Belogent krema i mast kao aktivnu materiju sadrže betametazon, koji je jak kortikosterid, i antibiotik gentamicin koji liječi bakterijske infekcije izazvane osjetljivim mikroorganizmima. Ne koristi se u vidu lijeka kao što su tablete, već kao krema za spoljnu upotrebu.

Pomoćne materije su klorokrezol; natrijum dihidrogenfosfat hidrat; fosfatna kiselina; makrogolcetilstearileter; cetilni i stearilni alkohol; parafin, tečni; vazelin, bijeli; natrijum hidroksid; voda, prečišćena.

Belogent krema se koristi kod bolesti kože koje reaguju na lokalno liječenje kortikosteroidima, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcem, seboreja i druge promjene na koži a komplikovane su sekundarnom infekcijom koju uzrokuju mikroorganizmi osjetljivi na gentamicin. Ako želite a ovu kremu koristite za akne i bubuljice, posavjetujte se sa ljekarom.

Kontraindikacije

Nemojte upotrebljavati ovu kremu ako ste preosjetljivi na sastojke koje lijek sadrži, u slučaju tuberkuloze kože, virusnih infekcija kože (kao što je herpes), kod kravljih boginja, vodenih kozica, hronične upale kože oko usta i za lice ako postoji crvenilo središnjih djelova na koži lica.

Oprez je potreban ako se kod primjene Belogenta na koži jave reakcije preosjetljivosti kao što su svrab, peckanje i crvenilo, kada je potrebno da se javite ljekaru.

Nemojte koristiti Belogent ispod zavoja, osim kada je to neophodno, kao ni kod djece ispod pelena, naročito onih plastičnih jer se tako pojačava apsorpcija lijeka.

Belogent se ne smije upotrebljavati u dugom vremenskom periodu za lice.

Ne koristite Belogent u blizini očiju, u blizini telesnih otvora, kao ni na otvorene rane i oštećenu kožu.

Ljekarski nadzor je potreban ako imate problema s jetrom ili ako je primena kreme potrebna kod djeteta u dužem vremenskom periodu.

Ograničite primjenu Belogenta na preponama, pazuhu i anogenitalnom dijelu.

Znajte da trajna lokalna primjena gentamicina može uzrokovati pojavu mikroorganizama otpornih na gentamicin, pa se ne preporučuje bolesnicima s oštećenjem imunog sistema.

Belogent i drugi lijekovi

Nema klinički značajnih interakcija s drugim lijekovima, ali paralelna primjena kozmetičkih ili dermatoloških preparata za akne i onih koji sadrže etanol, zatim medicinskih sapuna sa snažnim isušujućim dejstvom, može u određenim slučajevima pojačano iritirati kožu.

Upotreba kod djece

Kod djece je rožnati sloj kože još nedovoljno razvijen, pa zato može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine lokalno primenjenog krema pa samim tim i do nepoželjnih reakcija.

Primjenu kod djece ograničite na najkraće moguće vrijeme, uz krajnji oprez.

Povećana apsorpcija i mogućnost nuspojava vjerovatniji su kod bolesnika s poremećajem rada jetre i bolesnicka s potrebom dugotrajnog liječenja, pa je i tada neophodan krajnji oprez.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog ljekara za savjet prije primjene bilo kog lijeka. Belogent u trudnoći i kod dojilja treba primjenjivati samo kad je to neophodno.

Belogent krema nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.

Upotreba Belogenta

Važno je da strogo poštujete uputstva koja Vam je dao Vaš ljekar.

Belogent krema je namijenjena samo za spoljnu primjenu na koži.

Kremu primjenjujte kod akutnih vlažnih promjena kože. Količinu kreme, koja je potrebna da se pokrije oboljela površina kože, nanesite dva puta dnevno u tankom sloju, nežnim utrljavanjem. Na područjima kože s debelim rožnatim slojem, i na mjestima s kojih se preparat tokom normalnih aktivnosti lako uklanja (kao što su ruke i tabani), potrebna je češća primjena.

Po upotrebi ovog lijeka, operite ruke, osim ako ga ne primjenjujete na rukama.

Trajanje liječenja ne smije biti duže od 3 sedmice. Kod hroničnih bolesti liječenje nastavite još neko vrijeme posle nestanka svih znakova bolesti , kako bi se sprečio povratak bolesti, uz stalni ljekarski nadzor.

Ako ste upotrijebili više kreme nego što je trebalo, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ako ste pak zaboravili da nanesete Belogent, uradite to čim bude moguće a onda nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne primjenjujte povećane količine kreme kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako ste Vi ili neko drugi zabunom progutali Belogent kremu, odmah se javite ljekaru.

Moguće nuspojave

Nuspojave koje se javljaju kod lokalne primjene ove kreme, obično su blage a mogu biti lokalne na mjestu primjene ili sistemske, kao posljedica apsorpcije lijeka u krvotok.

Primjena na koži može izazvati sljedeće nuspojave: stanjena koža, strije, tačkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost kože, suva ili ispucala koža, upala korijena dlake, pojačana dlakavost kože, akne, upala kože oko usta, crvenilo, otekline i upalni mehurići na koži, osip, pečenje, svrab, promena boje kože i kose, začepljenje izvodnih kanala žlijezda znojnica i neke infekcija kože.

Sistemske nuspojave lokalno primijenjene kreme, javljaju se izuzetno rijetko, uglavnom pri predoziranju i obično nestaju odmah po prekidu liječenja.

Belogent čuvajte na temperaturi do 25C. Lijek se izdaje na ljekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar