Bensedin tablete kao aktivnu komponentu sadrže diazepam. Lijek diazepam pripada grupi benzodiazepina, a glavni efekti su anksiolitički, antikonvulzivni, psihosedativni i miorelaksantni.

Bensedin se koristi kod stanja anksioznosti i insomnije (za spavanje), kod apstinencijalnog sindroma u alkoholizmu, za spazme skeletne muskulature, postizanje sedacije prije izvođenja stresnih dijagnostičkih i terapijskih intervencija, kod statusa epileptikusa i drugih konvulzivnih stanja (febrilne konvulzije, tetanus, eklampsija), za premedikaciju i uvođenje u anesteziju kod hirurških intervencija kao i za noćni strah i somnambulizam kod djece.

Protiv bolova ili za kontrakcije u osmom mjesecu trudnoće ili krajem trudnoće, upotreba Bensedina mora obavezno biti odobrena od strane ljekara.

Način upotrebe i doziranje

Peroralna primjena diazepama kod odraslih:

 • anksioznost, ekscitacija, agitacija, strah, agresivnost (2-10 mg, 2-4 puta na dan);
 • apstinencijalni sindrom kod alkoholičara (10 mg, 3-4 puta dnevno tokom prvih 24 sata. Doza se zatim smanjuje na 5 mg, 3-4 puta dnevno);
 • spazmi skeletne muskulature (2-10 mg, 3-4 puta dnevno).

Upotreba kod djece:

 • noćni strah i somnambulizam 1-5 mg uveče, prije spavanja.

Parenteralna primjena diazepama (ampule za injekcije ili infuziju) preporučuje se samo kod odraslih dok je kod djece bezbjednija peroralna primjena odnosno upotreba tableta.

Parenteralna primjena Bensedina koristi se u stanjima kao što su:

 • sedacija prije izvođenja stresogenih terapijskih procedura,
 • status epileptikus i druga konvulzivna stanja,
 • mišićni spazmi,
 • eklampsija,
 • različita ekscitatorna stanja težeg intenziteta,
 • premedikacija za hirurške procedure,
 • gastroskopija, ezofagoskopija, kardioverzija i manje hirurške procedure.

Neželjena dejstva

Neželjeni efekti su obično malog ili umjerenog intenziteta i uglavnom reverzibilni. Najčešći neželjeni efekti su amnezija, sedacija, euforija, ataksija. U znatno manjem procentu se javljaju konfuzija, dizartrija, depresija, glavobolja, nejasan govor, tremor i vrtoglavica. Registrovani su i kardiovaskularni neželjeni efekti kao što su bradikardija, kolaps i hipotenzija.

Intravenska primjena diazepama, može da dovede do iritacije i tromboflebitisa na mjestu davanja, naročito ako se lijek ne ubrizga tačno u venu.

Rijetka je pojava “paradoksalnih” neželjenih efekata kao što su ekscitiranost, anksioznost, halucinacije koji zahtijevaju hitno prekidanje terapije Bensedinom.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na lijek, miastenija gravis, akutni glaukom, šok, koma i akutna alkoholna intoksikacija praćena depresijom vitalnih funkcija.

Mjere opreza

Bensedin treba oprezno primjenjivati kod starijih osoba i teških bolesnika sa respiratornom disfunkcijom, jer postoji mogućnost razvoja respiratorne depresije i zastoja srca.

Ako se istovremeno primjenjuju Bensedin i alkohol, može se desiti pojačana sedacija.

Potrebne su mjere opreza kod uzimanja lijeka ako pacijent upravlja složenim mašinama ili vozilom.

Primjena tableta može uticati na psihofizičke sposobnosti a primjena injekcija zahtijeva zabranu upravljanja motornim vozilima i rada sa mašinama.

Diazepam ne treba davati u ranoj trudnoći, odnosno trudnicama u prvom trimestru trudnoće osim ako to nije krajnje neophodno. Primjena Bensedina u toku dojenja se ne preporučuje pa se u tom slučaju obavezno morate konsultovati sa ljekarom.

Zavisnost

Posljedice dugotrajne upotrebe lijeka ogledaju se u razvoju tolerancije i zavisnosti. Posle prekida uzimanja lijeka javljaju se znaci apstinencijalnog sindroma kao što su anksioznost, nesanica, razdražljivost, glavobolja, mučnina, palpitacije, tremor, znojenje…

Ređe se javljaju delirijum, konfuzija, psihotična reagovanja, grčevi i epi-napadi.

Interakcije sa drugim lijekovima

Neuroleptici, hipnotici, antidepresivi i analgetici pojačavaju efekte Bensedina. Ranitidin smanjuje resorpciju diazepama, a primjena teofilina antagonizuje sedativne efekte Bensedina.

Istovremena primjena diazepama i levodope dovodi do manje efikasnosti levodope.

Cimetidin, oralni kontraceptivi, disulfiram, fluoksetin, izonijazid, ketokonazol, metoprolol i propranolol potenciraju, a induktori mikrozomnih enzima jetre smanjuju njegov efekat.

Predoziranje

Kod slučajnog ili samoubilačkog predoziranja dolazi do depresije CNS, pospanosti, ataksije, dizartrije, stupora do kome, ali nema opasnosti od fatalnih ishoda ako uz Bensedin nije unijet i neki drugi lijek depresor CNS i/ili alkohol.

Lijek se može izdavati samo na ljekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar