Bactrim (sirup i tablete) je antibiotik koji se koristi za liječenje infekcija koje izazivaju bakterije i drugi mikroorganizmi. Lijek Baktrim sadrži sulfametoksazol i trimetoprim koji uništavaju uzročnike infekcije.

Primjena lijeka: Baktrim se primjenjuje u liječenju narednih bolesti: za infekcije gornjih i donjih disajnih puteva i uha, protiv upale bronhija, upale pluća, srednjeg uha i sinusa, kod infekcija bubrega, za urinarne inekcije (bešike i mokraćnih puteva delujući na ešerihiju) i genitalnih organa (za upalu jajnika) potom, kod infekcija crijeva i stomaka, poput proliva prouzrokovani bakterijama kolere, tifusa i paratifusa.

Bactrim smijete da uzimate jeino ako Vam ga je propisao ljekar, jer upotreba pogrešno izabranog ili nepravilno doziranog antibiotika može izazvati komplikacije.

Kontraindikacije

Bactrim se ne smije uzimati ako ste preosjetljivi na jednu ili više komponenti lijeka. Osobe koje imaju teško oboljenje jetre, bubrega ili krvi ne smiju da koriste ovaj lijek. Bactrim se ne smije davati djeci tokom prvih šest nedjelja posle rođenja kao ni trudnicam u posljednjem trimestru trudnoće.

Paralelna upotreba sa dofetilidom je kontraindikovana.

Da bi se na najmanju mjeru svela neželjena dejstva lijeka tokom trajanje terapije, Bactrim treba koristiti što je moguće kraće. Ne savjetuje se da se tokom terapije Baktrimom paralelno konzumira i alkohol.

Bactrim kao i drugi antibiotici mogu da smanje učinak kontraceptivnih sredstava, pa pacijentkinje treba da za vreijme terapije Bactrimom preduzmu dodatne mjere kontracepcije.

Nuspojave

U veoma rijetkim slučajevima poslije primjene lijeka Bactrim može doći do pojave pseudomembranoznog kolitisa – ozbiljnog zapaljenja sluznice debelog crijeva, praćenog obilnim stolicama. Tada treba stopirati primjenu lijeka i javiti se ljekaru. Bactrim sirup može izazvati alergijske reakcije.

Ostale nuspojave: mučnina sa ili bez povraćanja, upala sluzokože usne duplje, proliv, osip po koži, crvenilo na koži i svrab, vrtoglavica i pospanost, napadi kašlja i teškoće pri disanju, visoka temperatura, bolovi u grlu uz naticanje žlijezda, bljedilo, glavobolja ili smetnje pri lučenju mokraće.

Baktrim u trudnoći i dojenje

Pacijentkinje ne smiju koristiti Bactrim ako su u posljednjem trimestru drugog stanja. Ako ste trudni, to planirate ili ako dojite, ovaj lijek smete uzimati jedino uz izričitu dozvolu ljekara!

Doziranje

Lijek se upotrebljava oralno. Pratite uputstva ljekara o upotrebi lijeka. Ako nije propisano drugačije, pravila doziranja su sljedeća: Djeca od 6-12 godina: ujutro i uveče posle jela 2 mjerice (10 mL) sirupa za djecu. Djeca starosti od 6 mjeseci do 5 godina: ujutro i uveče posle jela 1 merica (5 mL) sirupa za djecu. Djeca od 6 nedjelja do 5 mjeseci: ujutro i uveče posle jela pola (2,5 mL) mjerice sirupa za djecu. Prije primjene, sirup treba dobro promućkati.

Napomena: Iako simptomi bolesti nerijetko nestaju prije nego što je infekcija potpuno izliječena, rano okončanje terapije može da izazove ponovno razbuktavanje bolesti, pa tako ne prekidajte liječenje bez saglasnosti ljekara.

Standardna doza tableta za odrasle i djecu stariju od 12 godina je jedna tableta ujutru u uveče, nabolje nakon jela, uz dovoljnu količinu tečnosti.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar