Atenolol je beta blokator koji selektivno blokira beta-1 adrenergičke receptore. Atenolol je lijek koji smanjuje, kako za vrijeme mirovanja tako i prilikom napora, frekvenciju srčanog rada, udarni volumen, sistolni i dijastolni krvni pritisak i potrebu miokarda za kiseonikom. Na taj način, omogućava mnogo veći srčani rad. Medjutim, atenolol smanjuje snagu srčanog mišića što je neželjeni efekat kod pacijenata koji pate od kongestivne insuficijencije srca.

Atenolol tablete za srce se najčešće koriste za liječenje hipertenzije, a i za dugotrajno liječenje angine pectoris i u liječenju tahiaritmija.

Nuspojave i neželjena dejstva

Moguće nuspojave su bradikardija, kongestivna insuficijencija srca i hladnoća ekstremiteta, ortostatska hipotenzija, aritmije, bronhospazam, mogu se desiti još i smanjenje seksualne sposobnosti, pospanosti, problemi sa spavanjem, umor ili slabost, nervoza i nazalne kongestije. Od nuspojava u digestivnom sistemu mogu se pojaviti zatvor, proliv, mučnina, povraćanje. Vrlo rijetki neželjeni efekti su suva usta, suve oči, poremećaj vida, proređivanje kose, osip na koži, smanjeni broj trombocita–krvnih pločica u krvi, crvenkasti znaci na koži i žutica.

Upotreba

Atenolol dovodi do relaksacije srčanog mišića što omogućava sniženje krvnog pritiska, pomaže u sprečavanju bolova u grudima kod angine, doprinosi pravilnim otkucajima srca i štiti srce tokom i posle srčanog udara. Lijek je namijenjen isključivo odraslim osobama.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Atenolol ako ste alergični na atenolol ili na neku od komponenata lijeka. Pomoćne supstance su kukuruzni skrob, magnezijum-karbonat – teški ,silicijum-dioksid – koloidni, bezvodni, želatin ,natrijum-laurilsulfat, krospovidon i magnezijum-stearat. Zatim, u slučaju da imate srčane probleme kao što su srčani blok , srčani šok, ako imate nekontrolisanu srčanu insuficijenciju, usporen rad srca ili otežano disanje-gubitak daha, zamor, otok članaka, slabu cirkulaciju…

Nemojte koristiti atenolol ako imate veći nivo kiseline u krvi nego što je normalno, nizak pritisak, lošu cirkulaciju, neliječeni feohromocitom.

Atenolol se ne smije paralelno upotrebljavati sa nekim lijekovima koji se primjenjuju direktno u venu kao što su diltiazem, verapamil ili dizopiramid, osim ako se koriste u intenzivnoj njezi.

Posebna pažnja je potrebna ako je pacijent skloni alergijskim reakcijama, na primjer na ubod insekta, ako ima astmu, probleme sa bubrezima, tireotoksikozu ili šećernu bolest.

Terapija atenololom se prekida postepeno u periodu od 7 do 14 dana, o čemu će odlučiti Vaš ljekar. Takodje, ako idete na operaciju, obavijestite anesteziologa da uzimate Atenolol.

Uzimanje lijeka Atenolol sa hranom ili pićima

Tabletu Atenolola uzimajte tako što ćete je progutati sa malo tečnosti, prije jela. Ne preporučuje se upotreba atenolola uz alkohol.

Atenolol u trudnoći i dojenje

Atenolol se ne preporučuje u periodu trudnoće i dojenja, osim ako ljekar procijeni da korist od primjene prevazilazi mogući rizik.

Doziranje

Za povišen krvni pritisak koristi se pola (50 mg) ili jedna tableta Atenolol od 100 mg.

Za terapiju angine koristi se jedna tableta (100 mg) na dan ili dva puta po pola tablete (2x50mg).

Za terapiju nepravilnog srčanog ritma koristi se pola (50 mg) ili jedna tableta Atenolol-a (100 mg).

Nakon srčanog udara (infarkta) vjerovatno ćete prvu dozu dobiti u bolnici, intravenski.

Ipak, o visini doze odlučiće Vaš ljekar.

Kada je riječ o starijim pacijentima, naročito ako imaju bubrežne probleme, doze će biti manje od navedenih.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar