Beloderm mast, krema i rastvor, kao aktivnu supstancu sadrže betametazon.

Primjena

Beloderm krema i mast sadrže betametazon, glukokortikoidni steroid iz grupe jakih kortikosteroida.

Primjenjuje se za kožu, lokalno, kako bi se smanjili crvenilo i svrab koji su prisutni kad je koža oboljela od nekih bolesti kao što su ekcem, razne vrste dermatitisa i seboreja. Koristi se i za psorijazu.

Nemojte koristiti Beloderm kremu ili mast ako ste preosjetljivi (u slučaju alergija) na betametazon ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka.

Beloderm se ne koristi za liječenje akni, rozaceje (bolest kože sa crvenilom srednjeg dijela lica), promjena na koži (dermatitisa) u području oko usta, svraba anogenitalnog područja (nije pogodan za hemoroide), ni kod tuberkuloze kože.

Ovaj lijek se ne koristi kod pelenskog osipa, virusnih infekcija kože (naročito ne za herpes), kod kravljih boginja i vodenih kozica.

Za primjenu Beloderma kod fimoze, obavezno konsultujte ljekara.

Oprez prilikom primjene lijeka

Ako za vrijeme primjene Beloderma primijetite crvenilo ili se jave svrab i peckanje, odmah prekinite primjenu lijeka i javite se svom ljekaru.

Ne primjenjujte ovu kremu ispod zavoja ili flastera, osim kada je to neophodno, kao ni kod beba ispod pelena (posebno plastičnih) jer se tako pojačava apsorpcija lijeka odnosno aktivne materije.

Beloderm se ne smije koristiti u dugom vremenskom periodu ako ga upotrebljavate za lice.

Ne stavljajte Beloderm kremu u oči ili u blizini očiju, u blizini tjelesnih otvora, kao ni na otvorene rane i oštećenu kožu.

Prepone, pazuh i područje oko čmara, podložni su nastanku strija za vrijeme liječenja Belodermom, pa zato primjenu na tim područjima maksimalno ograničite.

Ako se jave gljivice, odnosno gljivične superinfekcije, posavjetujte se s ljekarom koji dodatni lijek treba primijeniti kako biste ovakvu infekciju spriječili u napredovanju.

Beloderm i drugi lijekovi

Nema poznatog uticaja drugih lijekova na djelotvornost Beloderm kreme i masti, niti obrnuto ali Vi svakako obavijestite ljekara o lijekovima koje uzimate ili koje ste ranije upotrebljavali.

Primjena Beloderma kod djece i mjere opreza

Kod djece je zbog veće površine kože u odnosu na tjelesnu težinu, masu i zbog nedovoljno razvijenog rožnatog sloja, moguća apsorpcija proporcionalno veće količine kreme pa je tako i mogućnost za pojavu nusefekata veća.

Primjenu kod djece ograničite na najkraće moguće vrijeme, uz krajnji oprez. Ne stavljajte ovu kremu ispod zavoja, gaza i pelena kod beba i djece.

Kod bolesnika s poremećajem rada jetre i kod pacijenata kojima je potrebna dugotrajna terapija, posebno prilikom korišćenja zavoja, takođe je potreban poseban oprez, zbog mogućnosti pojačane apsorpcije kreme što će olakšati pojavu nusefekata.

Beloderm u trudnoći i dojenje

Pitajte svog ljekara za savjet prije početka primene bilo kog lijeka.

Beloderm kremu ili mast kod trudnica i dojilja treba koristiti samo kad je to zaista neophodno.

Primjena u navedenim slučajevima mora biti kratkotrajna i ograničena na malu površinu kože. Lijek se ne smije nanositi na kožu dojki neposredno prije dojenja.

Upravljanje vozilima i mašinama

Beloderm krema i mast nemaju uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.

Način primjene Beloderma

Beloderm se smije koristiti samo za spoljnu primjenu na koži.

Krema se primjenjuje kod akutnih vlažnih promjena na koži.

Količinu kreme koja će biti dovoljna da se prekrije oboljela površina kože, nanesite jednom do dva puta dnevno u tankom sloju, lagano utrljavajući po koži.

Na djelovima kože s debelim rožnatim slojem i na mjestima sa kojih se krema lako može skinuti, kao što su tabani i ruke, krema se stavlja malo češće.

Posle korišćenja kreme, operite ruke izuzev ako ne liječite kožu na rukama.

Liječenje ne treba da traje duže od 3 nedelje a kod hroničnih bolesti, primjenu kreme, odnosno masti, nastavite još neko vrijeme posle nestanka svih znakova bolesti, ali uz nadzor ljekara.

Kod djece se Beloderm krema ne smije koristiti duže od 5 dana.

Ako ste primijenili više kreme nego što je propisano, ili tokom dužeg vremenskog perioda od dozvoljenog, odmah potražite savjet od ljekara. Ako ste Vi ili zabunom neko drugi progutali ovu kremu, odmah se javite Vašem ljekaru.

Ako ste zaboravili da stavite kremu, učinite to čim bude moguće i zatim nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne duplirajte količinu kreme da biste nadomjestili propušteno nanošenje.

Moguće nuspojave

Nuspojave koje se javljaju pri lokalnoj primjeni kreme su obično blage. Mogu biti izražene na mjestu primjene kao posljedica apsorpcije lijeka u cirkulaciju.

Moguće su sljedeće nuspojave: stanjena koža, strije, tačkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost kože, suva ili ispucala koža, upala korijena dlaka, pojačana maljavost, akne, upala kože oko usta, crvenilo, otekline i upalni mjehurići na koži, osip, pečenje, svrab, promjena boje kože i kose, začepljenje izvodnih kanala znojnih žlijezda, infekcija kože.

Sistemske nuspojave javljaju se izuzetno rijetko, uglavnom pri predoziranju i uglavnom nestaju nakon prekida liječenja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.j

Ostavi komentar