Tablete Baralgetas pored analgetičkog dejstva (smanjuje ili otklanja bol) imaju i antipiretičko djelovanje – (snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu), spazmolitičko dejstvo (smanjuju napetost mišića) i protivzapaljensko djelovanje. Lijek takodje posjeduje miorelaksantno dejstvo jer opušta mišiće delujući na glatku muskulaturu (crijeva, mokraćnih puteva, materice i žučnih puteva) smanjuje pokretljivost i tonus crijeva i intestinuma i opušta mokraćne i žučne puteve.

Baralgetas tablete se primjenjuju samo za kratkotrajnu primjenu kod jakih bolova (kao što su posttraumatski i postoperativni bolovi), onda kada je terapija drugim analgeticima neuspješna.

Kontraindikacije

Recite ljekaru ako uzimate druge ljekove, patite od neke hronične bolesti, imate neki poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Baralgetas se ne smije koristiti kod djece mlađe od 18 godina. Tablete ne smijete koristiti ako ste imali alergijsku reakciju na metamizol i ostale pirazolone, ako imate poremećaje krvne slike, uvećanu prostate, opstrukcije sistema za varenje ni u trudnoći i tokom dojenja.

Primjena ne sme trajati duže od 10 dana u toku jednog tretmana.

Kod terapije sa Baralgetas tabletama zabranjeno je konzumiranje alkohola zbog mogućeg potenciranja dejstva alkohola.

Baralgetas u periodu trudnoće i dojenja

Lijek ne treba koristiti tokom trudnoće i u perioda dojenja.

Obije tablete nekada mogu smanjiti psihofizičku sposobnost pa zato vodite računa o ograničenjima kod upravljanja vozilima i mašinama.

Doziranje

Kod umjereno jakih ili jakih bolova uzima se jedna tableta 1 do 4 puta dnevno. Kod vrlo jakih bolova može se uzeti i po 2 tablete odjednom. Maksimalne dnevne doze leka su 4 g.

Ako ste uzeli veću dozu lijeka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa vašim ljekarom! Tada se mogu javiti sljedeći simptomi: mučnina, povraćanje, nesvjestica, vrtoglavica, crijvena prebojenost urina, hipotenzija,pospanost, tahikardija, grčevi, koma.

Neželjena dejstva – nuspojave

U slučaju pojave nekih od sljedećih simptoma, odmah obavestite ljekara – groznica, bolovi u grlu, teškoće pri gutanju i upala grla.

Reakcije preosjetljivosti kože i sluzokože na lijek se javljaju kao osip kože, svrab, crvenilo kože, urtikarija, otok, otežano disanje, stomačno-crevne tegobe , mehurići na koži i sluzokoži…

Lijek može u nekim slučajevima izazvati pad krvnog pritiska i pojavu simptoma anafilaktičkog šoka koji karakterišu svrab, hladan znoj, vrtoglavica, ravnodušnost, mučnina, crvenjenje ili bljedilo kože i dispneja .

Veoma rijetko su prijavljeni poremećaji u srčanom ritmu, poremećaji vida i konjuktivitis. U nekim slučajevima, uglavnom, kod osoba sa oboljenjem bubrega, ili predoziranja, količina izlučene mokraće se može dosta smanjiti. Veoma rijetko se kao nuspojava javljaju otežano mokrenje, pojačana sklonost ka krvarenju i/ili tačkasto krvarenje na koži ili sluzokoži, kada odmah treba da obavijestite svog ljekara. Nekad se može pojaviti povremena obojenost mokraće u crveno što je bezopasno ako je posljedica je izlučivanja neškodljivog produkta metabolizma. Iščezava sa prestankom uzimanja Baralgetas tableta.

Šta sadrži lek Baralgetas?

Jedna tableta sadrži 5 mg pitofenon-hidrohlorida, 0,1 mg fenpiverinijum-bromida i 500 mg metamizol-natrijuma.

 

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, konsultujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar