Augmentin sa sastavom: amoksicilin/klavulanska kiselina, je antibiotik širokog spektra djelovanja protiv najučestalijih bakterijskih uzročnika. Inhibitorno dejstvo klavulanata uvećava spektar dejstva amoksicilina na veći broj mikroorganizama, uključujući veliki broj onih koji su otporni na druge slične antibiotike.

Upotreba

Augmentin se koristi za infekcije gornjih disajnih puteva, za upalu grla, upalu sinusa, uha, uključujući infekcije kao što su akutni i hronični sinuzitis, rekurentni tonzilitis, peritonzilarni apsces, akutni i hronični otitis media čiji su uzročnici Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis i Streptococcus pyogenes .

Djeluje na infekcije donjih disajnih puteva kao što su akutne egzacerbacije hroničnog bronhitisa, lobarna pneumonija i bronhopneumonija. Koristi se još za genito-urinarne infekcije na primjer za cistitis, uretritis, infekcije ženskih genitalija … Djeluje i na infekcije kože i mekih tkiva, desni ili zuba, infekcije kostiju i zglobova. Tu su još infekcije koje uzrokuju gram-pozitivni, gram-negativni mikroorganizmi i anaerobi .

Doziranje

Doziranje zavisi od starosti pacijenta, tjelesne težine i težine infekcije. Preporučuje se da se lijek uzima na početku obroka. Liječenje ne bi smjelo da traje duže od dvije sedmice, bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

Doziranje tableta za odrasle i djecu iznad 12 godina starosti kod lakše i srednje teške infekcije: jedna tableta od 1 g dva puta dnevno, na 12 sati.

Kod težih infekcija, uključujući hronične infekcije urinarnog trakta i infekcije donjih disajnih puteva: jedna tableta dva puta dnevno, ili 1 tableta tri puta na dan.

Djeca lakša od 40 kg ne bi trebalo da koristite tablete Augmentin već oralnu suspenziju (sirup).

Nema kliničkih podataka o primjeni amoksicilin-klavulanske kiseline kod djece mlađe od 2 mjeseca. starosti.

Tablete od 1 g i oralna suspenzija nisu namijenjene za pacijente na hemodijalizi.

Kontraindikacije

Augmentin je kontraindikovan kod pacijenata sa preosjetljivošću na beta-laktamske antibiotike, peniciline i cefalosporinei kod pacijenata kod kojih je ranija primjena amoksicilin-klavulanata bila udružena sa pojavom žutice i oštećenjem funkcije jetre.

Lijek treba izbjegavati ako postoji sumnja na infektivnu mononukleozu. Duga upotreba nekad može izazvati pretjerani rast rezistentnih mikroorganizama.

Amoksicilin-klavulanat treba primjenjivati sa oprezom kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre a kod pacijenata sa oštećenjem bubrežne funkcije, doza seprilagodjava. Augmentin se primjenjuje sa oprezom kod pacijenata sa fenilketonurijom.

Kao i drugi antibiotici, amoksicilin-klavulanat ima uticaj na crijevnu floru, što može doprinijeti smanjenoj resorpciji estrogena i smanjenju efikasnosti oralnih kontraceptiva. Augmentin i alkohol tokom terapije se ne preporučuje.

Augmentin u trudnoći i tokom dojenja

Studije su pokazale da profilaktička terapija amoksicilin-klavulanatom može biti udružena sa povećanim rizikom pojave nekrotičnog enterokolitisa kod novorođenčadi.

Primjenu amoksicilin-klavulanata tokom trudnoće treba izbjegavati, osim ako moguća korist za majku prevladava mogući rizik za plod. Amoksicilin-klavulanat se može primjenjivati tokom dojenja.

Nuspojave

Neželjeni efekti su infekcije i infestacije, medju kojima je česta mukokutana kandidijaza.

Rijetko se mogu javiti poremećaji limfnog sistema i krvi, a vrlo rijetko reverzibilna agranulocitoza i hemolitička anemija kao i angioneurotski edem, anafilaksija, sindrom serumske bolesti, hipersenzitivini vaskulitis.

Manje često se mogu javiti vrtoglavica, glavobolja a vrlo rijetko reverzibilna hiperaktivnost i konvulzije.

Kod odraslih ali i dejce se vrlo često javljaju proliv, često –mučnina i povraćanje. Vrlo rijetko se mogu javiti kolitis, hepatitis i holecistična žutica.

Tu su još mogući poremećaji kože i mekog tkiva i poremećaji bubrežnog i mokraćnog sistema .

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar