Belosalic mast sadrži dva aktivna aktivna sastojka – betametazondipropionat i salicilnu kiselinu. Betametazondipropionat je kortikosteroid za lokalnu primjenu, koji dovodi do brzog i trajnog odgovora kod zapaljenskih oboljenja kože ( za psorijazu koja je praćena svrabom, srebrnkasto-roze ljuspicama po laktovima, koljenima, na kosmatom dijelu glave i još nekim djelovima tijela) Adekvatna je i primjena Belosalic krema na kosmatom dijelu glave,kod hronične plak psorijaze na šakama i stopalima, osim raširene plak psorijaze.

S druge strane, salicilna kiselina omekšava gornji sloj kože koji se ljuspa što omogućava da betametazon dipropionat prodre do bolesne kože pod ovim slojem i da pomogne liječenje.

Belosalic mast se koristi kod odraslih osoba i kod djece za liječenje bolesti kože kod kojih je gornji sloj kože prekriven ljuskama.

Kontraindikacije

Belosalic mast ne smijete da koristite ako ste preosjetljivi na betametazondipropionat, salicilnu kiselinu ili bilo koji od sastojaka lijeka.

U slučaju da imate neko drugo oboljenje kože kao što su rozacea, akne, zapaljenske promjene oko usta, svrab oko i na genitalijama, ojed pod pelenama, tuberkuloza kože, virusne infekcije kože (herpes), vakcinija, varičele, gljivične ili bakterijske infekcije kože koje nisu adekvatno liječene – znajte da se one mogu pogoršati primjenom lijeka Belosalic.

Ne primjenjujte ovu mast na licu duže od pet dana. Mast ne koristite kod djece, na bilo kom dijelu njihovog tijela, duže od pet dana.

Nemojte nanositi mast na velikim površinama tijela u dužem vremenskom period ni zavojima, flasterima i pelenama zato što može doći do lakšeg prodiranja lijeka kroz kožu i izazvati neke neželjene reakcije.

Ukoliko imate psorijazu i kontinuirano primjenjujete Belosalic, može doći do generalizacije, pogoršanja bolesti ili prekomjerne resorpcije lijeka.

Ne primjenjujte Belosalic u oko ili u blizini oka.Ako osjetite prekomjernu suvoću ili iritaciju kože, prekinite terapiju i javite se ljekaru.

Nuspojave

Ukoliko se već kod prve primjene Belosalic masti jave alergijske reakcije koje prati svrab, peckanje i crvenilo, prestanite s korišćenjem lijeka i javite se ljekaru.

Neželjena dejstva mogu biti lokalne iritacije i reakcije preosjetljivosti. Dugotrajna primjena masti može izazvati postepeno sušenje kože na mjestu primjene, strije, proširene kapilare…

Ostala neželjena dejstva su: pečenje, svrab, iritacija, isušivanje kože, upala korena dlake, pojačana dlakavost , akneiformne erupcije, smanjena pigmentacija kože, dermatitisa oko usta, alergijske kožne reakcije, razmekšavanje kože, sekundarne infekcije i zapaljenje kože.

Primjena Belosalic-a u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se korišćenje Belosalic masti za vrijeme trudnoće i dojenja, osim ako ljekar smatra da je primjena potrebna.

Način korišćenja

Ljekar će Vam odrediti koliko dugo treba da koristite Belosalic mast i ne prekidajte tretman dok ljekar to ne odobri čak iako je stanje poboljšano.

Belosalic mast se stavlja isključivo na čistu i suvu kožu. Odrasli treba da stavljaju Belosalic mast jednom do dva puta dnevno uz lagano utrljavanje u tankom sloju na oboljelu površinu kože.

Kod nekih pacijenata poboljšanje se može postići manje učestalim korišćenjem masti. Za primjenu masti na lice, liječenje može da traje najduže pet dana. Maksimalna sedmična doza ne smije biti veća od 60 g. Djeca mast smiju koristiti najviše pet dana.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar