Atoris tablete (aktivna supstanca – atorvastatin) koriste se kao lijek za holesterol odnosno za smanjenje količine masnoća u krvi kao i za smanjenje povećanog rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Atoris se primjenjuje onda kada aboratorijski nalazi pokažu da, uprkos dijeti sa smanjenom količinom masti, i dalje postoji problem sa previše masnoća u krvi (holesterola male gustine ili triglicerida). Poznato je da povećanje vrijednosti ovih vrsta masnoća u krvi može da dovede do različitih oblika oboljenja srca i krvnih sudova.

Takodje, ako postoji uvećani rizik od bolesti srca, Atoris se može upotrijebiti za smanjenje takvog rizika, iako su vrijednosti holesterola u normali.

Medjutim, pored korišćenja lijeka Atoris, pacijenti se i dalje moraju dijetalno hraniti, u skladu s uputstvima ljekara, hranom koja sadrži smanjenu količinu masnoća.

Kontraindikacije

Potrebna je posebna pažnja ako ste u prošlosti imali reakciju preosjetljivosti na ovaj lijek kao što su osip, teškoće s disanjem ili naglo sniženje krvnog pritiska. Lijek ne treba da koriste žene u reproduktivnom period koje ne koriste pouzdanu kontracepciju.

Lijek ne treba koristiti u trudnoći, ili ako za to postoji vjerovatnoća.

Takodje, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, doktor će savjetovati da prestanete terapiju atorvastatinom mjesec dana prije planirane trudnoće.

Lijek ne treba da uzimate ako dojite, ako ste ikada imali bilo kakvu bolest jetre, ako imate probleme s mišićima. Atoris i alkohol u kombinaciji, odnosno paralelno, ne treba uzimati.

Poseban oprez u primjeni lijeka Atoris

Budite oprezni u slučaju da imate poteškoće s bubrezima, patite od smanjene funkcije štitne žlijezde, ako imate nerazjašnjene bolove u mišićima, ako ste u prošlosti imali problem sa mišićima usljed korišćenja sličnih lijekova za snižavanje nivoa masti, i ako imate iznad 70 godina.

Takodje, ako patite od nepodnošenja nekih vrsta šećera, obavezno se posavjetujte sa ljekarom prije nego što počnete da uzimate ovaj lijek.

Ako imate bilo koji od navedenih problema, potrebno je da uradite laboratorijske analize prije, a po potrebi i tokom liječenja Atorisom.

Ako ste nekada imali moždani udar, morate obavijestiti ljekara, jer je to važna informacija prilikom određivanja doze Atorisa.

Atoris i drugi lekovi

Ima odredjenih lijekova koji mogu da izmijene dejstvo Atorisa ili obrnuto, Atoris može promijeniti njihovo djelovanje. Mogu se desiti smanjenje učinka oba lijeka, a može se takodje povećati rizik od neželjenih efekata medju kojima je jako oštećenje mišića – rabdomioliza. U odnosu na to koje lekove uzimate paralelno, doktor će odrediti najbolju dozu za Vas.

Lijekovi koji mogu imati interakcije s Atorisom:

Lijekovi koji se upotrebljavaju za promjenu imunog sistema kao što je ciklosporin.

Neki antibiotici ili lijekovi protiv gljivica kao što su eritromicin, klaritromicin, ketokonazol, itrakonazol, rifampicin…

Drugi lijekovi namenjeni regulaciji lipida,

Pojedini blokatori koji se upotrebljavaju u liječenju srčane angine ili povišenog krvnog pritiska, lijekovi koji regulišu srčani ritam…

Pojedini benzodiazepini za liječenje anksioznosti i sličnih poremećaja,

Inhibitori proteaze koji se koriste za liječenje HIV-a

U interakcije s Atorisom dolaze još neki lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi, oralni kontraceptivi, fenitoin za liječenje epilepsijei antacidi – lijekovi za liječenje poremećaja u probavnom sistemu, a koji sadrže aluminijum ili magnezijum kao i preparati od gospine trave.

Obavezno obavestite svog ljekara ako koristite bilo koji od navedenih medikamenata.

Uzimanje hrane i pića s Atorisom

Djelovanje lijeka može da promijeni sok od grejpfruta. Zato se ne preporučuje da pijete više od jedne ili dvije male čaše soka od grejpfruta dnevno.

Trudnoća i dojenje

Ne uzimajte Atoris ako ste u drugom stanju ili ako za to postoji mogućnost, kao ni dok dojite.

Žene u reproduktivnom dobu, moraju se pridržavati odgovarajućih mjera kontracepcije.

Upravljanje vozilima i mašinama

Ako Atoris utiče na vase psihomotorne sposobnosti, ne upravljajte vozilima, a nemojte ni rukovati alatom ili mašinama.

Pošto lijek sadržava laktozu, ako ne podnosite neke šećere, posavjetujte se sa ljekarom o upotrebi Atorisa.

Doziranje

Početna dnevna doza Atorisa je 1 tableta od 10 mg. U odredjenim situacijama, doktor može povećati dnevnu dozu do najviše 80 mg.

Atoris tablete se moraju progutati cijele uz gutljaj vode, mogu se piti u bilo koje doba dana, sa ili bez hrane. Probajte da tablete uzimate svakog dana u isto vrijeme.

Imajte na umu da će vam prije početka terapije ovim lijekom, doktor vjerovatno odrediti dijetu s malo holesterola, koje se treba pridržavati za vrijeme liječenja Atorisom.

Ako uzmete više Atorisa nego što je trebalo, odmah se javite ljekaru, a ako ste zaboravili da popijete Atoris nikako ne uzimajte duplu dozu lijeka da biste nadoknadili dozu koju ste propustili. Čim se sjetite, uzmite sljedeću dozu i onda nastavite sa uobičajenim rasporedom doziranja.

Kraći prekid uzimanja Atorisa ne predstavlja neposrednu opasnost, ali ako dodje do dužeg prekida terapije, može se desiti napredovanje bolesti, nakupljanje masnoća, pa samim tim i opasnost od pojave ili ponavljanja bolesti srca i krvnih sudova.

Neželjeni efekti i nuspojave

Značajne nuspojave koje vrlo rijetke, ali zahtijevaju ljekarsku pomoć i momentalni prestanak uzimanja lijeka Atoris:

Angioneurotski edem – otok lica, jezika i dušnika koji može dovesti do velikih problema s disanjem.

Anafilaksija – iznenadna alergijska reakcija praćena nedostatkom vazduha, osipom, zviždanjem pri disanju, padom krvnog pritiska, ubrzanjem pulsa…

Toksična epidermalna nekroliza (teški osip kože sa mehurićima i crvenilom, i ljuštenjem kože), Stevens-Johnsonov sindrom , kao i mrljasti crveni osip.

Ljekaru se morate odmah javiti ako primijetite smetnje u vidu neočekivanog ili neobičnog krvarenja ili stvaranja modrica,što može ukazivati na probleme s jetrom.

Potražite ljekarsku pomoć ako imate mišićnu slabost, osjetljivost na dodir ili bol i posebno ako se osjećate loše ili imate povišenu temperaturu,.

Ostale nuspojave

Mučnina, bol u stomaku, zatvor, gasovi, dijareja, poremećaj u probavi, glavobolja, obamrlost ili trnci u prstima ruku i nogu, smanjenje osjećaja bola ili dodira, bolovi u mišićima, prsima, bol u zglobovima, u leđima, nesanica, otok gležnjeva, svrab, alergije, osipi…

Rijetko se mogu javiti još grčevi u mišićima, anoreksija , upala gušterače, zvonjenje u ušima i/ili glavi, gubitak pamćenja, impotencija, koprivnjača, opadanje kose, dobijanje na težini, povećanje i smanjenje količine šećera u krvi …

Vrlo rijetko se javljaju hepatitis, žutica, gubitak sluha, poremećaj vida, ginekomastija, ozleda tetive…

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar