Dijabetes je “skupa bolest”, pa je vijest da će oboljeli od Fonda za zdravstveno osiguranje ubuduće dobijati besplatne trakice za mjerenje šećera obradovala dijabetičare. Da bi ostvarili ovo pravo, dijabetičari samo treba od izabranog ljekara da uzmu recept.

Jedna od oko 50 hiljada u Crnoj Gori koja živi sa dijabetesom, čiji je identitet poznat redakciji CdM-a, objašnjava da je do sad najjeftiniji komplet od 25 trakica plaćala osam i po eura. Komplet, s obzirom na to da se šećer mjeri najmanje tri puta dnevno, može da joj traje osam dana, što znači da je trakice do sad kupovala najmanje četiri puta mjesečno. To je plaćala najmanje 30 eura svakog mjeseca.

“Ovo je sjajna vijest. Dijabetes je ‘skupa bolest’, koja, osim zdrave ishrane, podrazumijeva redovnu kontrolu šećera u krvi. To što ih ubuduće dobijamo besplatno znači da će svako od nas godišnje uštedjeti po 360 eura, što je jako važno jer, pored trakica, dosta novca damo za zdravu ishranu itd.”, kazala je sagovornica CdM-a.

Novim pravilnikom je predviđeno i da će svaka osoba mlađa od 26 godina koja boluje od dijabetesa moći da dobije insulinsku pumpu.

Procijenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50 hiljada osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna. Naša država zauzima drugo mjesto u Evropi po broju oboljelih od dijabetesa u odnosu na broj stanovnika.

Za dijabetičare koje su trakice plaćale iz svog džepa ova vijest je izuzetno važna.

Najčešći uzrok šećerne bolesti je gojaznost. Zato bi, kako savjetuju ljekari, posebnu pažnju trebalo posvetiti edukaciji o toj opakoj bolesti, i to od najranijeg uzrasta.

Zabrinjava i podatak da od dijabetesa obolijeva i sve više djece, a glavni razlog za to je gojaznost.

Zato, zdrava ishrana nema alternativu.

Ostavi komentar