Atorvastatin je lijek koji normalizuje količine lipida u krvi. Koristi se za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida onda kada dijeta sa smanjenim unosom masnoća uz vježbanje nije dala rezultate.

Atorvastatin tablete se mogu primjenjivati u cilju smanjenja rizika od pojave srčanih bolesti , iako je nivo holesterola u granicama normale. Važno je da se tokom terapije Atorvastatin-om nastavi sa dijetom sa smanjenim unosom masnoće.

Kontraindikacije

Atorvastatin ne smijete koristiti ako ste preosjetljivi na lijek Atorvastatin ili neki sličan lijek, ako imate ili ste ranije imali oboljenje jetre, ukoliko ako ste ranije imali neobjašnjive povišene vrijednosti funkcionalnih testova jetre, ako ste žena u reproduktivnom periodu, a ne koristite pouzdane metode kontracepcije.

Atorvastatin u trudnoći i dojenje

Ako ste u drugom stanju ili planirate da zatrudnite kao i ako dojite dijete, ne smijete primjenjivati ovaj lijek.

Primena drugih lijekova

Neki lijekovi mogu izmijeniti terapijsko dejstvo lijeka Atorvastatin, odnosno lijek Atorvastatin može izmijeniti terapijsko dejstvo tih lijekova što može da uzrokuje smanjenje efekta jednog ili oba lijeka, i povećati rizik od neželjenih reakcija ili njihovu ozbiljnost. Ako koristite već neke medikamente obavezno se konsultujte sa ljekarom o terapiji. U lijekove koji su u ovoj grupi spadaju i antibiotici i lijekovi protiv gljivičnih infekcija, blokatori kalcijumovih kanala, lijekovi za regulaciju srčanog ritma, oralni kontraceptivi, stiripentol…

Doziranje

Tokom terapije lijekom Atorvastatin morate nastaviti sa dijetom sa smanjenim unosom masnoća, koju treba da počnete po savjetu ljekara.

Uobičajena početna doza leka za odrasle i kod djece starije od 10 godina je jedna tableta od 10 mg jednom dnevno.

Prema potrebama, ljekar će u odnosu na željeni učinak, povećavati dnevnu dozu. Podešavanje doze se vrši u razmacima od četiri sedmice ili više. Najveća dozvoljena dnevna doza lijeka je 80 mg za odrasle i 20 mg za djecu.

Atorvastatin tablete se gutaju cijele uz dovoljno vode, u bilo koje doba dana, sa hranom ili bez nje. Ipak, tablete treba da se piju svakog dana u isto vrijeme.

Dužinu terapije odrediće Vaš ljekar.

Ako ste popili veću dozu lijeka nego što Vam je propisano, odmah se javite ljekaru ili idite do najbliže bolnice. Ako ste zaboravili da uzmete lijek , popijte narednu propisanu dozu po utvrđenom rasporedu i nikada nemojte duplirati doze kako biste nadoknadili one preskočene! Ako želite da prekinete terapiju, to morate uraditi nakom konsultovanja sa Vašim ljekarom ili farmaceutom.

Neželjena dejstva – nuspojave

Rijetke nuspojave:

Ozbiljna alergijska reakcija koja izaziva oticanje lica, jezika i ždrijela i otežano disanje, ozbiljno oboljenje kože praćeno obimnim ljuštenjem i oticanjem kože i stvaranjem plikova na koži, ustima, očima i genitalijama, kao i groznicom. Javlja se i osip u obliku crvenih pečata na dlanovima i tabanima, koji mogu prerasti u plikove. Prijavljeni su još i slabost, osjetljivost ili bol u mišićima. Ako se pojavi neočekivano krvarenje ili modrice, što prije se javite Vašem ljekaru.

Ostala neželjena dejstva:

Česta neželjena dejstva su zapaljenje nosnih puteva, bol u grlu, krvarenje iz nosa, alergijske reakcije, povećanje nivoa šećera u krvi, povećanje kreatin kinaze u krvi, glavobolja, mučnina, zatvor, gasovi, poremećaj varenja, proliv, bol u zglobovima, bol u mišićima i bol u leđima, laboratorijske analize krvi koje ukazuju na poremećaj funkcije jetre. Povremeno se javljaju anoreksija, povećanje tjelesne mase, sniženje nivoa šećera u krvi, noćne more, nesanica, vrtoglavica, osećaj utrnulosti ili mravinjanja u prstima na rukama i nogama, smanjena osjetljivost za dodir i bol, promjena čula ukusa, gubitak pamćenja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar