Atropin kapi za oči, ili tablete sadrže atropin kao aktivnu supstancu.

Dejstvo atropina

Atropin je aktivna komponenta prirodnog porijekla. Prema delovanju je parasimpatolitik. U samom oku atropin djeluje na očne mišiće i dovodi do midrijaze (širenje zenica). Ovo dejstvo na oko počinje posle 10 do 15 minuta a traje od 2 do 3 dana ili od 6 do 8 dana.

Upotreba atropina

Indikacija za upotrebu atropina je isključivanje akomodacije oka u dijagnostici kod utvrđivanja refrakcije, zatim, kao se koristi midrijatik za širenje zenica, kod povreda rožnjače, koristi se za sprečavanje priraslica na oku, za smanjenje eksudacije u očnoj vodici zbog kontrakcije očnih krvnih žila.

Atropin kapi za oči je lijek koji se izdaje isključivo na recept u apotekama.

Način doziranja se razlikuje i zavisi od prisutne problematike. Inače, za određivanje refrakcije kapa se 3 x 1 kap, za razbijanje izraslina 3 x 1 kap, za isključenje akomodacije oka 2-3 x 1 kap.

Odojčad i mala djeca mladja od dvije godine posebno su osjetljivi, kao i pacijenti sa Daunovim sindromom ili spastičnom paralizom, pa se preporučuje upotreba blažih ( Atropin 0,5% ) kapi za oči. Trajanje liječenja određuje doktor.

Mjere opreza i kontraindikacije

Atropin kapi za oči moraju pažljivo da se upotrebljavaju kod pacijenata sa tahikardijom, srčanom insuficijencijom, koronarnom stenozom, tireotoksikozom, hipertireozom, paralitičkim ileusom, megakolonom, opstruktivnim oboljenjem mokraćnih puteva…

Pošto Atropin kapi za oči proširuju zenicu i sprečavaju prirodnu akomodaciju oka, djeluju na vid, pa nije preporučljivo učestvovanje u saobraćaju i upravljanje mašinama.

Tokom upotrebe kapi ne preporučuje se nošenje mekih kontaktnih sočiva, zbog mogućeg zamućenja materijala. U slučaju nošenja tvrdih kontaktnih sočiva, prije ukapavanja Atropin kapi za oči, ona se moraju izvaditi, a smeju se ponovo staviti 15 minuta posle ukapavanja.

Trudnoća i dojenje

Atropin kapi za oči tokom trudnoće, naročito posljednja tri mjeseca, kao i tokom dojenja mogu se koristiti samo ako je to prekopotrebno i to uz kontrolu ljekara.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kod pacijenata koji koriste Atropin kapi za oči mogu se javiti svrab, bol, pečenje, pojačano lučenje suza, crvenilo kapaka, alergijski konjunktivitis. Mogu se javiti i znojenje, mučnina, glavobolja, proliv, povraćanje, hipertenzija, tahikardija, bronhospazam, plućni edem, mišićni tremor…

Takodje ove kapi se ne smiju koristiti u slučaju preosjetljivosti na pojedine sastojke. Ako se dese reakcije preosjetljivosti na atropin sulfat ili bilo koji drugi sastojak lijeka, treba odmah prekinuti terapiju.

U slučaju akutnog i većine oblika glaukoma, kod suvog rinitisa, ne preporučuje se upotreba atropina.

Prilikom upotrebe Atropin kapi za oči, može doći do smetnji akomodacije oka, moguć je napad glaukoma, zatim povišenje očnog pritiska kod pacijenata s hroničnim glaukomom, a povećana je osjetljivost na svijetlo, pa su moguće alergijske reakcije na kapku i spojnici oka, osjećaj peckanja i natečeni kapci.

Kod djece se mogu javiti rijetke nuspojave kao što su simptomi angine pektoris, povišen krvni pritisak, nemir, konfuzija, razdražljivost. Na ovom spisku su još urtikarija, crvenilo i suvoća kože, umjereno povišena temperatura, tahikardija, mišićna slabost, smetnje u peristaltici crijeva, nesanica, smetnje pri govoru.

Atropin kapi se izdaju isključivo na recept u apotekama, čuvajte ih na suvom, tamnom mjestu, na temperaturi ispod 25ºC, van dohvata djece. Rok upotrebe posle prvog otvaranja je jedan mjesec.

Atropin sulfat tablete

Atropin sulfat u vidu tableta koristi se za grčeve u organima za varenje kao antidot kod odre]enih trovanja.

Kontraindikacije upotrebe tableta su glaukom, megakolon, hipertrofija prostate sa otežanim mokrenjem, paralitički ileus, miastenija gravis, tahikardija, istemija miokarda.

Neželjena dejstva mogu biti suvoća kože ili sluzokože, promuklost, osjećaj žedji, otežano gutanje, midrijaza, teškoće pri akomodaciji, fotofobija, povećan očni pritisak, otežano mokrenje, zatvor, a vrlo rijetko konfuzija ili neke psihičke reakcije.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar