Betaserc pripada grupi lijekova za liječenje vrtoglavice. Ovaj lijek ima djelovanje koje povećava protok krvi u unutrašnjem uhu (za cirkulaciju). Smanjuje učestalost i jačinu vrtoglavica, suzbija šum u uhu i može da zaustavi ili uspori proces gubitka sluha, posebno u ranijoj fazi bolesti.

Betaserc tablete se koriste za liječenje Menierovog sindroma koji je karakterisan vrtoglavicom, šumom u uhu ili postepenim gubitkom sluha. Ovi simptomi obično su praćeni mučninom i povraćanjem, a nekada je javlja i glavobolja. Takodje, ovaj lijek se upotrebljava za liječenje vrtoglavice koja nastaje zbog poremećaja u unutrašnjem uhu.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Betaserc ako ste preosjetljivi na aktivnu materiju u lijeku ili neku pomoćnu materiju. Potreban je oprez u slučaju da bolujete od tumora srži nadbubrežne žlezde i bronhijalne astme. U tim slučajevima potreban je nadzor lijekara. Oprez je potreban i ako ste imali ili imate čir želuca ili dvanaestopalačnog crijeva.

Uzimanje drugih lijekova i Betaserca

Obavijestite svog ljekara ili farmaceuta o svim lijekovima koje uzimate, iii ste nedavno uzimali, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta kako bi Vam eventualno bile prilagodjene doze ili kako bi Vam bila odredjena druga terapija.

Hrana, piće i Betaserc

Tablete Betaserca treba uzimati cijele, bez žvakanja, za vrijeme ili neposredno posle jela, uz malo tečnosti. Betaserc i alkohol nisu preporučljiva kombinacija.

Betaserc u trudnoći i tokom dojenja

Prije primjene bilo kog lijeka, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom. Nema podataka o upotrebi ovog lijeka u trudnoći kako bi se procijenila njegova moguća štetna dejstva. Ispitivanja na životinjama nisu pokazala štetne učinke.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Betaserc ne utiče na sposobnost upravljanja vozilima ili mašinama.

Doziranje lijeka

Dnevna doza ovog lijeka je od 24 do 48 mg, a uzima se podijeljena tokom dana. Dozu je potrebno individualno prilagoditi u zavisnosti od odgovora na terapiju. U svakom slučaju, doziranje odredjuje ljekar.

Poboljšanje stanja se ponekad osjeti tek posle nekoliko sedmica trajanja terapije, a optimalni rezultati se očekuju nakon nekoliko mjeseci.

Predoziranje

U slučaju predoziranja ili ako lijek slučajno popije dijete, odmah se javite ljekaru. U većini slučajeva prijavljenih situacija kada je uzeto više leka nego što je trebalo, nisu prijavljeni simptomi predoziranja. Neki pacijenti su osjetili blage do srednje izražene simptome kod doza koje su bile više od 200 mg.

Pri dozi od 728 mg prijavljene su konvulzije, ali je u svim slučajevima ozdravljenje bilo potpuno.

S druge strane, ako ste zaboravili da uzmete lijek Betaserc, ne uzimajte dvostruku dozu kako biste nadoknadili onu zaboravljenu.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi i Betaserc može izazvati nuspojave. U nekim slučajevima to su blage želučane smetnje, koje se mogu izbjeći uzimanjem lijeka uz obrok ili smanjenjem doze.

Vrlo reijtko se javljaju kožne reakcije (osip, urtikarija, svrab).

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, obavijestite o tome lejkara ili farmaceuta.

Dodatne informacije

Betaserc sadrži kao aktivnu komponentu betahistindihidrohlorid. Pomoćne materije su celuloza, mikrokristalična, manitol, limunska kiselina hidrat, silicijumov dioksid, koloidni, bezvodni talk.

Lijek se izdaje na ljekarski recept.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar