Azitromicin Sandoz (film tablete) je antibiotik koji djeluje na infekcije uzrokovane bakterijama osjetljivim na azitromicin – aktivnu supstancu koju lijek sadrži.

Azitromicin djeluje baktoriostatski i na pojedine mikroorganizme. Aktivan je protiv mnogih bakterija i bakterijskih patogena kao što su hlamidija i toksoplazma.

Azotromicin se obično propisuje za liječenje infekcije pluća kao što su bronhitis i pneumonija, infekcije krajnika i grla, sinusa, infekcija uha, infekcije kože i mekih tkiva, infekcije grlića materice izazvanih hlamidijom…

Ljekar Vam može preprisati ovaj lijek za infekcije kože, za akne i druge promjene na koži.

Kontraindikacije (Kada Azitromicin ne treba koristiti)

Nemojte uzimati ovaj lijek ukoliko ste alergični na azitromicin, bilo koji drugi makrolidni antibiotik. Lijek Azitromicin Sandoz kao pomoćnu materiju sadrži soja lecitin. U slučaju alergije na kikiriki ili soju, ne korisiiti ovaj lijek. Azitromicin i alkohol nisu u uputstvu za upotrebu posebno kontraindikovani ali se ne preporučuje da se tokom terapije antibioticima paralelno konzumiraju alkoholna pića.

Azitromicin ne treba koristiti za djecu koja su lakša od 45 kg.

Doziranje lijeka Azitromicin

Azitromicin tablete možete uzeti cijele sa čašom vode, sa ili bez hrane. Uzimajte Azitromicin isključivo na način koji je odredio Vaš ljekar. Doziranje i trajanje liječenja zavisi od tipa bolesti i razvoja infekcije kao i od odgovora pacijenta na dejstvo lijeka.

Azitromicin Sandoz film tablete se uzimaju u ciklusima od 3 ili 5 dana. Ciklus od 3 dana: Uzeti 500 mg jednom svakoga dana. Ciklus od 5 dana: Uzmite 500 mg prvoga dana, potom uzmite 250 mg drugog, trećeg, četvrtog i petog dana.

Kod infekcija uretre i cerviksa izazvanih hlamidijom, lijek se uzima kao jednodnevna terapija: Jednodnevni ciklus: 1 000 mg (četiri tablete od 250 mg ili dvije tablete od 500 mg) . Tablete uzeti zajedno samo jedan dan.

Azitromicin u trudnoći i dojenje

Uvjek konsultujte ljekara pijre primjene bilo kog lijeka ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću. Ovaj lijek ne treba da koristite tokom trudnoće osim ukoliko Vam ljekar to nije posebno preporučio. Lijek prelazi u majčino mleko pa stoga dojenje treba da prekinete tokom terapije ovim lijekom.

Kada je u pitanju kontracepcija, o mogućnostima uticaja antibiotika na plodnost, i dejstvo kontraceptivnih preparata, konsultujte se sa ljekarom.

Nuspojave – neželjeni efekti leka

Lijek može da izazove neželjene efekte kao što su vrtoglavica i grčevi, što može da umanji sposobnost za neke aktivnosti, kao što su upravljanje motornim vozilima i upotreba mašina.

Gluvoća ili zujanje u ušima mogu se javiti kao nuspojave ali obično prestaju po prestanku terapije lijekom.

Mogu se javiti i nesvjestica, pospanost, nesanica, hiperaktivnost, osjećaj agresije, nervoza, uznemirenost, anksioznost, delirijum, mali broj leukocita i eritrocita, modrice, dugotrajno krvarenje posle povredi, ozbiljne reakcije preosjetljivosti, crvenilo, perutanje i otokci, fotosenzitivnost. Rijetko su prijavljeni efekti po život opasni, nepravilno kucanje srca i promjene srčanog ritma koje se utvrdjuju na elektrokardiogramu.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar