Betadine vagitorije ili mast (povidon jodirani) je jak germicid širokog spektra. Ima dejstvo protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora.

Betadine vagitorije koriste se za liječenje akutnih i hroničnih vaginalnih infekcija (vaginitisa) koje su uzrokovane mješovitim i nespecifičnim infekcijama, kod infekcija uzrokovanih gljivicama (Candidom albicans), posebno posle terapije antibioticima kao i kod steroidne terapije i infekcija uzrokovanih Trichomonas-om vaginalis.

Povidon jod u vidu tečnosti za ispiranje ili masti ljekar Vam može propisati za afte, upaljeni pupak kod beba, za ispiranje usne šupljine… O detaljima primjene se morate konsultovati sa ljekarom, posebno sa pedijatrom.

Kontraindikacije – kada ne treba korsititi povidon jod

Ne uzimajte Betadine ako ste alergični na povidon jodirani ili jodide, u slučaju da bolujete od hipertiroidizma ili dermatitis herpetiformis- Duhring-ove bolesti. Betadine ne treba koristiti prije i poslije radioterapije.

Paralelna primjena jodiranog povidona može uticati na tiroidna ispitivanja pa je neophodan prekid u liječenju u trajanju od 1 do dvije nedjelje pri tiroidnih ispitivanja. Betadine vaginalete su namijenjene isključivo za primjenu u rodnicu.

Napomena: Ove vagitorije ne smijeju se koristiti s lijekovima koji sadrže klorheksidin, hidrogen-peroksid, taurolidin, srebro-sulfadiazin ili pak živu, jer može doći do djelimične neaktivacije aktivne materije u lijeku.

Betadine u trudnoći i tokom perioda dojenja

Upotreba Betadine tokom trudnoće ili za vrijeme perioda dojenja nije dozvoljena bez odobrenja ljekara. Promjene u funkciji štitaste žlijezde uzrokovane jodom mogu se javiti kod novorođenčadi posle izlaganja jodiranom povidonu prije i nakon rođenja.

Primena leka

Jednom dnevno, uveče prije spavanja u ležećem položaju, vagitoriju koja je prethodno navlažena vodom treba umetnuti duboko u rodnicu. Liječenje traje obično 14 dana i ako je potrebno može se nastaviti do 3 sedmice.

Betadine i menstruacija

Liječenje vagitorijama može početi u bilo koje doba menstrualnog ciklusa, uključujući i dane menstrualnog krvarenja. Pošto nije moguće spriječiti isticanje, preporučuje se primjena higijenskih uložaka dok se tamponi ne preporučuju.

Predoziranje: Ako ste primijenili više lijeka Betadine nego što je trebalo, mogući su simptomi poput proliva, povišene tjelesne temperature, i abnormalnosti funkcije štitnjače.

U slučaju ispoljavanja hipertiroidizma mogu biti neophodne: tireostatska terapija, plazmafereza ili tiroidektomija.

Ako ste propustili dozu, uzmite lijek čim se sjetite i ne uzimajte duplu dozu kako biste nadoknadili onu propuštenu.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti lijeka

Kao i kod svih lijekova, tako su i kod primjene povidon joda moguće neželjene reakcije koje se pak neće ispoljiti kod svih koji ga koriste.

Nuspojave Betadine vagitorija su rijetke. Najčešće se javljaju lokalna iritacija, svrab i peckanje po koži. Prijavljeni su slučajevi hipotiroidizama (nedovoljno aktivna štitnjača što može uzorkovati umor i prekomjernu telesnu težinu) i hipertiroidizama (pretjerano aktivna štitasta žlijezda što može uzorkovati povećani apetit, gubitak težine ili znojenje).

Obimno i produženo liječenje ovim lijekom, može uzrokovati neutropeniju (sniženi broj ćelija krvi koje se zovu neutrofili).

Važna napomena: Lijek može djelovati spermicidno, odnosno utiče na mogućnost začeća, i zato se ne bi smio primjenjivati ako se planira trudnoća.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar