Berodual kao aktivnu komponentu sadrži fenoterol, ipratropijum-bromid i spada u lijekove koji se primjenjuju kod opstruktivnih plućnih bolesti.

Rastvor za raspršivanje i za inhalaciju; 0.5mg/mL+0.25mg/mL; nalazi se u tamnoj sprej bočici od 20 ml, na kojoj je pumpica.

Doziranje

Kod prevencije i simptomatskog liječenja hroničnih oboljenja sa reverzibilnim suženjem disajnih puteva (npr. hronični opstruktivni bronhitis sa ili bez emfizemai bronhijalna astma): Za odrasle i za djecu stariju od 3 godine, koristi se 3 do 4 puta po 1 do 2 inhalacione doze dnevno.

Doziranje zavisi od vrste i težine bolesti. Osim ako nije drugačije propisano, primjenjuje se za odrasle i djecu preko 6 godina, uz sljedeće preporuke:

Ako se smatra da je neophodno dugotrajno liječenje, doza je 1-2 doze, 3-4 puta dnevno.

Rastojanje između pojedinačnih inhalacija treba da bude najmanje 3 sata. Ukupna dnevna doza ne bi trebalo da prelazi 12 doza, pošto veća doza generalno neće postići nikakvu dodatnu terapijsku korist ali vjerovatnoća nastanka ozbiljnih neželjenih efekata može da se poveća.

Razgovarajte sa svojim ljekarom ili farmaceutom ako imate utisak da je efekat lijeka prejak, ili suviše slab.

Berodual tablete i kapi sadrže dva aktivna sastojka (antiholinergiaki ipratropijum bromid i beta-2-adrenergički agonist fenoterol hidrobromid). Oba lijeka opuštaju disajne puteve i dovode do širenja bronhija.

Lijek se primjenjuje za prevenciju i liječenje dispneja kod hroničnih opstruktivnih bolesti disajnih puteva: astma alergijskog i nealergijskog tipa, hronični bronhitis, sa sužavanjem disajnih puteva (hronični opstruktivni bronhitis) sa i bez emfizema (emfizema).

Ukoliko je potrebno dugotrajno liječenje, treba uvjek dati istovremeno antiinflamatorni tretman.

Predoziranje

U zavisnosti od stepena predoziranja mogu se javiti crvenilo lica, vrtoglavica, glavobolja, povećan rad srca, palpitacije, srčane aritmije, hipotenzija, uključujući šok, povećanje krvnog pritiska, nemir, bol u grudima, uznemirenost, aritmije, drhtanje prstiju, podizanje šećera u krvi.

Kod značajnog predoziranja, odmah zatražite medicinsku pomoć.

Ako ste propustili da uzmete dozu lijeka ne treba udisati duplu dozu, već uzmite sledeću dozu u odredjeno vrijeme.

U slučaju prekida ili prevremenog prestanka liječenja ovim lijekom, stanje se može pogoršati. Ne prekidajte terapiju bez odobrenja ljekara.

Primjena lijeka sa drugim lijekovima

Obavijestite svog ljekara ili farmaceuta ako uzimate druge lijekove ili ste ih nedavno uzimali, čak i one koje ste nabavili bez ljekarskog recepta.

Povećanje dejstva sa povećanim rizikom od neželjenih efekata može se desiti ako istovremeno uzimate: antiholinergike, derivate ksantina, anti-inflamatorne agense, određene psihotropne lijekove, antidepresive ili anestetike.

Slabljenje efekta lijeka je moguće ako koristite neke antihipertenzivne lijekove (beta-blokatore).

Primjena zajedno sa hranom i pićem:

Ne postoje ograničenja

Neželjena dejstva i nuspojave

Kao i svi lijekovi i Berodual može izazvati neželjene efekte.

Kada je riječ o poremećaju imunog sistema mogući su rijetki neželjeni efekti kao što su alergijske reakcije, oticanje kože i sluzokože (jezik, usne, lice). Rijetko se javlja smanjenje kalijuma u serumu. Rijetke su i mentalne promjene.

Često se može javiti tremor, povremeno nervoza, poremećaj ukusa, a rijetko glavobolja, valunzi, vrtoglavica, glaukom, povećanje očnog pritiska, bol u oku, crvenilo, zamagljen vid.

Povremeno se mogu javiti ubrzan rad srca (tahikardija), lupanje srca a rijetko: aritmija i atrijalna fibrilacija.

Često se mogu javiti kašalj, faringitis a retko iritacije usta i grla, promuklost, respiratorni grčevi.

Još neka povremena neželjena dejstva su suva usta, mučnina, poremećaj gastrointestinalnog sistema uključujući povraćanje, zatvor, proliv, upala jezika, čirevi u ustima, osip, svrab, krvarenje kože, jače znojenje. Mogući su još bolovi i grčevi u mišićima.

Povremena je urinarna retencija a rijetka nuspojava je snižavanje krvnog pritiska i nedostatak trombocita.

Kontraindikacije

Lijek ne treba koristiti:

– Ako ste preojsetljivi (alergični) na ipratropijum bromid, fenoterol hidrobromid ili bilo koju od pomoćnih supstanci.

– Ako patite od bolesti srčanog mišića od hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije) i ubrzanja pulsa sa nepravilnim radom srca (tahiaritmija).

Trudnoća i dojenje

Ne postoje adekvatni podaci o upotrebi lijeka u trudnoći. Ispitivanja na životinjama ne ukazuju na direktne ili indirektne štetne efekte. Mogući rizik za ljude nije poznat.

Obavijestite svog ljekara ako ste trudni ili imate sumnje na trudnoću. Vaš ljekar će propisati lijek samo nakon pažljive procjene koristi i rizika.

Nije poznato da li se ipratropijum izlučuje u majčino mlijeko. Fenoterol hidrobromid se izlučuje u majčino mlijeko. Trebalo bi da koristite ovaj lijek dok dojite samo i jedino ako vaš ljekar smatra da je to zaista neophodno.

Ostale informacije

Lijek je namijenjen za inhalaciju. Ispravno rukovanje i uzimanje doza inhalatora je od suštinskog značaja za uspješno liječenje. Vodite računa da sprej ne udje u oči. Uvjek držite pumpicu čistom.

Pažnja! Kod akutnog, naglog pogoršanja respiratornih funkcija odmah da se obratite ljekaru.

Vožnja i rukovanje mašinama

Moguće su različite reakcije na lijek, naročito na više doze, pa tako postoji mogućnost da pažnja pri aktivnom učestvovanju u saobraćaju i tokom rukovanja mašinama može biti smanjena. Ovo posebno važi za početak terapije ovim lijekom.

Lijek BERODUAL® proizvodi farmaceutska kuća “ ISTITUTO DE ANGELI” iz Italije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar