Bengay krema ili mast, kao aktivne materije sadrži metilsalicilat i mentol. Dostupan je bez ljekarskog recepta, ali je neophodno da se obratite ljekaru ako se Vaši simptomi pogoršaju, ako Vam ne bude bolje i ako primijetite neko ozbiljno neželjeno dejstvo.

Lijek Bengay Greaseless krem sadrži 15 posto metilsalicilata i 10% mentola koje spadaju u grupu lokalnih nadražajnih sredstava.

Dejstvo lijeka

Aktivne supstance kreme poboljšavaju cirkulaciju u koži, dovode do zagrijavanja tretiranog područja i ublažavaju bol na mjestu primjene.

Bengay krema se koristi za smanjenje i otklanjanje bola koji je uzrokovan zapaljenjem zglobova ili mišića, ili istezanjem mišića, kao i iščašenjem zglobova.

Osim toga, ima primjenu kod smanjenja i otklanjanja bola kod lakših sportskih povreda, kada ne postoje povrede na koži.

U svakom slučaju, recite Vašem ljekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do skoro upotrebljavali bilo koji drugi lijek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez ljekarskog recepta, zatim ako imate neku hroničnu bolest, poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Kontraindikacije

Ne koristite Bengay mast ako ste alergični na metilsalicilat i druge salicilate, mentol ili na neku od pomoćnih supstanci lijeka. U slučaju da imate otvorenu ranu, povrijeđenu ili nadraženu kožu, zatim, ako ste mlađi od 12 godina.

Ne treba upotrebljavati ovu mast ako ste na terapiji oralnim antikoagulansima (kao što su varfarin i acenokumarol) zbog rizika od krvavljenja.

Posebna pažnja pri primjeni ovog lijeka potrebna je ako ste skloni alergijama ili ste već imali neku alergijsku reakciju na lijekove, posebno na aspirin, ako ste u drugom stanju, ili ako dojite.

Bengay krema je namijenjena isključivo za dermalnu primjenu (na koži)i ne smije se nanositi na sluzokožu oka, nosa, usta ili genitalija.

Posle upotrebe kreme, obavezno operite ruke, a namazano mjesto se ne smije sunčati. Nemojte koristiti velike količine krema, niti stavljati zagrijane obloge ili termofor na namazano mjesto.

Takodje ova krema se ne smije stavljati u slučajevima iritacija ili nekih oštećenja na koži. Pošto ova krema sadrži lanolin, može izazvati lokalne reakcije na koži (kontaktni dermatitis).

Javite se Vašem ljekaru ako ne dođe do ublažavanja bola tokom 10 ili više dana od početka primjene Bengay kreme.

Bengay krema i drugi lijekovi

Postoji značajno produženje INR kod bolesnika koji istovremeno peroralno koriste varfarin i na kožu aplikuju preparat koji sadrži metilsalicilat.

Primjena Bengay kreme u periodu trudnoće i dojenja

Prije nego što počnete da koristite ovu kremu, posavjetujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

Pošto se metilsalicilat, kao aktivna supstanca kreme resorbuje preko kože i može djelovati nadražajno na centralni nervni sistem Vaše bebe, kremu nemojte koristiti tokom drugog stanja i dok dojite bez konsultacije sa ljekarom. Ljekar će da procijeni da li je korist od primjene ovog preprata veća od mogućeg rizika po plod.

Nema podataka o tome da li Bengay krema utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama.

Ako smatrate da ova krema suviše slabo ili jako dejluje na Vaš organizam, obratite se ljekaru ili farmaceutu.

Korišćenje kreme

Bengay krema je namijenjena odraslim osobama i adolescentima starijim od 12 godina. Krema se nanosi na kožu oboljelog područja blagim utrljavanjem a ovaj postupak se može ponoviti nakon nekoliko sati. Uobičajeno je da se krema nanosi 3-4 puta na dan.

Ako su Vam potrebne druge informacije ili imate pitanja u vezi sa ovim lijekom ili Vaše bolesti, obratite se ljekaru ili farmaceutu.

Ako ste uzeli veću dozu lijeka Bengay, nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim ljekarom ili farmaceutom!

Ako ste zaboravili da nanesete krem u odredjeno vrijeme, nikada nemojte koristiti dvostruku dozu da biste nadomjestili to što ste preskočili da uzmete lijek! Nastavite sa primjenom kreme kada se sjetite ili budete u prilici za to, ali uz primjenu preporučene doze i na preporučeni način.

Moguća neželjena dejstva i nuspojave

Kao i drugi lekovi i Bengay krema može kod nekih osoba da izazove neželjena dejstva, koja su rijetko ozbiljna. Uglavnom su primiijećene na mjestu primjene, u vidu reakcija na koži kao što su crvenilo, osip, pečenje. Ako primijenite veće količine kreme, odnosno ako ste je nanijeli na velike površine kože, moguće su i neželjene reakcije slične onima koje se javljaju nakon peroralnog unošenja preparata na bazi mentola, a to su mučnina, bol u stomaku, povraćanje i simptomi depresije centralnog nervnog sistema poput vrtoglavice, teturavog hoda, pospanosti, usporenog disanja i kome.

Ako primijetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno, obavijestite o tome svog ljekara.

Bengay kremu čuvajte van domašaja djece, na temperaturi do 25 stepeni, a rok njegove upotrebe je dvije godine.

Pomoćne supstance masti su : stearinska kiselina; glicerilmonostearat; lanolin, bezvodni; sorbitantrioleat; sorbitantristearat; trietanolamin; voda, prečišćena.

Bengay krema se pakuje u tube od 50 grama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na leijk, posavjetujte sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar