, upala gušterače, zvonjenje u ušima , gubitak memorije, impotencija, koprivnjača, opadanje kose, dobijanje na tjelesnoj težini, poremećaj količine šećera u krvi …

Vrlo rijetke nuspojave su žutica, gubljenje sluha, poremećaj vida, ginekomastija …

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar