Beviplex je lijek i dodatak ishrani. Beviplex (ampule, tablete – dražeje) sadrži: vitamine B1, B2, B6, B12, niacin i pantotensku kiselinu.

Ostali sastojci Beviplexa su saharoza; sredstva za povećanje zapremine: mikrokristalna celuloza, natrijum-karboksimetilceluloza; sredstvo protiv zgrudvavanja: kalcijum-hidrogenfosfat dihidrat; stabilizatori: magnezijum-stearat, akacija guma, polivinilpirolidon; sredstva za glaziranje: šelak, talk; boja: E 172.

Dejstvo i primjena

Upotrebom Beviplexa mogu da se podmire dnevne potrebe organizma za vitaminima B grupe i da se nadoknadi njihov nedostatak u ishrani.

U vidu dražeja, Beviplex sadrži kombinaciju vitamina B grupe, faktora visoke biološke vrijednosti, a uloga ovog kompleksa je održavanje metaboličkih, hemijskih i fizioloških procesa neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Povoljno djeluju na nervni sistem, dobre su za kožu i protiv opadanja kose, za brži rast kose, jer doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju sušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlijezda.

Beviplex je namijenjen i za djecu (za pravilan rast i razvoj), zatim osobama sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe (u slučaju nekih vrsta dijeta) rekonvalescentima, osobama sa akutnim i hroničnim oboljenjima, osobama koje su izložene teškim fizičkim i umnim naporima (sportistima i đacima), za otvaranje apetita, osobama koje konzumiraju alkohol, osobama koje imaju problema sa kožom (akne, suva koža), pacijentima nakon duže upotrebe antibiotika, starijim ljudima.

Doziranje

Ljekar će odrediti koliko dugo treba da uzimate Beviplex i na koji način (prije ili posle jela).

Uobičajena doza je: Djeca i odrasli: 1 dražeja dnevno. (Ova preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti)

Napomena – Dodaci ishrani kao što je Beviplex, se ne mogu koristiti kao zamjena za raznovrsnu ishranu.

Doziranje injekcija Beviplex-a

Vaš ljekar će odrediti kako, kada i koliko ćete primiti injekcija. One se daju duboko u mišić ili u venu ili kapima infuzijom. Uobičajena doza za odrasle je 1 do 2 ampule dnevno, kod intramuskularne primjene ili 1 do 4 ampule dnevno, kod intravenske primjene. Djeci se daje jedna ampula dnevno.

Kontraindikacije

Beviplex ne smiju da koriste osobe koje su alergične na vitamine B grupe ili bilo koji sastojak proizvoda kao i osobe na terapiji levodopom. Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti ili su na terapiji tricikličnim antidepresivima, alfa 1- blokatorima, ove dražeje mogu da koriste samo nakon konsultacija sa ljekarom.

Beviplex u trudnoći i dojenje

Prije nego što počnete da uzimate Beviplex, recite Vašem ljekaru da li ste trudni li planirate trudnoću.

Ne preporučuje se primjena Beviplexa u vidu injekcija tokom trudnoće i dojenja, osim ukoliko nije neophodan, što je na ljekaru da procijeni.

Nuspojave

Kada se Beviplex daje kao intravenska injekcija, mora se davati veoma lagano (tokom 10 minuta) ili infuzijom u kapima.

Neki znaci alergijske reakcije (osip, svrab, koprivnjača) mogu biti upozorenje da je pri sljedećoj primjeni lijeka moguć nastanak najteže reakcije preosjetljivosti (anafilaktički šok).

Tiamin koji je dio sastava Beviplexa, može da izazove različite reakcije preosjetljivosti, od veoma blagih, preko teškoća u disanju i grča mišića do anafilaktičkog šoka.

Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na Beviplex, obavijestite ljjekara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije primjene lijeka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar