Lijek Bilobil Forte, proizvodi “KRKA”, Slovenija. Paralelni lijek je Tanacan. Kapsule odnosno tablete Bilobila Forte sadrže suvi ekstrakt lista biljke Ginkgo biloba.

Doziranje

Kod poremećaja prokrvljenosti mozga (demencije), vrtoglavice i šuma u ušima, kao i kod poremećaja cirkulacije u ekstremitetima: odrasli uzimaju 3 puta dnevno 1 kapsulu.

U slučaju vrtoglavice i šuma u ušima i kod poremećaja prokrvljenosti ekstremiteta, doza može biti i 2 kapsule na dan, jedna ujutro i jedna uveče.

Kapsule treba progutati sa tečnošću.

Bilobil Forte se može nabaviti bez ljekarskog recepta, za liječenje blažih bolesti bez pomoći ljekara. Neophodno je da pažljivo koristite lijek kako bi od njega dobili optimalne rezultate. Ako Vam je potrebna dodatna informacija ili savjet, obratite se ljekaru ili farmaceutu. Takodje, ako se simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje, obavezno posetite ljekara.

Pored suvog ekstrakta Ginko Bilobe, kapsule sadrže još acetonski ekstrakt suvi, flavonoidne glikozide ginka i terpenske laktone (ginkolidi i bilobalidi).

Pomoćne materije su laktoza monohidrat, silicijum-dioksid koloidni bezvodni, kukuruzni skrob, magnezijum-stearat, talk, a u omotaču kapsule su želatin, titan-dioksid , metilparaben , propilparaben i boje. Kapsule su ružičaste boje punjene prahom svijetlo-braon do tamno-braon boje.

Dejstvo lijeka Bilobil forte

Kapsule Bilobil forte sadrže ekstrakt lista ginka koji poboljšava snabdijevanje mozga kiseonikom i glukozom. Širi krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i sprečava agregaciju trombocita, a regulisanjem metabolizma štiti ćelije i tkiva od oštećenja u slučaju nedostatka kiseonika. Ekstrakt ginkovog lišća je djelotvoran u slučajevima poremećene cirkulacije u mozgu i ekstremitetima.

Kapsule Bilobil forte poboljšavaju prokrvljenost mozga i metabolizam i sprečavaju pad intelektualne sposobnosti, dobar je za koncentraciju, pa se koriste na primjer za osobe kojima je potrebna jača koncentracija, za studente, za učenje… Kod poremećene prokrvljenosti ekstremiteta ublažavaju osjećaj hladnoće, štipanja i ukočenosti, kao i otoke, bolove pri hodu.

Kada se lijek Bilobil forte upotrebljava?

Kapsule se mogu koristiti kod poremećaja u prokrvljenosti i radu mozga koji se manifestuju kao slabljenje pamćenja i intelektualnih sposobnosti, neraspoloženje, vrtoglavica, šum u ušima, glavobolja i poremećaj sna. Kapsule se mogu koristiti i u slučaju poremećaja u prokrvljenosti ekstremiteta.

Kontraindikacije

Obavijestite Vašeg ljekara ako koristite druge lijekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosjetljivi ste na lijekove ili ste ranije imali alergijske reakcije na neke od lijekova. Kapsule Bilobil forte ne smijete koristiti u slučaju preosjetljivosti (alergije) na ekstrakt ginka ili druge sastojke lijeka.

Bilobil kapsule nisu namijenjene za upotrebu kod osoba mlađih od 18 godina, jer za upotrebu ekstrakta ginka kod djece ne postoji nijedan razlog. Nemojte uzimati doze veće od preporučenih.

Bilobil Forte, hrana i piće

Bilobil forte kapsule se uzimaju nezavisno od obroka. Nema podataka da hrana i piće na neki način utiču na dejstvo ginka. Kapsule i alkohol odnosno njihovo uzimanje zajedno, nije preporučljivo.

Trudnoća i dojenje

Trudnicama i majkama koje doje Bilobil forte se ne preporučuje, iako tokom istraživanja nije ustanovljeno štetno dejstvo ovog lijeka na plod. Takodje, nije utvrđeno da ovaj lijek utiče na sposobnost za upravljanje vozilima i mašinama.

Ostala zdravstvena stanja i Bilobil Forte

Kod osjetljivih osoba i osoba koje su podložne alergijskim reakcijama, pogotovo ako imaju astmu i alergije, boje iz lijeka mogu da izazovu ovakve reakcije, uključujući i reakcije sa anafilaktičkim znacima i bronhospazmom. Parahidroksibenzoati su poznati uzročnici urtikarije i obično izazivaju odložene reakcije, kao na primjer, kontaktni dermatitis a rijetko izazivaju trenutne reakcije sa urtikarijom i bronhospazmom.

Pošto kapsule sadrže laktozu, nije pogodno da lijek uzimate ako imate sljedeće zdravstvene probleme: nedostatak enzima laktaze, galaktozemiju ili sindrom malapsorbcije glukoze i galaktoze.

Bilobil Forte i drugi lijekovi

Obavijestite ljekara ili farmaceuta ako koristite, ili ste do skoro uzimali neki drugi lijek, uključujući i lijek koji se nabavlja bez ljekarskog recepta. Uzimanje kapsula Bilobil forte se ne preporučuje ako stalno uzimate acetilsalicilnu kiselinu ili lijekove za sprečavanje zgrušavanja krvi ka šti su varfarin, kumarini, heparini.

Tok liječenja

Prvi znaci poboljšanja mogu se primijetiti posle mjesec dana. Za trajniji učinak preporučuje se, naročito starijim osobama, da lijek uzimaju tri mjeseca.

Posle tri mjeseca potrebno je savjetovanje sa ljekarom ili farmaceutom o mogućnosti produženja liječenja. Vaš ljekar će Vas posavjetovati koliko dugo da uzimate ovaj lijek.

Ako ste uzeli veću dozu lijeka Bilobil forte nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim ljekarom ili farmaceutom! Inače, kapsule Bilobil forte su bezbjedan lijek. Do danas nema opisanih slučajeva trovanja ekstraktom ginka.

Ako ste zaboravili da uzmete dozu, nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomjestite propušteno.

Nuspojave

Kao i svi lijekovi, i lijek Bilobil forte može izazvati neželjena dejstva.

Veoma rijetko, mogu se javiti blaže teškoće u organima za varenje, krvarenje, glavobolja ili reakcija preosjetljivosti na koži (svrab, crvenilo, otok).

Ako se pojavi alergijska reakcija, prestanite da uzimate kapsule i posavjetujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom. Ako primijetite bilo koje neželjene reakcije na lijek, obavijestite o tome ljekara ili farmaceuta.

Lijek Bilobil forte se čuva van domašaja djece, na temperaturi do 25 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje mišljenje stručnjaka. Prije upotrebe detaljno proučiti uputstvo za upotrebu. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek, posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ostavi komentar